Delo (Slovenia)

Na fronto prihajajo zahodni tanki, letala ne

Vojna v Ukrajini Zaveznice bodo branilcem za začetek zagotovile 80 tankov – Polovica Nemcev se boji udeležbe v vojni

- Barbara Zimic dopisnica iz Frankfurta

Po dnevih žolčnih razprav in pogajanj je jasno, da bo Ukrajina dobila tanke ameriške in evropske izdelave; skupaj so jih države obljubile več kot sto. Kancler Olaf Scholz je odločitev označil za zgodovinsk­o in poudaril, da je bilo prav, da so zaveznice odločitev o dobavi sprejele soglasno. »V tako nevarnih razmerah lahko le soglasje med zaveznicam­i Evropi zagotovi varnost,« je kancler pojasnil razloge za pogojevanj­e dobav leopardov z dobavo ameriških abramsov. Prve leoparde bo Nemčija lahko dostavila Ukrajini čez tri mesece, dobave abramsov pa bi se lahko močno zavlekle.

Nemčija bo Ukrajini poslala 14 od 320 tankov leopard 2, kolikor jih premore njena vojska, hkrati bo odobrila izvoz nemških tankov vsem državam, ki bodo to hotele. Poljski je izvoz 14 tankov odobrila včeraj. Skupaj nameravajo evropske zaveznice Ukrajini za zdaj poslati dva bataljona s po 40 tanki. V Kijevu pravijo, da potrebujej­o okoli 300 tankov. Ameriški predsednik Joe Biden je potrdil, da nameravajo ZDA dostaviti 31 tankov abrams, kdaj, ostaja odprto vprašanje. Po poročanju nekaterih ameriških medijev bi se dobave lahko zavlekle celo v prihodnje leto.

Iz Kijeva prihajajo zahvale, slišati je vzklike veselja. Namestnik ukrajinske­ga zunanjega ministra Andrij Melnik je za nemške medije dejal, da je kancler Scholz očitno dosegel, da bodo tudi ZDA dobavile tanke, hkrati je pozval k oblikovanj­u koalicije za dobavo bojnih letal, tako ameriških kot evropskih. Kancler Scholz je v zveznem parlamentu včeraj pojasnil, da so se z zavezniki ob izbruhu vojne strinjali, da dobava bojnih letal ne pride v poštev, prav tako kot ne pošiljanje Natovih vojakov na bojišča v Ukrajini. Spomnimo: ob začetku vojne je Ukrajina zahtevala zaprtje zračnega prostora nad Ukrajino, kar bi za seboj potegnilo potrebo po zaščiti zračnega prostora z Natovimi silami, članice Nata pa pognalo v neposreden spopad z Rusijo.

Dobri odnosi med ZDA in Nemčijo

Kancler Scholz je bil zadnje dni tarča ostrih kritik in pritiskov zaradi zavlačevan­ja pri odločanju o dobavi leopardov in pogojevanj­a dobav z recipročno­stjo ZDA. Včeraj je pojasnil zveznim poslancem, da bo njegova vlada v teh nevarnih razmerah vedno sledila načelu soglasnega odločanja zaveznic. Le tako lahko zagotovijo Evropi varnost, je prepričan. »Vedno bomo jasno podpirali Ukrajino, hkrati pa preprečeva­li izbruh vojne med

• Nemčija bo prve tanke leopard 2 poslala v Ukrajino čez tri mesece.

• Dobava ameriških abramsov se lahko zavleče v prihodnje leto.

• Iz Kijeva je slišati poziv k dobavi bojnih letal.

Le soglasno odločanje in ukrepanje zaveznic lahko v teh nevarnih razmerah zagotovi varnost Evropi.

Olaf Scholz

Rusijo in Natom,« je razloge za vztrajanje, da bodo tanke dobavile tudi ZDA, pojasnil kancler Scholz. Poudaril je, da odnosi med ZDA in Nemčijo že dolgo niso bili tako dobri in da je ameriški predsednik Joe Biden zelo kompetente­n v zunanji politiki. »Najini pogovori so bili, ne glede na medijsko poročanje, vedno prijateljs­ki,« je dejal kancler.

Da gre za zgodovinsk­o odločitev, se je strinjal tudi nemški obrambni minister Boris Pistorius, hkrati pa opozoril, da ni razloga za slavje. »Razumem ljudi, ki se bojijo, da bi Nemčija postala udeleženka vojne. Tega se boji približno polovica Nemcev. Spoštovati moramo tako odločitev o dobavi tankov, ki iz Nemčije ne bo naredila udeleženke v vojni, prav tako moramo spoštovati strah ljudi,« je dejal Pistorius. Po ministrove­m mnenju bi dobava leopardov, abramsov ter tankov francoske, britanske in švedske izdelave lahko bila prelomnica v tej vojni. Tanke nameravajo dobaviti Ukrajini številne evropske države, kolikor je mogoče hitro se bo začelo tudi urjenje ukrajinski­h vojakov.

Moskva je napovedala uničenje tankov

Odzvali so se tudi v Moskvi. Govorec ruske vlade Dmitrij Peskov je po poročanju tujih medijev dejal, da bo ruska vojska uničila tudi te tanke, tako kot doslej še vse druge, ter da se precenjuje potencial tankov za ukrajinsko vojsko. Dan prej je Peskov dejal, da takšna odločitev za nemško-ruske odnose ne bi prinesla nič dobrega. V Berlinu so na to odgovorili, da odnosi med državama ne bi mogli biti slabši, kot so.

Čeprav je kancler Scholz včeraj v zveznem parlamentu slišal veliko pohval, se je vnela tudi razprava o načinu komunicira­nja. Po javnomnenj­skih anketah kanclerja Scholza vse več Nemcev ne razume. Številni politiki, tudi iz koalicijsk­ih strank, so bili te dni kritični do zavlačevan­ja pri odločanju. Zlasti veliko je bilo razburjenj­a, ker odločitev o dobavah tankov ni bila sprejeta in objavljena ob srečanju zaveznic v Ramsteinu. Nekateri, predvsem v opozicijsk­i CDU, menijo, da kancler škodi nemškemu ugledu.

 ?? Foto Fabrizio Bensch/Reuters ?? Nemški kancler Olaf Scholz je v zveznem parlamentu pojasnil odločitev za dobavo tankov leopard Ukrajini in odgovarjal na vprašanja poslancev.
Foto Fabrizio Bensch/Reuters Nemški kancler Olaf Scholz je v zveznem parlamentu pojasnil odločitev za dobavo tankov leopard Ukrajini in odgovarjal na vprašanja poslancev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia