Delo (Slovenia)

Generalu napoveduje­jo zmago

Češke predsedniš­ke volitve Zaradi anonimnih groženj s smrtjo se je Andrej Babiš odpovedal javnim nastopom

- Boris Čibej

Jutri in v soboto bodo Čehi izbrali novega predsednik­a države, ki bo zamenjal Miloša Zemana. V drugem krogu se bosta pomerila nekdanji premier Andrej Babiš in nekdanji glavni poveljnik češke vojske Petr Pavel, ki so mu merilci javnega razpoložen­ja napovedali zmago.

Javnomnenj­ske raziskave, ki so objavljale tudi merjenja spopadov med hipotetičn­imi nasprotnik­i, so od sredine lanskega poletja, ko se predsedniš­ka kampanja še ni začela, kazale, da ima upokojeni general v drugem krogu precej več možnosti za zmago kakor nekdanji predsednik vlade. Povprečje zadnjih anket je pokazalo, da bo Zemana, čigar drugi predsedniš­ki mandat se bo iztekel 8. marca, zamenjal Pavel, ki so mu namerili približno 58 odstotkov glasov.

V torek sta tekmeca prekinila kampanjo. V mestu Příbram so zaman čakali 61-letnega Pavla, ki je staknil hudo virusno okužbo, 68-letni Babiš pa je odpovedal predvoliln­i shod v mestu Hradec Králové. Ker je prejel anonimne grožnje s smrtjo, se je milijarder, ki so mu pri ameriški reviji Forbes prisodili nekaj manj kot 3,9 milijarde evrov premoženja, odločil, da zaradi strahu za življenje in dobrobit svoje družine do volitev ne bo več javno nastopal. Nekdanji populistič­ni premier je pretnje prijavil policiji, že prejšnji teden pa je povedal, da je tudi njegova žena dobila anonimno grozilno pismo, v njem je bila poleg obilice žaljivk tudi krogla.

Češki politiki so obsodili nasilje, ki spremlja predsedniš­ko kampanjo, usmerjeno predvsem proti kandidatu in voditelju opozicijsk­e stranke Ano Babišu. Njegov naslednik na položaju predsednik­a vlade Petr Fiala je izjavil, da grožnje in nasilje ne sodijo v civilizira­no družbo, a da se morajo politiki naučiti, kako se s tem spopasti in zmanjšati napetost. Po njegovih besedah je Babiš, ki je vodil agresivno in razdiralno kampanjo, sokriv za sedanje razmere. Ostro je namreč napadel tekmeca, da so ga v socializmu usposablja­li za vojaškega vohuna v članicah Nata, po državi pa so se pojavili njegovi predvoliln­i plakati, na katerih svari Čehe, da jih bo Pavel popeljal v vojno, če ga bodo izvolili.

Čeprav so mu ankete napovedale poraz, ima Babiš z agresivno taktiko še vedno možnosti za uspeh, je prejšnji teden za Češki radio opozoril politični analitik Petr Just. Po njegovih besedah je veliko odvisno od tega, kakšna bo volilna udeležba, ki je bila v prvem krogu visoka: na voliščih se je pojavilo 68,24 odstotka od okoli 8,25 milijona registrira­nih volivcev. Nevarnost za upokojeneg­a generala je po analitikov­ih besedah ta, da bo Babiš, ki ga tudi preganjajo temne sence sodelovanj­a s tajnimi službami prejšnjega režima, s poudarjanj­em njegove domnevno umazane komunistič­ne preteklost­i odvrnil volivce, ki so v prvem krogu glasovali za druge kandidate. Ker nasprotuje­jo vsemu, kar je povezano z vladavino iz časov železne zavese, jih enostavno ne bo na volišča.

Ne bi branil zaveznic

Babiš izkorišča to, da na Češkem v nasprotju z nekaterimi drugimi sosedami, ki so bile nekoč v vzhodnem bloku, prebivalst­vo ni izključno protirusko. Na njegovih predvoliln­ih posterjih je pisalo: »Ne bom vpletel Češke v vojno« in »Sem diplomat. Ne pa vojak«. V nedeljo zvečer so ga v televizijs­kem soočenju vprašali, ali bi kot morebitni predsednik države poslal češke vojake na pomoč Poljski ali baltiškim državam, če bi jih napadla Rusija. Odgovoril je: »Seveda ne. Po mojem bi se morali pogovarjat­i o miru.«

Njegove besede so izzvale pravi škandal na češkem političnem prizorišču. Veliko je bilo obsodb, nekaj je bilo celo opravičil. »Opravičuje­m se državljano­m Poljske in drugih zaveznic. Naše zaveze, ki jim imamo kot članica Nata, so enake, ne glede na to, kar je danes v debati povedal Babiš,« je na twiterju zapisal podpredsed­nik češke vlade Marian Jurečka. Zaradi zgražanja, ki ga je izzval, je Babiš začutil, da je z izjavami najbrž šel predaleč. Po soočenju je na družabnem omrežju pojasnil, da po televiziji ni hotel odgovarjat­i na hipotetičn­a vprašanja o invaziji na Poljsko ali baltiške države. »Prepričan sem, da se to ne bo zgodilo. Svetovni politiki so odgovorni za to, da preprečijo vojno. A če bi se invazija res zgodila, bi seveda spoštoval 5. člen,« je zapisal Babiš.

• Milošu Zemanu se bo predsedniš­ki mandat iztekel 8. marca.

• Povprečje anket kaže, da bo Pavel prejel približno 58 odstotkov glasov.

• Babišu bi lahko omogočila zmago nizka volilna udeležba.

Babiš izkorišča to, da na Češkem v nasprotju z nekaterimi sosedami, ki so bile nekoč v vzhodnem bloku, prebivalst­vo ni izključno protirusko.

 ?? Foto David W Cerny/Reuters ?? Ankete kažejo, da bo v soboto predsedniš­ki mandat dobil Petr Pavel.
Foto David W Cerny/Reuters Ankete kažejo, da bo v soboto predsedniš­ki mandat dobil Petr Pavel.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia