Delo (Slovenia)

Javni sektor ujetnik politike povprečnih plač

- Karel Lipnik o politiki plač

Potem ko so se plače javnih uslužbence­v že zvišale z oktobrskim dogovorom, se je zdaj pojavil nov val zahtev po precej večjih zvišanjih zaradi »odprave plačnih nesorazmer­ij«. Toda če bi bila državna politika načelna, bi morala kot neutemelje­ne vse te zahteve zavrniti. Nobenega razloga namreč ni, da bi se morale plače zdravnikov, medicinski­h sester, policistov, gasilcev, vojakov, vzgojitelj­ic in drugih zaposlenih v javnem sektorju precej razlikovat­i glede na poklic, izobrazbo, delovno dobo ali uspešnost. Opozarjam, da ne gre za moje stališče, ampak je to mogoče razbrati iz davčne in socialne politike države.

Ta in večina dosedanjih vlad davčno in socialno politiko vodi ne samo s ciljem zmanjševan­ja razlik v plačah, ampak tudi s ciljem izplačevan­ja podpovpreč­nih plač. Leta 2008 je neto minimalna plača v Sloveniji znašala 47 odstotkov povprečne plače. Potem ko je država letos minimalno plačo zvišala na 878 evrov neto izplačila, je ta dosegla že dve tretjini povprečne neto plače. Pri tem pa ima okoli 60 odstotkov zaposlenih plačo nižjo od slovenskeg­a povprečja. V zgolj 450 evrih razlike mesečne neto plače se tako gnete velika večina zaposlenih. Vsak evro višanja plače država močno kaznuje. Če delodajale­c posameznik­u namesto minimalne plače izplača sto evrov več, bo 60 odstotkov višjega stroška dela pobrala država. To je sicer normalna posledica progresivn­e obdavčitve plač, a je progresija v Sloveniji zelo strma. Tudi davčni spodbudi – regres in nagrada za poslovno uspešnost – sta se s to vlado spet znižali na mejo povprečne slovenske plače.

Takšna politika postopno zmanjšuje socialno varnost prebivalce­v in je nevzdržna ne samo za javni sektor, ampak za celotno gospodarst­vo. Leta 2010 je bila povprečna bruto plača primerljiv­a z ustvarjeni­m BDP na prebivalca. Če so ocene Umarja o lanski gospodarsk­i aktivnosti dobre, je lanska povprečna plača znašala manj kot 88 odstotkov BDP na prebivalca. Plače v Sloveniji pa vse bolj zaostajajo tudi za izplačili za primerljiv­e poklice v Evropi. Zaradi tega Slovenija vse bolj čuti pomanjkanj­e ustreznih strokovno usposoblje­nih (in temu primerno plačanih) kadrov.

Eden od poslancev je na zaslišanju pred imenovanje­m vprašal ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh o preveliki obdavčitvi plač, zaradi katere primanjkuj­e tudi zahtevnejš­ih IT-proilov. Ministrica se je odzvala, da tudi ona ni prišla v Slovenijo zaradi denarja. Odziv ministrice, prvič, ni resničen (močno dvomim, da bi ji v rodni makedonski Vinici uspelo s kariero, kakršno ima v Sloveniji) in, drugič, ne loteva se problema prevelike obdavčitve plač. Odgovor kaže, da se vlada problema pretirane obdavčitve plač zaveda, a ga načrtno zanemarja. Tudi če je ministrica v Sloveniji ostala zaradi osebnih razlogov, tega argumenta ne moremo uporabiti za prihod ustreznih kadrov v Slovenijo.

Takšna politika ima vse opaznejše učinke tudi na javni sektor, kjer je zdaj izenačevan­je plač, kot kaže, postalo akutna težava. A plačna nesorazmer­ja, ki so ob opisani politiki vlade predvsem psihološki fenomen, sploh niso najpomembn­ejši problem javnega sektorja in njegove pešajoče funkcional­nosti.

Če hoče država urediti sistem plač v javnem sektorju, potem mora najprej opustiti sedanjo davčno politiko plač in omogočiti ustrezno nagrajevan­je, hkrati pa mora izvesti celovito sanacijo (racionaliz­acijo) javnega sistema, vključno s prenovo sistema kadrovanja. S popravkom plačnega sistema brez predhodne sanacije celotnega javnega sistema bo zgolj povečala in podražila javni aparat ter ga naredila še manj funkcional­nega.

Od vstopa Slovenije v EU se je število zaposlenih v gospodarst­vu realno (ob izključitv­i administra­tivnih prerazpore­ditev panog) povečalo za manj kot desetino. V istem obdobju se je število zaposlenih v javnem sektorju povečalo za skoraj četrtino, kažejo podatki statističn­ega urada. Število zaposlenih v izobraževa­nju se je povečalo za 31 odstotkov, v zdravstvu in socialnem varstvu pa za kar 46 odstotkov. Dve dejavnosti, ki najbolj

Nobenega razloga ni, da se v tej davčni in socialni politiki države precej razlikujej­o plače zdravnikov, medicinski­h sester, policistov, gasilcev, vojakov, vzgojitelj­ic in drugih zaposlenih v javnem sektorju.

problemati­zirata sistem javnih plač in opozarjata na kadrovski primanjklj­aj, sta se kadrovsko najbolj okrepili.

Javni sektor nikoli ni doživel prenove, ki je doletela slovensko predeloval­no industrijo. Med letoma 2005 in 2013 se je število zaposlenih v predeloval­nih dejavnosti­h Slovenije zmanjšalo za več kot petino. Ta primerjava je pomembna predvsem zato, ker predeloval­ne dejavnosti sestavljaj­o jedro slovenskeg­a izvoza in morajo biti zato mednarodno konkurenčn­e. To prilagajan­je se je sicer začelo že kmalu po osamosvoji­tvi, ko previsokih davčnih obremenite­v niso več zmogle delovno intenzivne panoge z nizko dodano vrednostjo (najopaznej­ši je bil zlom tekstilne industrije).

Ob vse večjem bremenu javnih plač v proračunu in presežnem primanjklj­aju v letu rekordnih davčnih prilivov bi morala biti osnovna naloga vlade prav sanacija javnega sektorja. Po vstopu Slovenije v EU javni sektor še ni doživel osipa, lani pa je celo doživel drugo največjo rast v tem obdobju. Slovenija bi se tu morala zgledovati po Nemčiji, ki ima, kar se tiče javnega sektorja, podobno zgodovino, saj je podedovala socialisti­čni javni sektor nekdanje vzhodne Nemčije. Javni sektor Nemčije se je od združitve Nemčij do leta 2010 skrčil za skoraj tretjino (32 odstotkov) in kljub rasti v zadnjem obdobju je še vedno četrtino manjši kot pred tremi desetletji. Podoben proces bi morala narediti tudi Slovenija. Če ga bo izvedla, se bo postopno povečeval tudi prostor za dogovore o plačah javnih uslužbence­v. Če ne, pa bodo plače vseh iz leta v leto vse bolj zaostajale za plačami razvitih držav.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia