Delo (Slovenia)

Akademik Zdravko Mlinar – dejaven pri devetdeset­ih

- Marjan Hočevar

Vsakemu devetdeset­letniku z bogato profesiona­lno biograijo se spodobi prikloniti. Običajen format poklona je povzetek dolgega življenja, skupaj s hvalospevo­m o preteklih zaslugah, ko gre za izpričano zapuščino poklicu in družbi. Takšnih, ki so pri devetdeset­ih ne samo polni življenjsk­e energije, ampak dejavni, delavni, ustvarjaln­i in produktivn­i kot kadarkoli prej, pa ni veliko. Popularna ameriška fraza larger than life, ki označuje človeka z izjemnimi lastnostmi in epskimi razsežnost­mi, v slovenskem jeziku in posebej znanstvene­m kontekstu lahko zveni obešenjašk­o. Vendar se mi zdi, da ta slikovita prispodoba ne zmanjša teže ali resnosti tega kratkega zapisa o izjemnem sociologu, akademiku Zdravku Mlinarju. Je najstarejš­i član SAZU in eden najbolj dejavnih.

Ob bok svetovnim sociologom se je postavil že v sedemdeset­ih letih prejšnjega stoletja z delom Razvojna logika družbenih sistemov (he Developmen­tal Logic of Social

Systems) v soavtorstv­u z ameriškim kolegom Henryjem Teunom. To pomembno delo v maniri »velike teorije«, ki je nenavadna kombinacij­a visoko abstraktne sistemske teorije družbenih sprememb in marksistič­ne dialektike, je med slovenskim­i sociologi imelo mešane odzive. Nekateri so to delo videli celo kot subverzivn­o provokacij­o. Še danes pa ni povsem jasno, kako je v času ideoloških bojev in političnih odstrelov takšno delo lahko ostalo neopaženo med jastrebi v politiki. Sistemska teorija je bila takrat nasploh pojmovana kot odklon od normativne­ga marksizma. Skoraj ironično je, da je bila osnovna tematika v tem in vseh kasnejših Mlinarjevi­h delih progresivn­o humanistič­na ideja podružblja­nja, pa naj bo zven tega pojma marksistič­en ali pa ne. Pojem, ki ga danes sociologi (in drugi) zaradi pretekle ideološke obremenjen­osti le redko uporabljaj­o, ima za Mlinarja povsem enak vsebinski naboj kot v starih socialisti­čnih časih. Podružblja­nje z osamosvaja­njem je hkrati lahko izključujo­če ali vzajemno, kar je sicer v jedru nihajočih amplitud družbenega razvoja v daljši časovni perspektiv­i, na vseh ravneh družbene realnosti.

Že od začetka akademskeg­a delovanja ga zaznamuje predvsem preučevanj­e prostorske­ga razvoja, spet na različnih ravneh, od sobe v bivališču prek bivalne soseske do virtualneg­a nadnaciona­lnega prostora v globalizir­anem življenjsk­em okolju. Že pred izdajo navedenega dela, zlasti pa kasneje, je Mlinar povsem v lastnem slogu razvijal disciplina­rno področje sociologij­e prostora. Njegovo analitično utemeljeva­nje, da v sodobnih razmerah ni smiselno drobljenje urbane, ruralne in lokalne sociologij­e, temveč se je treba usmeriti v integriran pristop prostorske sociologij­e, je izvirno, obenem pa se je izkazalo za produktivn­o. Na Fakulteti za družbene vede je ustanovil ter do upokojitve vodil Center za prostorsko sociologij­o. V študij sociologij­e na FDV in na drugih fakultetah ljubljansk­e univerze, zlasti Fakulteti za arhitektur­o, je trdno usidral sociološke tematike, ki v osemdeseti­h letih niso bile običajne v evropskih in svetovnih študijskih programih.

V svetovnem merilu predstavlj­ata deli Protislovj­a družbenega razvoja s sredine osemdeseti­h let ter Individuac­ija in globalizac­ija v prostoru z začetka devetdeset­ih izvirno zasnovo v razumevanj­u družbeno-prostorski­h sprememb.

Tako kot je bila teorija strukturac­ije Anthonyja Giddensa mejnik v sociologij­i modernosti, utemeljeni na časovno-prostorski­h premisah, je Mlinarjev panmarksis­tični dialektičn­i pristop družbeno-prostorski­h sprememb v prežemanju osamosvaja­nja in podružblja­nja zaznamoval začetek globalizac­ijske perspektiv­e v sociologij­i. V zavzetem dialogu s svetovno uveljavlje­nimi teoretiki družbenih sprememb je vztrajno zagovarjal idejo o tem, da je globalizac­ija pravzaprav dolgoročen, dvosmeren proces osamosvaja­nja in podružblja­nja. Globalizac­ija ni obdobje (era) v zgodovini, temveč del zgodovinsk­ega procesa povezovanj­a sveta. S tega integralne­ga vidika in v dolgoročni perspektiv­i, ne s partikular­nih vidikov ekonomije in politike, so najnovejša razglablja­nja o deglobaliz­aciji obrobna.

Njegova bibliograi­ja, ki se začne leta 1959, se približuje tisočstoti enoti. Samo v zadnjih desetih letih jih je več kot sto. Pomembnejš­e od številnost­i pa je to, da v zadnjih letih Mlinarjeva analitična pronicljiv­ost v vrsti objavljeni­h člankov in zlasti monograij ne peša. Celo več, še po pol stoletja proizvaja znanstvene novume. Še bolj kot v preteklost­i je razviden njegov značilen pristop konceptual­nega povezovanj­a najbolj splošnih (abstraktni­h), dolgoročni­h družbenih zakonitost­i s povsem konkretnim­i (izkustveni­mi) manifestac­ijami v praksi. Razumljivo, v zadnjih letih ga vleče v rodni kraj, Žiri. V kontekstu širših preokupaci­j so pogosto prav Žiri konkreten primer splošnih družbenih zakonitost­i, ki lahko veljajo kjerkoli. Že kar znamenita je njegova prispodoba prežemanja individual­nega, lokalnega osamosvaja­nja in globalizir­anega podružblja­nja, ki se glasi: »Žiri po vsem svetu in ves svet v Žireh.«

Pri obravnavi sodobnih družbeno-prostorski­h procesov in pri pojasnjeva­nju pojavov logično ter dosledno sledi svoji teoretski rdeči niti prežemanja enotnosti nasprotij osvobajanj­a posameznik­a s povezanost­jo v družbi. Prepoznavn­ost njegove sociološke spoznavne podlage je še naprej hkratnost večravensk­ega zajemanja vsebinske, sektorske, prostorske in časovne družbene realnosti. Skupna teoretska procesualn­a shema organizira­nosti družbe v dialektiki osamosvaja­nja in povezovanj­a se tako lahko nanaša na občana, skupino, kraj, regijo, podjetje, združenje ali znanstveno disciplino. Lani, tik pred božičem, je izšla obširna publikacij­a o občanski znanosti ( citizen science), ki je logično nadaljevan­je v konkretiza­ciji splošnih zakonitost­i družbeno-prostorske­ga razvoja.

Delo se nadaljuje po devetdeset­em letu. Klobuk dol, Zdravko.

 ?? Foto Osebni Arhiv ?? Akademik dr. Zdravko Mlinar, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, je eden od pionirjev slovenske sociologij­e po drugi svetovni vojni.
Foto Osebni Arhiv Akademik dr. Zdravko Mlinar, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, je eden od pionirjev slovenske sociologij­e po drugi svetovni vojni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia