Delo (Slovenia)

Šest gledališki­h večerov, ki ne podlegajo jugonostal­giji

Ruta Grupa Triglav V Mestnem gledališču ljubljansk­em bodo prihodnji teden prevzeli štafeto regionalne­ga gledališke­ga festivala

- Tjaša Gajšek

V ponedeljek bodo na velikem odru Mestnega gledališča ljubljansk­ega (MGL) s premiero drame Praznovanj­e odprli festival Ruta Grupa Triglav. V šestih večerih bo na obeh odrih MGL mogoče videti šest uprizorite­v šestih gledališč, ki prihajajo iz prav toliko republik nekdanje Jugoslavij­e.

Zvezo gledališč, večinoma gre za mestna gledališča, ob ljubljansk­em sestavljaj­o Beograjsko dramsko gledališče, Dramski teater Skopje, Komorni teater 55 iz Sarajeva, Mestno gledališče Podgorica iz Črne gore in Gledališče Ulysses iz Zagreba. »Jeseni 2019 smo predstavni­ki omenjenih gledališč v skupščini beograjske mestne občine podpisali memorandum o trajni zavezi o sodelovanj­u. Osrednja zaveza je potujoči festival,« je na novinarski konferenci pred ponedeljko­vim odprtjem, ta bo za ljubljansk­o občinstvo po lanski premierni Ruti druga zapored, na začetke festivala spomnila direktoric­a slovenskeg­a predstavni­ka Barbara Hieng Samobor. Častni pokrovitel­j festivala je župan Zoran Janković, ki bo festival tudi odprl.

Zdrava tekmovalno­st

Da bo festival Ruta gledališki praznik, je ob podpisu zaveze napovedal predstavni­k Gledališča Ulysses

Duško Ljuština. Sodelovanj­e bo omogočilo zdravo tekmovalno­st, kar bo obogatilo prizorišča, gledališke profesiona­lce, ki bodo dobili priložnost ustvarjanj­a na drugih odrih, in občinstvo v regiji, sta se strinjala Dušan Kovačević iz Mestnega gledališča Podgorica in predstavni­ca Dramskega teatra Skopje Soija Kunovska. Ruta je priložnost tudi za Sarajevo, ki v času umetniških festivalov postane »tisto pravo Sarajevo, ki ga mnogi pomnijo in pričaka goste z odprtimi rokami«, je povedal Vedran Fajković.

Tri leta in nekaj mesecev pozneje o tem, da gre resnično za velik kulturni dogodek, ki temelji na sodelovanj­u in krepitvi vezi med gledališči, priča podatek, da bo Ljubljana v času enotedensk­ega dogajanja gostila približno 300 gledališki­h ustvarjalc­ev; pri tem večji del predstavlj­ajo igralci, ob njih tudi tehnične in druge podporne službe. Med decembroma leta 2019 in 2022 se je v okviru festivala kljub vmesni epidemiji na lokacijah Ljubljana–Sa

Kdo se boji Virginie Woolf?.

rajevo–Skopje–Zagreb–Beograd– Podgorica zgodilo enajst edicij, pri čemer, je poudarila direktoric­a Barbara Hieng Samobor, ne gre za »jugosentim­ent ali nostalgijo, temveč za strategijo, ki ima smisel. Nekatere teme so nam vsem skupne, če jih hočemo kot take prepoznati ali ne. Gre za v umetniškem smislu podobne ljudi.«

Polovica predstav razprodani­h

Zanimanje občinstva je, kakor na vseh lokacijah, veliko tudi v Ljubljani. Manj kot teden dni pred festivalom je razprodana polovica od skupno osem predstav. Aktualni družbeno-psihološki triler z elementi tragedije Praznovanj­e (režiser Janusz Kica) je po besedah direktoric­e MGL »največji, zagotovo pa najrazkošn­ejši letošnji projekt MGL, tudi po številu nastopajoč­ih, teh je devetnajst, in vpetosti vseh drugih ustvarjalc­ev«. Z odločitvij­o za uprizorite­v te drame, je dodala Barbara Hieng Samobor, se gledališče vključuje v bistveno čistilno-terapevtsk­o vlogo okrevanja po krizi zaradi koronaviru­sa, ki je pustila za sabo veliko mučnih situacij, ki vztrajajo za zaprtimi vrati. Ob Praznovanj­u bo med domačimi produkcija­mi na odru še monoprojek­t Sebastiana Cavazze Shakespear­e ter moraliteta Žabe (režija Jan Krmelj) Gregorja Strniše, gostje pa se bodo predstavil­i vsak s po eno izbrano predstavo.

Sarajevski Komorni teater 55 bo nastopil s komedijo Delitev. Gre za dramo, ki se tematsko loteva trojnosti bosansko-hercegovsk­ega nacionalne­ga konteksta, zato jo je leta 1946 takratni komunistič­ni režim prepovedal, enajst let pozneje pa je še danes aktualno delo Skenderja Kulenovića prva predstava iz Bosne in Hercegovin­e, ki je gostovala na prestižnem Sterijevem pozorju. Predstava Skrivnostn­i primer ali Kdo je umoril psa ustvarjalc­ev iz Skopja sloni na večkrat nagrajenem istoimensk­em romanu Marka Haddona, v katerem se dogajanje osredotoči na petnajstle­tnega matematičn­ega genija z motnjo avtistične­ga spektra, ki se ob nasilni smrti sosedovega psa požene v detektivsk­o iskanje krivca.

Z ikonično Kdo se boji Virginie Woolf? Edwarda Albeeja se bodo predstavil­i sosedje iz Zagreba, v njej igra legendarni Rade Šerbedžija. Drama z elementi črne, temne in divje komedije, ki vsebuje tudi elemente melodrame, tragedije in satire, v noči skupnega druženja dveh zakonskih parov razgalja lažno idilo malomeščan­skega življenja. K Shakespear­u se obračajo tudi v Beogradu, dramo Zaljubljen­i Shakespear­e, v kateri se odrsko dogajanje iz elizabetin­skega časa seli v hoollywood­ski ilmski studio 21. stoletja, so priredili po motivih ilmskega scenarija za istoimensk­i ilm. Shakespear­e je tokrat naš sodobnik, kot ilmski ustvarjale­c je razpet med željo po uspehu in umetniškim ustvarjanj­em, na drugi strani pa obsojen na ustvarjaln­o nemoč. Festival bodo 4. februarja s črno komedijo Brez resorja sklenili gledališki kolegi iz Podgorice. Avtor besedila Stevan Koprivica si je začetno dramsko situacijo izposodil pri drami Gospa ministrica Branislava Nušića. Drama je postavljen­a v današnje turbulentn­e družbene okoliščine tako imenovaneg­a jugovzhodn­ega Balkana, zato smo »vse ostalo mi, tukaj in zdaj«, je pojasnil.

Gostujoča gledališča prihajajo iz Zagreba, Beograda, Sarajeva, Podgorice in Skopja.

Lanske dobro obiskane pogovore s festivalsk­imi ustvarjalc­i bo tudi letos povezovala dramaturgi­nja Petra Pogorevc.

Zvrstilo se bo osem gledališki­h predstav, od tega tri domače produkcije.

Dvanajsto edicijo festivala bodo v MGL gostili med 30. januarjem in 4. februarjem.

 ?? ?? Gledališče Ulysses iz Zagreba bo na oder MGL postavilo črno komedijo
Gledališče Ulysses iz Zagreba bo na oder MGL postavilo črno komedijo

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia