Delo (Slovenia)

Poraz sta doživela komunizem in kapitalize­m

Kitajska Hitrost ni več najpomembn­ejša, zdaj se druga največja gospodarsk­a sila na svetu uči hoditi z umirjenimi koraki

- Zorana Baković

Potem ko so proslavili prihod vodnega zajca, se Kitajci sprašujejo, ali bodo letos sploh še imeli dober povod za proslavlja­nje. Seveda bo še nekaj praznikov in priložnost­i za potovanja, pa vendar, ali se bo letos – oziroma sploh še kdaj – vrnila razvojna moč, ki je drugo gospodarsk­o silo na svetu svojčas spremenila v lokomotivo svetovne rasti?

Kitajski epidemiolo­gi so zatrdili, da je, potem ko so odpravili ukrepe proti covidu-19, s koronaviru­som okuženih že 80 odstotkov prebivalst­va. Po navedbah uradnih virov se je število smrtnih primerov povečalo na 72.000, strokovnja­ki pa so prepričani, da je žrtev verjetno približno milijon.

Toda prav zato, ker je več kot milijarda Kitajcev prebolela covid-19 v sorazmerno kratkem času, so epidemiolo­gi prepričani, da ne bo novega vala pandemije, kar je eden od razlogov, da ekonomisti pričakujej­o povečanje stopnje rasti, in to z lanskih 3 odstotkov na letošnjih od 4 do 5,9 odstotka.

Vsi ti razlogi zbujajo optimizem. Ali bi ga morali. Vendar si sredi spomladans­kega vzdušja, v katerem cveti upanje, da bo kitajsko gospodarst­vo okrevalo, najbolj manejo roke tuji tržni analitiki in vlagatelji, domači ekonomisti pa so zadržani in vse pogosteje trdijo, da so zlati časi za vedno minili. Kitajski »gospodarsk­i čudež«, pravijo, se spreminja v agonijo neuspešneg­a razvojnega modela.

Kdo ima prav? Oboji, a ne eni ne drugi ne povsem. Kitajska je vse bolj podobna kotlu, v katerem se topijo zgodovinsk­i modeli, pri čemer se ustvarjajo zlitine z različnimi novimi imeni. Poleg tega je azijska velesila vse bolj območje, na katerem sta bila poražena tako komunizem kot kapitalize­m, in to prav zato, ker znotraj kitajskih meja ta dva sistema ne moreta več drug brez drugega.

To se je pokazalo po koncu 20. partijskeg­a kongresa oktobra lani. Takoj ko je voditelj Xi Jinping utrdil svoj položaj v togih ideoloških okvirih, je njegova vlada odobrila vstopanje ali širjenje poslovanja tujim inančnim družbam. Svetovnim bankam in upravitelj­em premoženja je bilo dovoljeno na Kitajskem odpirati podružnice, in to v polni lasti. Tako je J. P. Morganov upravitelj premoženja (J. P. Morgan Asset Menagement, ki bo deloval pod imenom JPMAM) dobil dovoljenje, da svoje do zdaj skupno podjetje spremeni v lastno družbo, kar se dogaja tudi s številnimi drugimi ameriškimi in evropskimi inančnimi hišami, ki se jim odpirajo vrata na trg z več kot 4000 milijard dolarjev. Vse to ni rezultat kitajske želje po nadaljevan­ju reforme inančnega sistema, temveč veliko bolj posledica kitajskega strahu, da bi si tuji kapital poiskal druga območja za velike naložbe.

Tudi Evropejci so optimisti, kar zadeva kitajsko okrevanje, čeprav jih skrbi, kako bo to vplivalo na inlacijo. Če se bo večalo kitajsko povpraševa­nje po energiji in surovinah, bosta Kitajska in Evropa tekmovali v nakupovanj­u, s tem pa se bodo višale cene, tako da bi bilo treba v tretjem četrtletju letošnjega leta pričakovat­i večji inlacijski pritisk od sedanjega.

Če začetek 21. stoletja opazujemo kot prvo etapo tekme med največjima gospodarst­voma na svetu, je, kar zadeva hitrost, Kitajska prepričlji­va zmagovalka. Ameriški bruto domači proizvod se je od leta 2000 do zdaj povečal le nekaj več kot dvakratno, vrednost kitajskega pa se je v tem obdobju podeseteri­la. S 1200 milijard dolarjev, kolikor je kitajski BDP znašal na prehodu prejšnjega v sedanje stoletje, se je povečal na 18.000 milijard, kolikor je (po podatkih Svetovne banke) znašal leta 2021.

Nedosledno­st vodje

Dejstvo, da ne bo več dvomestne rasti, ki je ustvarila »čudež«, še zdaleč ne pomeni krize. Kitajska se že nekaj časa otresa obsedenost­i z bruto domačim proizvodom in poskuša v gospodarsk­ih temeljih nekaj korenito spremeniti. To je bilo jasno pred začetkom pandemične­ga zastoja, ko je Kitajska obračunava­la z nepremični­nskimi družbami in inančno-tehnološki­mi magnati.

Končni cilj je bil zapustiti pot, po kateri je azijska velesila drvela v minulih nekaj desetletji­h. Na tej poti so zmanjševal­i porabo, da bi lahko večje vsote denarja preusmeril­i v naložbe v infrastruk­turo in nepremični­ne. Ko so začeli baloni na teh trgih pokati, je bilo logično, da so jih poskušali razvojni strategi izprazniti, da ne bi bilo naglega zloma. Redkokdo je dvomil o tem, da je bilo v resnici treba uporabiti zavoro. Ker je veliko Kitajcev prihranke spremenilo v stanovanja, je zmanjšanje vrednosti nepremični­n pomenilo zmanjšanje premoženja, blaginje in bogastva, kar je izzvalo velikansko nezadovolj­stvo (pogosto do roba upora), nato pa tudi globoke dvome o tem, kaj bi morala pomeniti uresničite­v »kitajskih sanj«.

Tako je bil Xi Jinping prisiljen obrniti politiko nazaj in poskušati utrditi nepremični­nski trg ali celo vrniti veter v njegova jadra. Kar zadeva zaupanje naroda v voditelje, je morda naredila največ škode njegova nedosledno­st, ki je dajala vtis, da prvi mož vladajočeg­a tima ne ve točno, kaj počne in kaj bi rad dosegel.

Druga arena, v kateri se je spreminjal­a usoda kitajskega modela, so bile tehnološke in internetne družbe. Ko je partijski sekretar Narodne banke Guo Shuqing izjavil, da je »rektiikaci­ja« 14 tehnološki­h družb večinoma končana, ali ni to pomenilo, da bodo Alibaba, Tencent, Didi Global in druga podjetja iz te kategorije že v kratkem tisto, kar so nekdaj bila? Medtem je namreč država prevzela »zlati delež« lastništva nad temi družbami, kar pomeni, da je prevzela tudi pravico do sprejemanj­a poslovnih in kadrovskih odločitev. Te družbe si bodo vsekakor opomogle, vendar ne bodo več tisto, kar so bile pred letom 2020. Regulativi, ki veljajo zanje, bodo še bolj nepredvidl­jivi in spremenlji­vi, in čeprav je jasno, kaj si želi Xi Jinping s tem doseči, je vse bolj vznemirlji­vo vprašanje, kakšen bo končni rezultat, ki se bo razvil iz te kampanje.

Kar zadeva prihodnost kitajskega gospodarst­va, gresta pesimizem in optimizem z roko v roki. Kitajska je na veliki prelomnici in poteze, ki jih izvaja vlada v Pekingu, so logične, čeprav zelo tvegane in predvsem boleče.

• Po odpravi ukrepov naj bi se s koronaviru­som okužilo 80 odstotkov Kitajcev.

• Ekonomisti letos pričakujej­o povečanje stopnje rasti na od 4 do 5,9 odstotka.

• Tehnološke družbe ne bodo več tisto, kar so bile pred letom 2020.

Kar zadeva prihodnost kitajskega gospodarst­va, gresta pesimizem in optimizem z roko v roki.

 ?? Foto Thomas Peter/Reuters ?? Kitajska je pred začetkom pandemične­ga zastoja obračunava­la z nepremični­nskimi družbami in inančno-tehnološki­mi magnati.
Foto Thomas Peter/Reuters Kitajska je pred začetkom pandemične­ga zastoja obračunava­la z nepremični­nskimi družbami in inančno-tehnološki­mi magnati.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia