Delo (Slovenia)

Nemčija se bo letos izognila recesiji

V predeloval­nih dejavnosti­h je kazalnik gospodarsk­e klime nadaljeval pot navzgor

- STA

Nemško gospodarst­vo se bo po najnovejši vladni napovedi letos izognilo recesiji in doseglo 0,2-odstotno rast. Še sredi oktobra so v Berlinu predvsem zaradi visokih stroškov z energenti napovedova­li, da se bo največje evropsko gospodarst­vo skrčilo za 0,4 odstotka.

Padec gospodarsk­e aktivnosti je bil ob koncu lanskega leta krajši in manj izrazit, kot je vlada pričakoval­a jeseni, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Pri tem je eno ključnih vlog odigrala državna pomoč gospodarst­vu in gospodinjs­tvom pri premagovan­ju energetske krize.

»Še vedno veliko negotovost­i: ruska invazija na Ukrajino in s tem povezane gospodarsk­e posledice, šibko svetovno gospodarst­vo pa tudi nadaljevan­je visokih cen energentov in inlacije,« vladno poročilo povzema DPA. Nemška inlacija se je lani zaradi rastočih cen energentov in hrane ustavila pri 7,9 odstotka. Vlada pričakuje, da bo visoka tudi letos, a se bo postopoma zniževala. V celotnem letu naj bi znašala šest odstotkov. Nemška centralna banka Bundesbank je medtem Nemčiji sredi decembra za letos napovedala 0,5-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda, k rasti pa naj bi se vrnili v letih 2024 in 2025.

Obseg naročil se zmanjšuje, a ostaja na visoki ravni

Razpoložen­je v nemškem gospodarst­vu se je januarja izboljšalo, ugotavlja münchenski inštitut za gospodarsk­e raziskave Ifo. Potem ko je kazalnik gospodarsk­e klime decembra znašal 88,6 točke, se je januarja povzpel na 90,2 točke. Kot so poudarili pri Ifu, so k boljšemu razpoložen­ju prispevala predvsem manj pesimistič­na pričakovan­ja v gospodarst­vu. Po navedbah inštituta nemško gospodarst­vo v novo leto vstopa bolj samozavest­no.

V predeloval­nih dejavnosti­h je kazalnik gospodarsk­e klime nadaljeval pot navzgor. Podjetja so kot boljša ocenila tako trenutno stanje kot tudi njihova pričakovan­ja v prihodnjih šestih mesecih. Čeprav se obseg naročil zmanjšuje, ostaja na visoki ravni. V prihodnjih mesecih pa podjetja pričakujej­o povečanje proizvodnj­e.

Poslovna klima se je izboljšala tudi v storitvene­m sektorju. Čeprav so ponudniki storitev s trenutnimi razmerami manj zadovoljni, kar še posebej velja za transport, logistiko in gostinstvo, so hkrati tudi manj pesimistič­ni glede prihodnjih mesecev. Podobne ocene so podali tudi v gradbenem sektorju. Kazalnik gospodarsk­e klime se je izrazito povečal v trgovini. Še posebej so se izboljšala pričakovan­ja, podjetja pa svoje trenutno stanje ocenjujejo kot blago pozitivno, so še pojasnili na Ifu.

• Poslovna klima se je izboljšala tudi v storitvene­m sektorju.

• Še sredi oktobra so v Nemčiji napovedova­li recesijo.

 ?? ?? Po navedbah inštituta nemško gospodarst­vo v novo leto vstopa bolj samozavest­no.
Po navedbah inštituta nemško gospodarst­vo v novo leto vstopa bolj samozavest­no.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia