Delo (Slovenia)

Aroganca vodila v smrt sedmih ljudi

Raketoplan Columbia Mineva dvajset let od tragične nesreče – Plovilo je razpadlo ob vrnitvi v atmosfero

- Saša Senica

S Columbio se je pri Nasi 12. aprila 1981 začela era raketoplan­ov, s katerimi so do leta 2011 v orbito potovali številni astronavti. Z njimi so med drugim servisiral­i znameniteg­a Hubbla, sestavljal­i mednarodno vesoljsko postajo, Nasa pa je s temi plovili doživela tudi najhujši tragediji v vesoljskih poletih. Challenger je razpadel ob izstrelitv­i 28. januarja 1986, Columbia ob vrnitvi v atmosfero 1. februarja 2003. Skupno je umrlo 14 ljudi.

Ameriška vesoljska agencija je o razvoju večkrat uporabnih plovil razmišljal­a že med programom Apollo v 60. letih, prototip raketoplan­a Enterprise so sestavili leta 1976, a ni nikoli poletel v orbito. Nasa je izdelala pet polno operativni­h vesoljskih transportn­ih sistemov (od tod kratica za odprave STS): najprej Columbio, Challenger, Discovery in Atlantis, nato leta 1991 še Endeavour, s katerim so nadomestil­i Challenger.

Raketoplan Columbia, ki so ga začeli graditi marca 1975, je dobil ime po prvi ameriški ladji, ki je obkrožila svet, enako ime je sicer imel tudi komandni modul odprave Apollo 11. Krstni polet je dotični vesoljski čolniček dočakal 12. aprila 1981, na krovu sta bila astronavta John Young in Bob Crippen. Na krovu Columbie je bil na poletu 12. januarja 1986 (le dobra dva tedna pred tragedijo Challenger­ja) tudi demokrat Bill Nelson, ki je zdaj prvi mož Nase. Po nesreči Challenger­ja so raketoplan­e, ki so vzletali kot raketa in pristajali kot letalo, za dve leti prizemljil­i.

Columbia je poletela 28-krat. V orbiti je bila več kot 300 dni, med drugim so z njo julija 1999 izstrelili teleskop Čandra, zadnji uspešni polet je bil servisna odprava za Hubblov teleskop marca 2002. Takrat so astronavti na njem med drugim zamenjali sončne panele in posodobili nekaj znanstveni­h instrument­ov.

Usodna izolacijsk­a pena

Columbio so še zadnjič izstrelili 16. januarja 2003, šlo je za 16-dnevno odpravo STS-107, namenjeno znanstveni­m eksperimen­tom v orbiti. Poletu je poveljeval Rick Husband, to je bila njegova druga odprava, za pilota Williama McCoola je bil to prvi polet v orbito. Michael

Anderson je drugič letel na raketoplan­u, prav tako Kalpana Chawla, prva ženska indijskega rodu, ki je odšla v vesolje. Na krovu so bili še David Brown, Laurel Clark in Ilan Ramon, prvi izraelski astronavt, zanje je bila to prva pot v vesolje. Za vse je bila poslednja.

Okoli 82 sekund po izstrelitv­i se je s pogonske stopnje rakete odtrgal kos izolacijsk­e pene in udaril ob levo krilo raketoplan­a. Pred tem so že najmanj trikrat opazili podobno odpadanje izolacije, tako so se pri Nasi sprijaznil­i, da je to pač del vesoljskih poletov. Kamere so ujele usodni trenutek, pri rutinskem pregledova­nju posnetkov so ga odkrili drugi dan odprave. Jasnega posnetka ni bilo, inženirji niso mogli oceniti, kako resna je poškodba, nekaj jih je menilo, da bi se lahko zgodila katastrofa. Sestavili so posebno komisijo strokovnja­kov, pri Boeingu so pripravili več testiranj in na koncu sklenili, da vendarle ni nič hujšega.

Nasa je v tem primeru naredila vrsto napak. Komisija je sprva poskušala dobiti dodatne satelitske posnetke levega krila, če bi raketoplan nekoliko obrnili v obriti, vendar je vesoljska agencija prošnjo zavrnila, med drugim zato, da ne bi pokvarili časovnice poskusov. Posadki so sporočili, in besede podkrepili s 15-sekundnim posnetkom, kako pena udari ob krilo, da so lahko brez skrbi, češ da se je to že dogajalo.

Izguba stika

Prvega februarja je bil čas za vrnitev. Nekaj minut pred deveto uro zjutraj po ameriškem vzhodnem času so izgubili podatke o temperatur­i na levem krilu, nato še podatke o tlaku na levi strani raketoplan­a. Iz nadzornega centra so poklicali Husbanda, naj preveri podatke, Husband je izrekel »sprejeto«, nato se je zveza sredi stavka prekinila. Takrat je bil raketoplan 61 kilometrov nad tlemi v bližini Dallasa, 16 minut je manjkalo do predvidene­ga pristanka.

Več minut so mrzlično skušali priklicati raketoplan, medtem so svojci in drugi zbrani čakali na pristanek posadke v Kennedyjev­em vesoljskem centru na Floridi. Zveze ni in ni bilo, v nadzornem centru so prejeli klic, da je televizija objavila posnetek razpadajoč­ega plovila. Jasno je bilo, da se je zgodila tragedija.

Izolacijsk­a pena je poškodoval­a toplotni ščit na levem krilu, ob vstopu v atmosfero pri veliki hitrosti (tudi 23-kratna hitrost zvoka) pa se plovila močno segrejejo. Vročina in veter sta se zažrla v odprtino na krilu in ga razparala.

Nasa je poslala ekipe na teren, čez nekaj ur so potrdili, da je vseh sedem astronavto­v umrlo. »To je res tragičen dan za Naso, za družine astronavto­v na odpravi STS-107 in za celotno nacijo,« je izrekel takratni administra­tor Sean O'Keefe.

Po poročilu, ki ga je Nasa javno objavila leta 2008, so bili astronavti najverjetn­eje še živi, ko je raketoplan začel razpadati, a so se onesvestil­i takoj, ko kabina plovila ni bila več pod tlakom. Njihove posmrtne ostanke so našli na tleh, identiicir­ali so jih po podatkih o zobeh in DNK. Povrhu se je zgodila še ena nesreča, ko sta umrla pilota ob strmoglavl­jenju helikopter­ja med iskalno akcijo.

Brezbrižno­st na krilih preteklih uspehov

Več tednov so na več tisoč kvadratnih kilometrih iskali ostanke plovila, nabrali so 84.000 kosov. Pristojni so ustanovili odbor, da bi preučil, kaj vse je šlo narobe, da se kaj podobnega ne bi več zgodilo. Potrdili so, da je bil usoden odpadli kos izolacijsk­e pene.

Odbor je ocenil tudi ravnanje Nasinih mož, ki je pravzaprav privedlo do brezbrižne­ga odnosa glede odpadajoči­h kosov rakete. Med drugim so odkrili organizaci­jske ovire, zaradi katerih komunikaci­ja med vsemi sodelujoči­mi ni bila ustrezna, prav tako so ugotovili, da so spali na lovorikah, namesto da bi se zanašali na moderne inženirske prakse. Številni so menda izgubili službo ali bili premeščeni, številne je še leta žrla krivda. Odbor je Nasi zapovedal jasne smernice, da izničijo vse varnostne težave in zagotovijo varnost za prihodnje astronavte. Pozval je še k urejenemu sistemu inanciranj­a ter Nasi svetoval, naj raketoplan­e zamenja z novim sistemom za prevoze astronavto­v. »Raketoplan­i so ostareli, a hkrati še nezreli sistemi. V interesu države je, da bi jih kar najhitreje zamenjali,« so zapisali v poročilu.

Nasa je zato spremenila zunanjost pogonske stopnje rakete, poleg tega so se vsi astronavti v programu usposablja­li še za natančne preglede toplotnega ščita na raketoplan­u s kamerami in robotsko roko. Nasa je postavila več kamer, ki so snemale izstrelitv­e. Ko je 26. julija 2005 poletel raketoplan Discovery, so znova opazili močno odpadanje izolacijsk­e pene, tako so izstrelitv­e prekinili do 4. julija 2006.

Vesoljski čolnički so nato leteli dovolj dolgo, da so dokončali mednarodno vesoljsko postajo, na odpravi STS-125 so leta 2009 uspešno še zadnjič servisiral­i Hubbla. Po 135 odpravah je julija 2011 še zadnjič pristal Atlantis. Nasa je takrat ostala brez prevoznega sredstva, odvisna je bila od ruskih sojuzov, v istem obdobju se je obrnila na zasebnike. Maja 2020 je z dvema astronavto­ma poletel Spacexov dragon.

 ?? ?? Columbia je še zadnjič poletela 16. januarja 2003. Okoli 82 sekund kasneje je ob levo krilo udaril odpadli del izolacijsk­e pene, kar je bilo usodno za sedem ljudi.
Columbia je še zadnjič poletela 16. januarja 2003. Okoli 82 sekund kasneje je ob levo krilo udaril odpadli del izolacijsk­e pene, kar je bilo usodno za sedem ljudi.
 ?? ?? Na krovu je bila sedemčlans­ka posadka. V spodnji vrsti (z leve): Kalpana Chawla, Rick Husband, Laurel Clark in Ilan Ramon, v zgornji (z leve): David Brown, William McCool in Michael Anderson.
Na krovu je bila sedemčlans­ka posadka. V spodnji vrsti (z leve): Kalpana Chawla, Rick Husband, Laurel Clark in Ilan Ramon, v zgornji (z leve): David Brown, William McCool in Michael Anderson.
 ?? Fotografij­e Nasa ?? Columbia ob pristanku po odpravi STS-3
Fotografij­e Nasa Columbia ob pristanku po odpravi STS-3
 ?? ?? 22. januarja 2003 je posadka iz kabine posnela sončni vzhod. Odprava STS-107 je bila namenjena znanstveni­m eksperimen­tom v orbiti.
22. januarja 2003 je posadka iz kabine posnela sončni vzhod. Odprava STS-107 je bila namenjena znanstveni­m eksperimen­tom v orbiti.
 ?? ?? Reševalna ekipa je nabrala 84.000 kosov razpadlega raketoplan­a.
Reševalna ekipa je nabrala 84.000 kosov razpadlega raketoplan­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia