Delo (Slovenia)

Pokojni naj bi imel veliko neporavnan­ih računov

Predobravn­avni narok Kristijan Slodnjak iz Polenšaka ne prizna, da je zaradi dolga sodeloval pri umoru Kidričana

- Aleš Andlovič

Na okrožnem sodišču na Ptuju 38-letni Kristijan Slodnjak iz Polenšaka ni priznal krivde za pomoč pri kaznivem dejanju umora 17. februarja lani na manj obljudeni dovozni cesti pri kraju Mostje v občini Juršinci. Kidričan Andrej Kirbiš naj bi umrl zaradi 7600 evrov obresti.

V uvodu je okrožni državni tožilec Gregor Pograjc predstavil obtožnico, v njej pa razkril, da naj bi se za vračilo 7600 evrov obtoženi Slodnjak in pokojni Kirbiš dogovorila okoli poldneva usodnega dne v ptujskem nakupovaln­em središču, primopreda­ja denarja pa naj bi sledila ob 21. uri na omenjeni makadamski dovozni poti. Toda namesto Slodnjaka, je prepričan tožilec, je na dogovorjen­o mesto prišel Kirbišev morilec, ki ga doslej organi pregona še niso odkrili. S tremi natančnimi streli, dvema v prsi in enim v glavo, je umoril Kirbiša, krogle so zadele najbolj vitalne organe in smrt je nastopila v nekaj trenutkih. Tožilstvo je prepričano, da si je Slodnjak, ki se je v času umora mudil v Benediktu pri eni izmed poslovnih strank, s tem le zagotovil alibi, da ga ne bi bilo mogoče povezati s kaznivim dejanjem.

Obramba meni, da ni dokazov

Zagovornik Andrej Kac je na sodišču poudaril, da dejanja njegovega klienta niso kazniva: »Zato se tudi ne moremo braniti za nekaj, kar po slovenski zakonodaji ni kaznivo. In kot drugo, čeprav predpostav­ljamo, da bi moj varovanec sodeloval, potem to ni pomoč, ampak če že, sostorilst­vo. In na koncu še tretje, najpomembn­ejše. Obtožnica ne vsebuje niti enega dokaza, vse temelji na indicih. A med dokazi so najmanj trije, morda štirje indici, ki nakazujejo, da bi lahko bil storilec tudi kdo drug. Povzetek vsega je, da tožilcu predlagamo, naj umakne obtožnico in pripravi takšno, po kateri se bomo lahko branili.«

Pograjc je poudaril, da je obtožnica trikrat zdržala pregled višjih sodnikov, ki so odločali o podaljšanj­u pripora Kristijana Slodnjaka – ta je namreč od maja lani v hišnem priporu. Okrožna sodnica Katja Kolarič je pojasnila, da ugovor pravne narave ne ustavi nadaljeva

nja predobravn­avnega naroka, in pozvala stranke k dokaznim predlogom. Medtem ko je bilo navajanje tožilca kratko, pa je Kac presenetil z besedami: »Obramba ima 33 dokaznih predlogov.« Ker gre za zahtevno zadevo, ga je sodnica pozvala, naj jih vsaj na kratko obrazloži, čeprav je v spis vložil pisni izvod.

Med dokaznimi predlogi je rekonstruk­cija dogodka na makadamski cesti pri Mostju. »To naj se zgodi prav 17. februarja letos, ko bo prva obletnica dogodka. Postavili se bomo za pol ure in šteli avtomobile, ki bodo vozili mimo. Potem boste videli, da ne gre za neobljuden­o cesto,« je dejal Kac. Temu je prikimaval­a tudi sodnica, ki je priznala, da si je »sama želela ogledati mesto zločina«, tudi če obramba tega ne bi predlagala. Ker bo 17. februar na petek, lanski umor pa se je zgodil v četrtek, so se stranke odločile, da bo ogled najverjetn­eje v četrtek, 16. februarja. Seveda brez pomislekov ni šlo in tako je v sodni dvorani zakrožila informacij­a, da se bo v tem času v najstarejš­em slovenskem mestu dogajal pustni karneval, kar bo vplivalo na luktuacijo ljudi (lani je bilo pustno rajanje šele konec februarja, op. p.). Nevsakdanj­a bi lahko bila tudi simulacija poti od Benedikta do obtoženčev­ega doma pri Polenšaku. Obtoženi Slodnjak naj bi po mnenju tožilstva izbral daljšo pot, samo da bi se ognil mestu umora. Toda obramba želi dokazati, da je izbrana pot enakovredn­a, če že ne boljša, kot najkrajša pot do hiše Slodnjakov­ih.

Iskali bi pravega morilca

Veliko dokaznih predlogov odvetnika Kaca je povezanih z iskanjem pravega morilca. Če bi ga policija našla, bi videla, da je njegov klient nedolžen. »V spisu imamo podatke, da je pokojni Kirbiš imel upniško-dolžniška razmerja z več ljudmi. In moj klient ni bil največji dolžnik. Morda pa so drugi imeli interes, da bi bil Andrej Kirbiš mrtev. Morda tudi Albanci, ki so mu v nočnem klubu pritisnili pištolo na glavo. Oprostite, gospa Pavla (Kirbiš, mati pokojnega, op. p.), a vaš sin je grozil marsikomu, tudi policistom,« je nastop nadaljeval odvetnik.

 ?? Foto Aleš Andlovič ?? Kristijan Slodnjak je še vedno v hišnem priporu.
Foto Aleš Andlovič Kristijan Slodnjak je še vedno v hišnem priporu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia