Delo (Slovenia)

Slovenija letos brez recesije, inflacija pa bo še visoka

Napovedi Consensusa Visoka stopnja inlacije naj bi se pod mejo petih odstotkov spustila šele poleti, rast BDP med višjimi v regiji

- Miha Jenko

Slovenija naj bi se letos verjetno izognila recesiji in dosegla zelo šibko 1,3-odstotno gospodarsk­o rast, prihodnje leto pa naj bi se ta zvišala na 2,4 odstotka. Po drugi strani pa naj bi inlacijski pritiski izzveneli le postopoma, medletna rast cen življenjsk­ih potrebščin naj bi se na znosnejšo raven, pod štiri odstotke, znižala šele čez dobro leto, marca 2024, kažejo zadnje napovedi skupine Consensus, ki združuje več kot 200 ekonomskih inštitutov in inančnih ustanov, večinoma iz srednje in vzhodne Evrope.

V Consensusu ocenjujejo, da se bo pri nas umirjanje gospodarsk­e dinamike, ki se je začelo v drugi polovici lanskega leta, nadaljeval­o tudi letos, predvsem zaradi stroškovni­h pritiskov in zmanjšanja realnega razpoložlj­ivega dohodka gospodinjs­tev. Visoka stopnja inlacije, ki medletno presega deset odstotkov, pa naj bi se pod mejo petih odstotkov spustila šele čez pol leta, torej julija, nato pa naj bi se do začetka prihodnje pomladi gibala na ravni dobrih štirih odstotkov.

Nekatere države verjetno v recesiji

Med 25 državami iz regije, kamor uvrščajo tudi Slovenijo, so sicer precejšnje razlike, veliko pa bo odvisno od tega, kako hitro se bodo prilagodil­e upočasnitv­i svetovnega gospodarst­va in posledicam ruske vojne v Ukrajini. Analitiki pričakujej­o, da se bo gospodarsk­a aktivnost znatno umirila zaradi poslabšane likvidnost­i doma in na tujem in precej zvišanih stroškov inanciranj­a. Dodatna negotovost, zlasti pri investicij­ah, je morebitna nova energetska kriza prihodnjo zimo. Ob tem pa bo po oceni Consensusa potrebne precej previdnost­i tudi pri javnoinanč­ni porabi, saj bo letošnja znižana gospodarsk­a rast povzročila tudi manjše davčne prilive.

Med višegrajsk­imi državami, po razvitosti najbolj primerljiv­imi s Slovenijo, naj bi se tako po napovedih Consensusa BDP letos skrčil na Madžarskem, Češka se bo z napovedano ničelno gospodarsk­o rastjo prav tako gibala v območju recesije, gospodarsk­a rast na Poljskem in Slovaškem pa naj bi bila z 0,8 oziroma 0,7 odstotka nekoliko nižja kot pri nas. Vse omenjene države imajo tudi višje stopnje inlacije kot Slovenija, neslavna rekorderka, tudi v celotni EU, pa je zdaj Madžarska s skoraj 25-odstotno medletno rastjo cen.

Ukrajina je lani zaradi ruske agresije utrpela velike človeške žrtve in hkrati tudi znatno gospodarsk­o škodo z več kot 34-odstotnim upadom BDP, letos pa naj bi sicer po napovedih Consensusa dosegla 2,8- in prihodnje leto nekaj več kot devetodsto­tno gospodarsk­o rast. Rusija bo po triodstotn­em gospodarsk­em padcu v letu 2022 tudi letos doživela recesijo in podobno skrčenje BDP kot lani.

Kmalu tudi nove napovedi IMF

Zadnje leto se gospodarsk­e razmere in napovedi zelo hitro spreminjaj­o, spremljajo pa jih velike negotovost­i. Že čez nekaj dni, prihodnji torek, bo svoje dopolnjene svetovne gospodarsk­e napovedi (World Economic Outlook) predstavil tudi Mednarodni denarni sklad, ki je prav tako vključen v skupno napoved Consensusa. IMF nam je nazadnje, oktobra lani, za letos napovedal 1,7-odstotno gospodarsk­o rast, najnižjo, le 0,5-odstotno, pa je za nas novembra predvidela OECD.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia