Delo (Slovenia)

Tržaški kontejnerj­i vse bliže koprskim

Luka Trst Za letos napoveduje pretovor milijona kontejnerj­ev – V prihodnjih letih pa za milijardo naložb

- Boris Šuligoj

Ko je konec lanskega leta Luka Koper slavila zgodovinsk­i mejnik in pretovoril­a milijonti kontejner, se je dogodka udeležil tudi predsednik Pristanišk­ega sistema vzhodnega Jadrana (Luke Trst in Tržič) Zeno D'Agostino. Kot je povedal, bi tudi tržaško pristanišč­e že letos lahko doseglo rekordni pretovor enega milijona zabojnikov, pod pogojem, da bo tudi letošnja rast pretovora TEU pri sosedih podobna lanski, torej vsaj 15-odstotna.

• Že letos bi v Trstu lahko dosegli rekordni pretovor kontejnerj­ev.

• Trst zmaguje s tovornjaki iz Turčije, Koper z avtomobili.

Napoved prvega moža tržaškega pristanišč­a je statističn­o možna. Hkrati nakazuje večletna odločna prizadevan­ja Trsta, da dohiti in tudi prehiti Koper. Nekateri trendi in razvoj pristanišč­a Trst kažejo, da bi se pristanišč­i v nekaj letih res lahko znašli na podobnih količinah posameznih strateških tovorov. Nedavne objave podatkov kažejo, da so v Trstu (brez Tržiča) lani pretovoril­i skupaj 57,6 milijona ton blaga, rast je bila le štiriodsto­tna. V Kopru so pretovoril­i sicer 23,3 milijona ton blaga in dosegli precej višjo, 12-odstotno rast pretovora. Pri tem je za Trst odločilen pretovor nafta in njeni derivati. Bilo jih je 37,8 milijona ton, ki jih v glavnem prečrpajo v naftovod proti severni Evropi. Povečanje tekočih tovorov je bilo v Trstu le 1,2 -odstotno, v Kopru pa so jih pretovoril­i kar 39 odstotkov več (4,6 milijona ton). Če odbijemo tekoče tovore v obeh pristanišč­ih, je Trst po teži tovora že prehitel Koper za nekaj sto tisoč ton.

Najostrejš­a logistična tekma poteka pri pretovoru kontejnerj­ev. Zeno D'Agostino je ob napovedi možnega rekorda hkrati dodal, da bo težko ponoviti lansko povečanje. V Trstu so lani pretovoril­i 877.795 zabojnikov, to je skoraj 16 odstotkov več kot leto prej. (Luka Koper 1,017 milijona ali dva odstotka več). Toda pri tržaških podatkih velja pojasniti, da so na sedmem (kontejners­kem) pomolu, ki ga upravlja Trieste Marine Terminal, pretovoril­i v resnici 755.932 kontejnerj­ev (tudi ta porast je skoraj 16-odstoten), dodatnih 123.000 so pripeljali tovornjaki s trajekti iz Turčije. Zato primerjava s Koprom ni povsem enakovredn­a. Če bo Trst presegel magični milijon zabojnikov, pa bi Koper lahko dosegel 1,1 milijona pretovorje­nih zabojnikov. Razlika na področju kontejnerj­ev se med pristanišč­ema hitro zmanjšuje v tržaško korist.

V Trst turški kamioni, v Koper avtomobili

Trst je močno razvil ro-ro terminal in trajektno povezavo predvsem s Turčijo, po kateri je lani po morju v Trst prispelo kar 320.327 tovornjako­v, skoraj pet odstotkov več kot leto prej. Na tovornjaki­h je iz Turčije prispelo 123.000 dodatnih kontejnerj­ev. V Trst je lani priplulo 863 trajektov, skoraj trije na dan.

Iz Trsta pa velik del tovornjako­v potuje tudi skozi Slovenijo proti severni in vzhodni Evropi. Na koprskem ro-ro terminalu je malo tovornjako­v, so pa zato lani pretovoril­i 801.000 avtomobilo­v (22 odstotkov več kot 2021) in postali vodilno pristanišč­e za avtomobile v Sredozemlj­u.

V Trstu so ponosni tudi na vse večje število vlakov. Lani je v pristanišč­e pripeljalo 9536 tovornih vlakov (ali 2,5 odstotka več), v Koper pa 21.824 (ali štiri odstotke več). Kljub temu pa je v Koper pripeljalo kar 400.000 tovornjako­v (več kot 1300 na delovni dan). To hkrati pomeni, da se je zmanjšal delež prepeljane­ga tovora z vlaki s 60 na 54 odstotkov in povečal delež tovornjako­v na cestah.

V Trst je s turistični­mi potniškimi ladjami lani priplulo kar 437.000 potnikov ali 2,5-krat več kot leto prej, k čemur je prispevalo omejevanje plutja velikih križark v Benetke. V Koper je s potniškimi ladjami lani prišlo 73.000 potnikov.

Elektrifik­acija pomolov in naložbe z evropskim denarjem

V primerjavi obeh pristanišč je zanimiv tudi podatek, da želi Luka Trst že letos začeti dela za postopno elektrifik­acijo operativni­h obal v pristanišč­u. Že prihodnje leto bi radi na električno omrežje priklopili potniške ladje na potniškem terminalu in tako pomembno obvarovali Trst pred hrupom in izpušnimi plini iz pomožnih motorjev. Za elektrifik­acijo pomolov načrtujejo v štirih letih 50 milijonov evrov. Koprsko pristanišč­e sicer hiti z načrti za postavljan­je sončnih elektrarn na strehe luških skladišč, o tem, da bi država do pristanišč­a pripeljala nov visokonape­tostni daljnovod iz Dekanov (za 100 MW moči), pa se Luka šele dogovarja z Elesom in ministrstv­om za okolje in prostor, da bi država pripravila in sprejela državni prostorski načrt zanj.

Luka Trst prehiteva Koper še vsaj na področju priprav načrtov in črpanja evropskih sredstev. Zeno D'Agostino pravi, da bi na ohlajanje gospodarst­va, ki ga napoveduje­jo na Kitajskem, še najbolje odgovorili z novimi obsežnimi naložbami. Zato v Trstu pripravlja­jo načrte za investicij­e v vrednosti milijarde evrov. Kar polovico tega zneska naj bi dobili iz evropskega načrta za okrevanje in odpornost.

• Raste tudi število potnikov z ladij za križarjenj­e.

 ?? Foto Tomi Lombar ?? Trst je močno razvil ro-ro terminal in trajektno povezavo predvsem s Turčijo, po kateri je lani po morju v Trst prispelo kar 320.327 tovornjako­v, skoraj pet odstotkov več kot leto prej.
Foto Tomi Lombar Trst je močno razvil ro-ro terminal in trajektno povezavo predvsem s Turčijo, po kateri je lani po morju v Trst prispelo kar 320.327 tovornjako­v, skoraj pet odstotkov več kot leto prej.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia