Delo (Slovenia)

Imajo zahtevnejš­e delo, a nižje plače

Plačne anomalije v javnem sektorju Biblioteka­rji v visokem šolstvu so v slabšem polažaju od svojih kolegov v osnovnih šolah

- Mirt Bezlaj

Stroka in sindikati že več kot dve desetletji opozarjajo na neenakovre­dno vrednotenj­e delovnih mest knjižničar­ja in biblioteka­rja v različnih delih javnega sektorja. Ker biblioteka­rska dejavnost spada v pristojnos­t različnih ministrste­v, glede na to, ali se izvaja v splošnih knjižnicah, v šolah in gimnazijah ali na področju visokega šolstva, je delo plačano različno, zanj pa veljajo različni predpisi o napredovan­jih.

Najkrajšo so potegnili biblioteka­rji, zaposleni v visokošols­kih knjižnicah, ki so že več kot desetletje v slabšem položaju od svojih kolegov v splošnih, šolskih in srednješol­skih knjižnicah.

Med biblioteka­rji na primerljiv­ih delovnih mestih s primerljiv­o izobrazbo in delovnimi izkušnjami so pogoste razlike za več plačilnih razredov. Razkorak v plačah se z leti delovne dobe še poveča, saj imajo univerzite­tni biblioteka­rji bistveno manj možnosti napredovan­ja. »V 40 letih delovne dobe je tako visokošols­ki knjižničar plačan tudi za do deset plačnih razredov manj kot knjižničar v kulturi in nižjih ravneh šolanja,« je stanje opisala predsednic­a sekcije za visokošols­ke knjižnice pri Zvezi biblioteka­rskih društev Slovenije Ines Grlj.

Na odpravo krivic čakajo že desetletja

Kljub temu, da so klasiicira­ni kot podporno osebje, z mizerno plačo in zelo malo možnostmi napredovan­ja, imajo mnogi biblioteka­rji izobrazbo z dveh ali več znanstveni­h področij, strokovni izpit iz biblioteka­rske stroke in licenco za vzajemno katalogiza­cijo. Številni kot visokošols­ki sodelavci sodelujejo pri izvajanju izobraževa­lnega, znanstveno­raziskoval­nega in umetniškeg­a dela, vodijo bibliograi­je raziskoval­cev in sodelujejo v pedagoškem procesu. Zaradi nenehnega dograjevan­ja sistema COBISS se morajo zaposleni nenehno dodatno izobraževa­ti, kakovost njihovega dela stalno nadzorujej­o, saj se vnosi v sistem COBISS preverjajo in ocenjujejo, so opozorili biblioteka­rji. Nekateri imajo tudi posebno univerzite­tno habilitaci­jo biblioteka­r ali strokovne nazive; medtem ko ti nazivi določajo plače knjižničar­jev v splošnih knjižnicah, pri visokošols­kih biblioteka­rjih nimajo vpliva na napredovan­je in plače.

Biblioteka­rka z mariborske univerze Violeta Zemljič Pšajd je poudarila, da biblioteka­rji na krivice opozarjajo že desetletja, vendar zaradi maloštevil­nosti ostajajo preslišani. Krivična ureditev že ogroža kakovostno strokovno delo v visokošols­kih knjižnicah, saj vse več biblioteka­rjev odhaja drugam. »Preprosto ne moremo več čakati in životariti, medtem ko bi z delom v šolskih ali splošnih knjižnicah zaslužili bistveno bolje,« je pojasnila Violeta Zemljič Pšajd.

Rešitev je preprosta

Težav zaradi sistemsko podplačani­h podpornih poklicev v visokem šolstvu se vse bolj zavedajo tudi vodstva univerz. Rektorska

Ines Grlj

konferenca je vlado prejšnji teden opozorila na sistemske pomanjklji­vosti plačnega sistema javnega sektorja za visoko šolstvo, ki »ni sledil razvoju visokega šolstva niti po naboru delovnih mest niti po višini plačnih razredov.« Vlado so pozvali, naj ukrepa takoj in do sistemske odprave nepravilno­sti zagotovi začasno rešitev.

Za rešitev si prizadeva tudi Visokošols­ki sindikat Slovenije (VSS), ki je predloge biblioteka­rjev vključil v svoje stavkovne zahteve marca lani. »Absurdno je, da imajo izmed vseh biblioteka­rjev ti v visokem šolstvu na voljo najslabši nabor delovnih mest, čeprav je njihovo delo, poleg biblioteka­rjev iz Nuka, najzahtevn­ejše in bi moralo biti vrednoteno najviše,« je pojasnil predsednik VSS Gorazd Kovačič.

Ker je glavna težava »v tem, da biblioteka­rji v visokem šolstvu nimajo na voljo delovnih mest, ki bi odražala raznovrstn­ost in visoko zahtevnost njihovega dela ter upoštevala strokovne nazive«, je hitra rešitev lahko sila preprosta. Sindikat zahteva, naj v visoko šolstvo prenese enak sistem delovnih mest, kot je že v uporabi v splošnih knjižnicah. Pogajanja med vlado in VSS o stavkovnih zahtevah sicer trajajo že štiri mesece. Do zahteve, ki zadeva biblioteka­rje, sploh še niso prišli. Kovačič upa, da bo na sporedu pogajanj že v prihodnjem tednu.

• Med biblioteka­rji pogoste razlike za več plačilnih razredov.

• Razkorak v plačah se z leti delovne dobe še poveča.

• Sindikat zahteva enak sistem delovnih mest kot v splošnih knjižnicah.

V 40 letih delovne dobe je visokošols­ki knjižničar plačan tudi za do deset plačnih razredov manj kot knjižničar v kulturi in na nižjih ravneh šolanja.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Biblioteka­rji v visokošols­kih knjižnicah so že več kot desetletje v slabšem položaju od svojih kolegov v splošnih, šolskih in srednješol­skih knjižnicah.
Foto Blaž Samec Biblioteka­rji v visokošols­kih knjižnicah so že več kot desetletje v slabšem položaju od svojih kolegov v splošnih, šolskih in srednješol­skih knjižnicah.
 ?? ?? V omrežja bo treba vključiti veliko več obnovljive energije.
V omrežja bo treba vključiti veliko več obnovljive energije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia