Delo (Slovenia)

Obrambo moti porotnica, nekoč zaposlena v policiji

Kavaški klan Po besedah sodnika sojenje domnevnim preprodaja­lcem mamil spremlja vrsta ovir in logistični­h težav

- Tomica Šuljić

Tudi včeraj 15 domnevnih članov slovenske celice Kavaškega klana še ni slišalo očitkov iz obtožnice, saj je zaradi ponovnih zapletov še vedno niso prebrali. Tokrat je obrambo zmotila članica porote, nekdaj zaposlena na policiji, zato zahtevajo njeno izločitev.

Sprva je predsednik senata Tomaž Bromše sicer ugotovil, da znova ni pristopil obtoženi Dalibor Kožul: »Senat ga bo izločil iz tega postopka,« je odločil. V nadaljevan­ju je Bromše pojasnil torkovo dogajanje pred sodniškim pultom, ko je pristopila vabljena priča Semir Hajdarpaši­ć, solastnik podjetja, ki je posojalo avtomobile posameznik­om, obtoženih ugrabitve in poskusa ugrabitve. Ker je v tisti zadevi (ki pa je tesno povezana s sojenjem v Ljubljani) na koprskem sodišču v vlogi obtoženca, je v spis predal le pisni zagovor, a tega v sodni dvorani še ne bodo kmalu prebrali.

Zaposlena v policiji za obdolžence pristransk­a

Odvetnica Martina Žaucer Hrovatin pa je zastavila vprašanja članom senata zaradi morebitnih predlogov za njihovo izločitev. Tarča njenih vprašanj je bila sodnica porotnica Cvetka Valjavec Židan, ki je bila tri desetletja zaposlena na policiji: »V zahtevni kazenski zadevi, kjer so številna procesna vprašanja vezana na zakonitost in pravilnost delovanja policije kot organa in kjer je imela policija v predkazens­kem postopku izrazito aktivno vlogo, oseba, ki je bila v policiji zaposlena, ne more delovati v očeh obdolžence­v nepristran­sko,« je odvetnica utemeljila svoj predlog za izločitev. Temu predlogu se je pridružil zagovornik Blaža Kadivca, odvetnik Miha Šošič, ki je poudaril: »Izločitev je toliko bolj pomembna, ker bo senat presojal zakonitost dokazov in s tem delovanje policije in pridobitve tajnih podatkov.« Tako je sodnik Bromše prekinil glavno obravnavo, da bo sodišče lahko presodilo o predlogu izločitve sodnice porotnice, a je nadaljeval narok, na katerem so znova urejali težave na sojenju, ki ga po besedah Bromšeta spremlja »vrsta ovir in logistični­h težav«.

Poseben zalogaj bo zaslišanje skesanca

Eden od obtoženih želi, da mu sodijo v nenavzočno­sti; drugi ima zdravstven­e težave, odvetniki imajo razpisana še druga sojenja. Težave ima tudi sodnik, od katerega pričakujej­o procesni načrt – hkrati pa zagovornik­i vlagajo nove predloge, zaradi česar je poudaril: »Mislim, da je najprej v interesu obtožencev, da razčistimo in rešimo zadeve.« Poseben zalogaj bo očitno zaslišanje skesanca oziroma tajnega sodelavca policije Darka Nevzatović­a. »Lahko ga zaslišim šele šele čez mesec dni, ker je potrebno usklajevan­je nekaterih državnih organov zaradi statusa, ki ga ima. Boste pravočasno obveščeni,« je navzočim pojasnil sodnik. Nevzatović je sicer glavni skesanec v tej zadevi in je tako tudi odločno pripomogel k razbitju slovenske celice Kavaškega klana. Na policijo se je obrnil po tem, ko naj bi se začel bati za svoje življenje.

Na mizi ima sodnik tudi prošnjo Klemena Kadivca, da bi mu na sojenju odobrili uporabo prenosnega računalnik­a, da bi na njem izvajali dokaze: »Moram upoštevati varnostne vidike, nisem strokovnja­k za varnostna vprašanja in to prošnjo moram posredovat­i,« je obrazložil Bromše. Branje obtožnice bi morda končno lahko prišlo na vrsto na današnji obravnavi.

Kriminalna združba, ki naj bi delovala pod vodstvom Kadivca in Filipa Vrzića, naj bi na območju Slovenije, Španije, Nizozemske, Nemčije, Avstrije, Hrvaške, Srbije, Italije in drugih držav vsaj od decembra 2018 v okviru hierarhičn­o organizira­ne kriminalne združbe od dobavitelj­ev v tujini kupila najmanj 534 kilogramov kokaina, dve toni konoplje, 30 litrov amfetamina v obliki baze, najmanj deset kilogramov heroina, najmanj 96 kilogramov hašiša in druge prepovedan­e droge. Mamila, s katerimi naj bi zaslužili najmanj 1,3 milijona evrov, so nato prepeljali v Slovenijo in na območje drugih držav ter jih prodajali preprodaja­lcem.

 ?? Foto Dejan Javornik ?? Sojenje je logistični izziv, tudi z varnostneg­a vidika.
Foto Dejan Javornik Sojenje je logistični izziv, tudi z varnostneg­a vidika.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia