Delo (Slovenia)

Marko Jug bo zdravil hrbtenico UKC Ljubljana

Pod žarometom Novi vodilni v kliničnem centru je zdravnik, subspecial­ist za poškodbe hrbtenice in hrbtenjače

- Brigite Ferlič Žgajnar

Doc. dr. Marko Jug, dr. med., v UKC Ljubljana ne bo več zgolj kratkotraj­na tehnična rešitev. Za tako se je videl sam, ko je septembra 2022 – po odstopu direktorja Jožeta Golobiča – kot v. d. prevzel vodenje naše največje bolnišnice. Na prvi razpis za direktorja se ni prijavil, pozneje pa si je premislil. Stopil je v igro, iz katere je včeraj izšel kot zmagovalec. Svetniki so ga namreč izbrali za novega direktorja, odločitev pa mora potrditi še vlada.

Ali bo zmagovalec tudi po koncu mandata, bo pokazal čas, je pa Jug vztrajen in priden mož, izhaja iz pripovedi njegovih kolegov. Ti lastnosti bosta nujni, saj je klinični center ustanova, ki zahteva velike spremembe: inančni položaj je katastrofa­len – v prvih desetih mesecih lani je imel 45 milijonov evrov izgube, izpeljati bo treba energetsko sanacijo in druge projekte, slediti tokovom denarja, povečati nadzor nad storilnost­jo in učinkovito­stjo zaposlenih …

Ob imenovanju Juga poznavalci zato dvomijo, da bo s svojo poštenostj­o kos vsem rabotam v UKC. Ampak če kaj, potem UKC gotovo potrebuje človeka, ki se ne bo nagibal ne na levo ne na desno. Kot travmatolo­g ima s hrbtenico veliko izkušenj, zato ve, kako jo ohraniti pokončno. Da je to njegov cilj, je razvidno tudi iz programa, ki ga je predstavil svetnikom in včerajšnje­ga nastopa po imenovanju, ko je po štirih mesecih vedejevstv­a strnil: »Na tem mestu je najpomembn­eje, da človek stoji pokončno, pošteno in s pravim pristopom kaže pravo smer. Da je prvi med enakimi in samo tako lahko celoten zavod deluje.«

Načelen in dober vodja

Dr. Bojana Beović, predsednic­a Zdravniške zbornice Slovenije, kjer Jug od leta 2021 predseduje skupščini, je povedala, da odlično vodi seje, na katerih so interesi in stališča pogosto različni, a mu jih uspe s svojimi sposobnost­mi uskladiti in pripeljati do učinkoviti­h sklepov. »Predvsem se je izkazalo, da pogosto pogleda na stvari drugače in najde alternativ­ne rešitve, ki so sprejemlji­ve za vse. Odličen strokovnja­k, zelo zavzet in natančen. Kot človek je razgledan, zelo načelen in dober vodja.«

Jug je končal gimnaziji v Münchnu in Novi Gorici ter leta 1999 prejel Prešernovo nagrado za študente za raziskoval­no nalogo Vpliv Schwannovi­h celic na regeneraci­jo senzorični­h aksonov pri podgani. Do leta 2022 je bil vodja intenzivni­h enot Kliničnega oddelka (KO) za travmatolo­gijo v ljubljansk­em UKC in predsednik Vertebrolo­škega združenja Slovenije, do zdaj pa je v kliničnem centru vodil raziskoval­ne skupine o poškodbah hrbtenjače, oddelek za kirurgijo hrbtenice in bil namestnik predstojni­ka prof. dr. Mateja Cimermana na KO za travmatolo­gijo. Ta pozna Juga več kot dvajset let, od takrat, ko je kot prostovolj­ec delal v anatomskem laboratori­ju na mednarodne­m simpoziju o poškodbah medenice v Ljubljani. Bil je predan, spreten, odlično teoretično podkovan, se spominja Cimerman.

»Njegov članek v mednarodni reviji o pomembnost­i zgodnje razbremeni­tve hrbtenjače in stabilizac­ije poškodovan­e vratne hrbtenice sodi med najtehtnej­še članke na tem področju v svetovnem merilu,« navaja predstojni­k in doda, da je Jug odličen kirurg, razgledan raziskoval­ec, predan klinik, cenjen, drag kolega in pristen prijatelj. »Na kliniki velja za poštenjaka in idealista, ki mu ni vseeno, kaj se bo s kliniko, UKCL in zdravstvom dogajalo v prihodnost­i. In kar ni nepomembno: ima tudi odličen smisel za humor,« je povedal njegov nekdanji nadrejeni in dodal, da tega ne govori le v svojem imenu, ampak tako nedvomno menijo tudi drugi kolegi travmatolo­gi. Zaradi naštetega ga, odkar je prevzel vedejevstv­o, že pogrešajo.

Na travmatolo­škem oddelku so se organizira­li, da spinalni oddelek nemoteno nadaljuje delo tudi ob njegovi odsotnosti. Ravnokar je eden od zdravnikov končal subspecial­no izobraževa­nje in se priključil timu za hrbtenico, drugi bodoči spinalni kirurg pa bo specialist­ični izpit opravil do pomladi. Jug, ki je tudi učitelj na Medicinski fakulteti UL, mednarodno licenciran predavatel­j in sodni izvedenec, bo kot do zdaj še vseeno občasno sodeloval v kliničnem delu: od pripravlje­nosti, operative do ambulantne­ga dela.

V preteklost­i je Jug menda rad sedel tudi v kajak ali na rat. Ali je brzice kdaj premagoval s predsednik­om vlade Robertom Golobom, ni znano, jih bosta pa nedvoumno zdaj, ko bo treba izvesti vse napovedane reforme. Oba z Golobom namreč prihajata iz goriške regije.

Zdaj bo Jug torej iz zdravniški­h vod kajak obrnil v popolnoma menedžersk­e. Na ekonomskem področju ni analfabet: od leta 1991 do leta 2001 je bil vodja operative v družinskem turistične­m podjetju TOP Extreme, ki se ukvarja z organizaci­jo turistični­h aktivnosti v Bovcu. A razlika v poslovanju družinskeg­a podjetja in zavoda z več kot osem tisoč zaposlenim­i je ogromna. Kakorkoli, tamkajšnji zaposleni si želijo, da bi z njegovim prihodom zapihal tudi veter z juga in se razmere otoplile. Nekateri sicer opozarjajo, da ima v ožji ekipi ljudi, ki so bili zelo blizu prejšnjemu direktorju, kar bi bilo treba po njihovem mnenju nujno spremeniti.

 ?? ?? O Marku Jugu njegovi kolegi govorijo v presežniki­h: poštenjak, idealist, dober človek, vodja, kolega, prijatelj, odličen raziskoval­ec in kirurg.
O Marku Jugu njegovi kolegi govorijo v presežniki­h: poštenjak, idealist, dober človek, vodja, kolega, prijatelj, odličen raziskoval­ec in kirurg.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia