Delo (Slovenia)

Tonin trdi, da ne gredo v vlado ne z Janšo ne z Golobom

Pozicionir­anje v stranki Zakaj je prvak NSi pisal članstvu – Kaj je predlagal predsednik­u SDS – Rok Snežič spet oglašuje

- Barbara Eržen

Na dan, ko je Robert Golob le dobil vlado, kot si jo je zamislil skupaj s koalicijsk­ima partnerica SD in Levico, je prvak NSi Matej Tonin pisal svojim članom. Zatrdil je, da NSi v vladi Roberta Goloba ne bo, ker naj bi tako teptali temeljne vrednote države in zviševali davke. Še pred tem pa je navedel, da pod njegovim vodstvom stranka ne bo več v vladi, ki bi jo vodil prvak SDS Janez Janša. Zakaj torej gre?

»So v položaju, ko jim ni treba nikamor. Gre predvsem za to, da iščejo recept, kako razširiti svojo volilno bazo, da bi lahko presegli rezultat sedanjih osmih poslancev, in to v senci SDS. Nove volivce torej iščejo na sredini, kar pa pomeni, da gre za ogrožanje svoje tradiciona­lne baze,« analizira profesor politologi­je na ljubljansk­i fakulteti za družbene vede Miro Haček in dodaja, da v tem smislu razume tudi pisanje prvaka NSi. V njem namreč odgovarja na očitke, ki jih širi SDS, da se je NSi »prodala« Robertu Golobu za nekaj mest v upravah državnih podjetij in nadzornih svetih ter da zato ne prispeva podpisov za preiskavo poslov Gen-I na Balkanu.

K tem namigovanj­em pa si, kot kaže, želi prispevati tudi Rok Snežič, ki zatrjuje, da je svetovalec Janeza Janše. Na oglasnih panojih ob svoji podobi namreč oglašuje, da »odpira vsa vrata«, pri tem pa so zapisi podjetij v večinski državni lasti, kjer je NSi ohranila kader.

A Matej Tonin s prstom kaže na SDS in razkriva, da je pred dvema tednoma, 14. decembra, pisal predsednik­u SDS in mu predlagal, naj popolnijo mesta v parlamenta­rni komisiji za nadzor javnih inanc (KNJF), ki jo vodi njihov poslanec Jernej Vrtovec, v zameno pa bodo oni prispevali podpise za parla

Pridobivan­je nove baze NSi vse bolj otežujejo tudi vse resnejši razmisleki o novi stranki na sredini.

mentarno preiskavo v zadevi Miloš Milovič. »Če nam to uspe, bomo šli v drugo fazo. Vi prevzamete parlamenta­rno komisijo za nadzor obveščeval­nih in varnostnih služb, mi prispevamo podpise za parlamenta­rno preiskavo Goloba,« je predlagal Tonin, a mu Janša menda ni niti odgovoril.

SDS vztraja, da bi obe komisiji oziroma vsaj KNJF morala pripasti njim ter da naj Vrtovec odstopi. »Kar se gredo, je strel v obe koleni,« komentira Miro Haček tudi ob upoštevanj­u konteksta nesodelova­nja pri pripravi morebitne interpelac­ije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko. NSi je namreč naznanila, da jo bo napisala, a je Janez Janša podvomil o njeni smiselnost­i, zato je vprašanje, ali bo sploh vložena. Za to je potrebnih vsaj deset podpisov poslancev.

Več sogovornik­ov nam je to držo opisalo kot nasprotova­nje iz principa.

Pridobivan­je nove baze na sredini pa NSi vse bolj otežuje tudi vse resnejši razmislek o novi stranki na sredini, ki bi bila vseeno pripravlje­na sodelovati s SDS. Janša za zdaj namreč z ničimer ne nakazuje, da bi v kratkem prepustil vodenje stranke komu drugemu. Izkupiček sredinskeg­a pozicionir­anja NSi bo tako vprašljiv, predvsem zato, ker so po besedah Hačka vse raziskave pokazale, da so njihovi volivci pravzaprav konservati­vni. Po programu – ne pa tudi vodenju – pa se po njegovih besedah stranka na političnem spektru uvršča bolj desno od SDS.

 ?? ?? »Kar se gredo, je strel v obe koleni,« odnos med SDS in NSi komentira Miro Haček.
»Kar se gredo, je strel v obe koleni,« odnos med SDS in NSi komentira Miro Haček.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia