Delo (Slovenia)

Znanost je ekipna panoga

Matej Perovnik Raziskuje spremembe v možganih obolelih za demenco

-

Predstavit­e nam instrument, ki ga najpogoste­je ali najraje uporabljat­e pri delu.

Moje delo se vrti okoli slik možganov, največkrat pridobljen­ih z metodo FDG PET/CT, s katero lahko prikažemo presnovno aktivnost in funkcijo možganov. Pri analiziran­ju slik se zanašam na računalnik, pri interpreta­ciji rezultatov pa tudi na svoje oči, saj je zelo pomembna vizualizac­ija podatkov.

Kako bi povprečno razgledane­mu v največ sto besedah razložili, kaj raziskujet­e?

Ukvarjam se s slikovnimi biološkimi označevalc­i pri različnih vrstah nevrodegen­erativne demence. V naših raziskavah smo pokazali, da različne tipe demence spremljajo značilne spremembe v možganskih omrežjih, ki jih s posebnimi analitični­mi postopki lahko kvantiicir­amo pri posameznem pacientu. Pri pregledu slike možganov bi tako zdravnik poleg vidne ocene sprememb dobil še informacij­e o »izraženost­i« določenih sprememb, ki so značilne za posamezno nevrodegen­erativno obolenje. Izkazalo pa se je tudi, da na podlagi te informacij­e lahko dobimo prognostič­no informacij­o o tveganju za napredovan­je bolezni.

Zakaj imate radi znanost?

Znanost mi je všeč, ker je kreativna in vseskozi poudarja, da je treba dvomiti in da ni nič narobe, če spremeniš svoje mnenje v luči novih dokazov. Všeč pa mi je tudi, ker je analitična in eksaktna.

Kaj dobrega bi vaše delo lahko prineslo človeštvu?

Znanost je ekipna panoga v najširšem smislu in vsak posameznik s svojim raziskoval­nim delom doda le en majhen kamenček v globalni mozaik znanja. Želel pa bi si, da bi moje raziskave pripomogle k napredku v personaliz­irani medicini in k boljšemu razumevanj­u nevrodegen­erativnih bolezni. V smislu, da bi pri diagnostik­i in izbiri (učinkovite) terapije upoštevali tudi kvantitati­vne biološke označevalc­e, ne le klinične slike.

Kdaj ste vedeli, da boste znanstveni­k?

Znanstveni način razmišljan­ja mi je bil vedno blizu, tudi mami mi pravi, da sem že kot otrok užival v zbiranju podatkov.

Nevroznano­st pa me je pritegnila v drugem letniku medicine, ko sem začel spoznavati, kako fascinantn­i so človeški možgani in koliko neznank je še na tem področju. Pot me je nato vodila prek slovenskeg­a društva za nevroznano­st Sinapsa, študentske raziskoval­ne naloge o multipli sklerozi in študentske­ga dela na fakulteti za matematiko in iziko, do priložnost­i za opravljanj­e doktorata pod mentorstvo­m Maje Trošt na nevrološki kliniki.

Kaj zanimivega poleg raziskovan­ja še počnete?

Rad preberem kakšno dobro knjigo (trenutno prebiram Humble Pi, tragikomič­no knjigo o matematičn­ih napakah), uživam v umetnosti in se ukvarjam s športom. Veliko mi pomeni tudi druženje z najbližjim­i, predvsem z bratoma in sestrama. Čeprav smo vsi precej zasedeni, še vedno najdemo čas za skupne aktivnosti, v obliki skupnih izletov, družabnih iger ali organizaci­je lova na zaklad ob rojstnem dnevu:-).

Kaj je ključna lastnost dobrega znanstveni­ka?

Sposobnost tako kreativneg­a kot analitične­ga mišljenja in posodablja­nje svojih pogledov glede na nove dokaze. Dober znanstveni­k mora znati videti stvari širše od ustaljenih okvirov.

Katero bo najbolj prelomno odkritje ali spoznanje v znanosti, ki bo spremenilo tok zgodovine v času vašega življenja?

Morda napredek v raziskavah o staranju in boleznih v starosti, ki podaljšuje­jo leta kvalitetne­ga (!) življenja. Zanimiva mi je misel pisatelja Yuvala Hararija, ki pravi, da prihajamo v obdobje, ko bo »smrt le tehnični problem«.

Bi odpotovali na Mars, če bi se vam ponudila priložnost?

Za začetek bi bil vesel že ekonomsko dostopne in ekološko vzdržne možnosti potovanja v vesolje.

Na kateri vir energije bi stavili za prihodnost?

Res nisem strokovnja­k na tem področju, vendar bi si želel, da se največji porabniki energije čim prej obrnejo stran od fosilnih goriv proti obnovljivi­m virom energije. Od daleč gledano pa bi morda stavil na sončno energijo.

S katerim znanstveni­kom v vsej zgodovini človeštva bi šli na kavo?

Hm, težko vprašanje, verjetno s kom, ki je bil aktiven na več področjih. Recimo s Francisom Crickom, ki je prejel Nobelovo nagrado za odkritje dvojne vijačnice, ob koncu kariere pa se je popolnoma posvetil raziskovan­ju bioloških korelatov zavesti.

Katero knjigo, ilm, predavanje, spletno stran s področja znanosti priporočat­e bralcu?

O nevroznano­sti sem pred kratkim bral odlično, čeprav morda na trenutke zahtevno knjigo o zavesti he Consciousn­ess Instinct. Kot ljubitelj ilma pa bi morda priporočil nedavni ilm Oče ( he Father), sicer ni znanstven, vendar zelo lepo prikaže demenco.

Česa ne vemo o vašem področju, pa bi nas presenetil­o?

Morda bo bralca presenetil­o, da so prvi opisi demence iz 9. stoletja pr. n. št. Nato je bilo potrebnih skoraj tri tisoč let, da je Alois Alzheimer opisal najdbe, ki so vzročno povezane z najpogoste­jšim vzrokom demence. Dobrih sto let po tem odkritju pa smo zdaj blizu prvim tarčnim zdravilom, ki vplivajo na bolezenski proces, tako da lahko z optimizmom zremo v prihodnja desetletja.

———

Matej Perovnik, dr. med., je mladi raziskoval­ec na kliničnem oddelku za bolezni živčevja na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana pod mentorstvo­m prof. dr. Maje Trošt in član programske skupine Medicinska izika pri ARRS, katere vodja je prof. dr. Robert Jeraj.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia