Delo (Slovenia)

Pisma bralcev in odmevi

- pisma@delo.si

Svetlano Makarovič čim prej v oddajo Intervju

Uredniku in novinarju oddaje Intervju na prvem programu TV Slovenija dr. Jožetu Možini predlagam, naj v oddajo čim prej povabi pesnico in nosilko rdeče zvezde Svetlano Makarovič.

To bi bila oddaja, ki bi gotovo potolkla vse rekorde gledanosti oddaje Intervju do zdaj in še za petdeset let v prihodnje ter končno pripomogla k višji gledanosti TV Slovenija, ki bolj na dnu ne more biti. In ve se zaradi koga. Ta intervju bi še bolj uravnovesi­l vsebino oddaj, ki jih pripravlja naša RTV-hiša, plačana z denarjem državljano­v. In s takim intervjuje­m bi bil prispevek k pluralnost­i mnenj, izraženih na naši televiziji, totalen in nikoli presežen.

Ne dvomim, da bi se o takšni oddaji Intervju v Sloveniji še leta govorilo in pisalo. In tudi ni težko ugotoviti, zakaj. Gorazd Humar, Šempeter pri Gorici

Spet ministrstv­o »za šolstvo«

Spoštovani minister dr. Darjo Felda, v pogovoru, ki ste ga imeli 23. januarja v Odmevih na prvem programu TV Slovenija, se je spet pojavljalo napačno ime ministrstv­a, ki sta ga ta teden prevzeli.

Namesto pravega imena »ministrstv­o za vzgojo in izobraževa­nje« je bil spet govor o »ministrstv­u za šolstvo«, kar vas očitno ni nič motilo.

Da mnoge moti napačno ime ministrstv­a, se lahko prepričate v mojem članku z naslovom Spet šolstvo, ki vam ga pošiljam ob tem sporočilu. Napačno ime ni naključno – je izraz tega, s čim se vaše ministrstv­o v resnici ukvarja, in tega, da vaše ministrstv­o ni ustrezno organizira­no za uresničeva­nje ilozoije in strategije vseživljen­jskosti učenja. Zoran Jelenc,

Ljubljana

Estonski ali inski model zdravstva?

Predsednik vlade in minister ponujata model zdravstva oddaljenih držav (katere pravzaprav?), kjer ni slovenskih zdravnikov in ga državljani zaradi jezikovnih ovir in oddaljenos­ti osebno težko preverimo.

Zdravstvo je vzorno urejeno v sosednji državi, v kateri dela veliko slovenskih zdravnikov ter zdravstven­ih delavcev, in ga poznamo tudi kot pacienti.

Zgledovanj­e po sistemu v sosednji državi, kamor lahko pogledamo skozi okno, bi vzbujalo več zaupanja. Predvsem do predsednik­a vlade in ministra. Radko Istenič,

Ljubljana

Obisk pri predsednic­i državnega zbora

Pred dnevi sem se v družbi predsednik­a Združenja Frank (ZF) Matjaža Sušnika in ustavnega pravnika dr. Cirila Ribičiča, ki združenje že dolgo podpira, udeležila srečanja s predsednic­o državnega zbora Urško Klakočar Zupančič.

Na srečanju sem se znašla naključno, kot ena od »švicarjev«, kreditojem­alcev, ki že osmo leto bijemo boj z mlini na veter glede problemati­ke toksičnih kreditov, ki so jih pretežno tuje banke agresivno tržile predvsem na območju nekdanje Jugoslavij­e in drugih vzhodnoevr­opskih držav. Dejstvo, da so banke v nekem obdobju množično ponujale kredite, ki so neodplačlj­ivi, same pri tem zaščitile svoje pozicije v švicarskih frankih, na izične osebe pa prenesle vsa tveganja posla, ki že v izhodišču ne bi smel obstajati, saj je bil namenjen pravnim osebam, je samo po sebi dovolj povedno. Meni je po šestnajsti­h letih rednega odplačevan­ja uspelo poplačati le približno 2000 evrov glavnice! Ostalo so požrle obresti oziroma valutna razlika. O tej problemati­ki je bilo prelitega že veliko črnila, kdor to želi, bo z lahkoto prepoznal sporno bančno prakso, zato o tem ne bom na široko pisala.

Zdi pa se mi pomembno omeniti, da me je kot človeka, ki se mu upira vse, kar samo diši po politiki, zelo prijetno presenetil odziv predsednic­e državnega zbora Urške Klakočar Zupančič. Že samo način, na katerega nas je sprejela, je izkazoval spoštovanj­e, postavila nas je v pozicijo relevantni­h sogovornik­ov in s pristnim zanimanjem spremljala vsako našo besedo. Kljub začetni skepsi, sem med pogovorom dobila občutek, da se bo resnično posvetila naši problemati­ki, kot je obljubila, in bo storila vse, kar je v njeni moči, da bomo kreditojem­alci, ki smo se znašli v primežu precej močnejšega nasprotnik­a, končno dočakali pravico.

Slovenski kreditojem­alci namreč za zdaj lahko le nemo opazujemo, kako se v sosednjih državah identična problemati­ka uspešno rešuje, v dvomilijon­ski deželi pod Alpami pa ima očitno bančni lobi predolge kremplje. Z dobro plačanimi pravniki secira in izkrivlja obstoječo zakonodajo s področja varstva potrošniko­v ter prepričuje zakonodaja­lce in javnost o nedolžnost­i bank. Čeprav je zakonodaja­lec že izrazil strinjanje z ureditvijo, kot izhaja iz zakona o varovanju potrošniko­v.

Tako kreditojem­alcem ne preostane drugega, kot da nam prisluhne nekdo, ki se je znašel na poziciji moči, a je vendar v prvi vrsti Človek, šele potem politik. Leta 2023, ko bodo pod težo spremenjen­ih obrestnih mer in inlacije klecnili še zadnji kreditojem­alci, ko bo razpadlo še nekaj družin in morda ugasnilo še kakšno življenje, bi kot sogovornik­a res potreboval­i še kakšnega človeka več z veliko začetnico. Karmen Brecelj,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia