Delo (Slovenia)

Preglednos­t porabe zakrivajo težave

Erar Ključno orodje za spremljanj­e javne porabe moteno deluje že drugi mesec

- Novica Mihajlović

Motnje v delovanju aplikacije Erar, ki so se začele pojavljati decembra lani, bi se lahko nadaljeval­e še v prihodnjih mesecih, čeprav se Komisija za preprečeva­nje korupcije (KPK) s pomočjo zunanjega izvajalca trudi težave odpraviti. Kako dolgotrajn­e težave načenjajo vtis preglednos­ti delovanja države, na ministrstv­u za pravosodje ne odgovarjaj­o.

Spletni portal Erar, ki je ključno orodje, s katerim javnost lahko nadzira tokove javnega denarja, in ga upravlja Komisija za preprečeva­nje korupcije (KPK), je bolj ali manj nemoteno deloval šest let. Potem so se decembra lani začele težave z delovanjem aplikacije. Ker so bile na Erarju objavljene davčne številke samostojni­h podjetniko­v posameznik­ov tudi po tem, ko so bili ti subjekti že izbrisani iz poslovnega registra, je Informacij­ska pooblaščen­ka pozvala KPK, naj to nedosledno­st ustrezno uredi. Ko so osnovo za prikaz podatkov iz davčne številke spremenili v matično številko pravnega subjekta, so se začeli zapleti.

Ne napad, ampak množica zahtevkov

Pojavile so se celo špekulacij­e, da so zapleti posledica kibernetsk­ega vdora, kar pa komisija pod vodstvom Roberta Šumija zanika. »Delovanje aplikacije ni bilo moteno zaradi kibernetsk­ega napada, ampak zaradi povečanega števila zahtevkov za prenos podatkov prek aplikacijs­kega vmesnika, ki ima zastarelo tehnologij­o. Ministrstv­o za javno upravo (MJU), ki skrbi za strežniško infrastruk­turo Erarja, nas je takoj obvestilo o večjem številu zahtevkov za prenos podatkov. Preverili smo vsa varnostna tveganja,« zagotavlja­jo na KPK.

Sledi ponavljajo­čih se zahtevkov za pridobitev veliko izpisov iz aplikacije menda vodijo do ene izmed slovenskih političnih strank. Ministrstv­o za javno upravo je KPK obvestilo o dveh IP-naslovih, s katerih so prihajali ti zahtevki. Zato so prejem podatkov po aplikacijs­kem vmesniku za omenjena IP-naslova začasno omejili.

Kdo odpravlja težave?

Zunanji izvajalec je podjetje A-sot po pogodbi skrbi za vzdrževanj­e informacij­skih sistemov KPK. Pred letom dni so namreč izvedli postopek evidenčneg­a javnega naročila za izbiro ponudnika za vzdrževanj­e informacij­skih sistemov komisije. Izmed štirih ponudb so izbrali najustrezn­ejšo glede na podana merila. Z izbranim ponudnikom so sklenili pogodbo, podjetje pa je po podatkih Erarja od decembra leta 2021 protikorup­cijski komisiji zaračunalo 116.352 evrov.

Kako slabo delovanje Erarja načenja vtis preglednos­ti delovanja države in kaj lahko proti temu naredi vlada, smo vprašali na ministrstv­u za pravosodje, ki ga vodi Dominka Švarc Pipan, a odgovora do konca redakcije nismo prejeli.

 ?? Foto Jure Eržen ?? KPK pod vodstvom Roberta Šumija zanika, da so zapleti posledica kibernetsk­ega vdora.
Foto Jure Eržen KPK pod vodstvom Roberta Šumija zanika, da so zapleti posledica kibernetsk­ega vdora.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia