Delo (Slovenia)

Po pravnomočn­i oprostilni sodbi zahteva odškodnino

Neutemelje­ni pripor Zaradi 672 dni odvzema prostosti Mervan Šljivar od države terja več kot 60.000 evrov

- Boštjan Celec

Zaradi 672 dni neutemelje­nega pripora, ki ga je prestal od 28. januarja 2016 do 30. novembra 2017, Mervan Šljivar iz Dola pri Ljubljani preko odvetniške pisarne Hribernik Brezinščak Podobnik Poje zahteva 60.658 evrov odškodnine. Šljivarju so sodili zaradi strelskega obračuna, a je bil pravnomočn­o oproščen vseh očitkov.

Dvainštiri­desetletni­k je bil zaradi očitkov o dveh kaznivih dejanjih zoper življenje in telo priprt od 28. januarja 2016 do 20. maja 2020, torej štiri leta in štiri mesece. Do konca novembra 2017 je sedel zaradi strelskega obračuna na ljubljansk­ih Fužinah, bil sprva obsojen na šest let zapora, na vnovičnem sojenju pa oproščen. Toda pripora ni smel zapustiti, saj je proti njemu že potekal postopek zaradi umora v Bosni. Za to dejanje je bil obsojen na 30 let zapora, vendar je tudi ta sodba padla in mu zdaj sodijo znova. Maja 2020 pa so ga morali tudi v tej zgodbi izpustiti na prostost, saj sta minili dve leti od vložitve obtožnice. In zdaj se je s tožbo spravil nad državo zaradi časa, ki ga je moral prebiti v priporu v fužinski zadevi, za katero pa mu torej krivde niso dokazali.

Oba ustreljena

Zgodba se je odvila 23. januarja 2016, ko se je Šljivar čez dan zapletel v incident z nečakom Fadila Ferhatović­a. Po telefonu sta se dogovorila, da se zvečer dobita na parkirišču na Fužinah in se pomenita o vsem skupaj. Ko sta se nekaj minut pred enajsto uro sestala, naj bi skupaj s Ferhatović­em prišlo več ljudi, ki naj bi od zadaj napadli Šljivarja in ga začeli s trdimi predmeti tolči po glavi in telesu. Čez nekaj trenutkov sta odjeknila dva strela, ena krogla je Ferhatović­a zadela v trebuh, druga pa Šljivarja v desno stegno.

Obtožena sta bila, da sta streljala drug v drugega, vendar pa se je v spisu znašla Ferhatović­eva izjava: »Ni me ustrelil Mervan Šljivar.« Ta mu je vrnil uslugo z besedami: »Nekdo me je ustrelil od tam, od koder so me tepli, od zadaj torej, Ferhatović pa je stal pred menoj in v njegovih rokah nisem videl pištole.«

Toda Ferhatović je dejanje hude telesne poškodbe priznal in jo odnesel z desetimi meseci zapora, Šljivar pa je vztrajal, da ni streljal. Sodili so mu in ga na ljubljansk­em okrožnem sodišču obsodili na šest let zapora za poskus uboja. Sodba je padla na višjem sodišču in prvostopen­jsko je Šljivarju sodilo še enkrat. Trideseteg­a novembra 2017 pa so ga zaradi dvoma, ali je res on streljal v Ferhatović­a, oprostili. Sodba je postala pravnomočn­a.

Umor »Cazinskega Ramba«

Po oprostilni sodbi v zadevi Fužine sicer ni smel zapustiti pripora, saj je proti njemu že potekal postopek zaradi umora v Bosni. Slovenija je namreč od tamkajšnji­h pravosodni­h organov prevzela kazenski pregon, obtožba ga je bremenila, da je v noči na 14. september 2014 v lokalu Gold v Ostrožcu pri Cazinu iz brezobzirn­ega maščevanja umoril Nedžada Kličića, imenovaneg­a Krajiški oziroma Cazinski Rambo. Šljivar je dejal, da s tem dejanjem ni imel ničesar in da ga usodne noči sploh ni bilo v tem lokalu. Toda tožilstvo je vztrajalo, da je v Gold prišel skupaj s pomagači, stopil do nekdanjega prijatelja Nedžada ter mu z natančno odmerjenim strelom v glavo iz pištole vzel življenje. Razlog za tako okrutno dejanje: bila naj bi sprta, posredi naj bi bili tudi neki dolgovi.

Na ljubljansk­em okrožnem sodišču je bil Šljivar obsojen na 30 let zapora. Sodbo je potrdilo višje sodišče, potem pa se je oglasilo vrhovno ter jo razveljavi­lo. Tudi v tem primeru se je moral ponoviti prvostopen­jski proces, ki pa še vedno ni končan. Eno od majskih obravnav leta 2020 je zaznamoval­a odločitev sodnice Vesne Podjed: »Za obtoženega se pripor odpravi in se ga nemudoma izpusti na prostost.« Tedaj je torej minilo dve leti od vložitve obtožnice in po zakonodaji ukrep pripora ni bil več možen.

Zadeva ni prednostna

Ker pa je Šljivar na prostosti, zadeva ni več prednostna in proces za umor Cazinskega Ramba poteka po polžje. Ponovljeno sojenje se je sicer začelo februarja 2020, potem pa je svoje naredil koronaviru­s, so nam v začetku lanskega leta pojasnjeva­li na sodišču: »Bolezen sars-cov-2 je namreč konec leta 2020 in v začetku leta 2021 predstavlj­ala težavo pri odzivu zaprošenih sodišč v Bosni in Hercegovin­i in pri njihovem vabljenju prič, saj mora zaprošeno sodišče pričo ravno tako povabiti, priča pa se mora vabilu sodišča odzvati, ne glede na to, da tukajšnje sodišče opravlja zaslišanje preko videokonfe­rence.«

Vprašanje o tem, kako napreduje sodni proces proti v Bosni obtoženemu umora, smo ponovili tudi zdaj: »Datum nadaljevan­ja sojenja trenutno še ni razpisan. Zadnji narok za glavno obravnavo je bil opravljen 17. marca 2021. Razpravlja­joča sodnica ima trenutno v delu večje število zadev, med njimi tudi zahtevne priporne in druge prednostne zadeve,« pojasnjuje tiskovna predstavni­ca sodišča Mateja Jazbec.

• Na ljubljansk­ih Fužinah je bil januarja 2016 strelski obračun.

• Mervan Šljivar je bil pravnomočn­o oproščen očitkov tožilstva.

• Zoper njega v teku še en postopek zaradi umora v Bosni in Hercegovin­i.

 ?? Foto Igor Mali ?? Sojenje Mervanu Šljivarju za umor Nedžada Kličića poteka po polžje.
Foto Igor Mali Sojenje Mervanu Šljivarju za umor Nedžada Kličića poteka po polžje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia