Delo (Slovenia)

Rusija se bo morala zagovarjat­i v Strasbourg­u

Zločini v Donbasu Evropsko sodišče za človekove pravice je potrdilo dopustnost ukrajinski­h in nizozemski­h tožb

- Jure Kosec

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je odločilo, da je Rusija med letoma 2014 in 2022 nadzirala samooklica­ni Doneško in Lugansko ljudsko republiko na vzhodu Ukrajine, zaradi česar se ji lahko sodi za zločine, storjene na tem območju, vključno s sestrelitv­ijo potniškega letala MH17 družbe Malaysia Airlines.

S tem procedural­nim korakom je sodišče v Strasbourg­u potrdilo dopustnost tožb, ki sta jih Ukrajina in Nizozemska vložili proti Rusiji, in odprlo pot dejanskemu odločanju, ali je tožena država kriva za očitane kršitve določil evropske konvencije o varstvu človekovih pravic, med drugim pravice do življenja, prepovedi mučenja, diskrimina­cije in pravice do učinkovite­ga pravnega sredstva.

Sojenja pred ESČP lahko trajajo tudi po več let, zato razsodbe ni pričakovat­i kmalu. Kljub temu so v Haagu in Kijevu pozdravili odločitev o dopustnost­i tožb. »Gre za pomemben mejnik in prvo odločitev mednarodne­ga sodišča o tej zadevi. To je jasno sporočilo Rusiji,« je na twitterju zapisal nizozemski zunanji minister Wopke Hoekstra. Razglasite­v dopustnost­i tožb je mogoče razumeti tudi kot spodbudo za vrsto drugih sodnih postopkov, uvedenih proti Rusiji.

Tožbi, ki ju je na ESČP vložila Ukrajina, se nanašata na primere ruskih napadov na civilno prebivalst­vo, usmrtitev vojnih ujetnikov, mučenja civilistov in ukrajinski­h vojakov ter 85 ukrajinski­h otrok, ki so bili med junijem in avgustom 2014 iz Donbasa začasno premeščeni na rusko ozemlje.

Fokus nizozemske tožbe je osredotoče­n na sestrelite­v potniškega letala MH17, v kateri je 17. julija 2014 umrlo 298 ljudi, med njimi večina nizozemski­h državljano­v. Poleg odgovornos­ti za sestrelite­v letala Nizozemska očita ruskim oblastem, da niso izvedle učinkovite preiskave in da je obnašanje Moskve povzročilo dodatno trpljenje svojcem žrtev.

• Sojenja pred sodiščem v Strasbourg­u lahko trajajo več let.

• Nizozemski zunanji minister: To je jasno sporočilo Rusiji.

Rusija je nadzirala separatist­e

Sodišče je v odločitvi ugotovilo, da je Rusija zaradi svoje vojaške prisotnost­i v vzhodni Ukrajini ter vojaške, politične in gospodarsk­e podpore samooklica­nima republikam­a dejansko nadzirala vsa območja, ki so bila v rokah separatist­ov od maja

• Rusija od junija lani ne priznava več jurisdikci­je ESČP.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia