Delo (Slovenia)

Vesel, čeprav ga tudi malo stiska

Smučarski poleti Peter Prevc se z dobrimi občutki odpravlja na Kulm

- Miha Šimnovec

Kulm, ki bo od jutri do nedelje gostil prve smučarske polete v sezoni, ima prav posebno mesto v srcu Petra Prevca. Že zaradi številnih uspehov, ki jih je dosegel na največji napravi v Avstriji. V Bad Mitterndor­fu oziroma Tauplitzu je namreč leta 2014 prvič okusil slast zmage v svetovnem pokalu, dve leti pozneje pa se je tam z rekordom letalnice (244 m) veselil tudi naslova svetovnega prvaka v poletih. »Ker gre za letalnico, se je po eni strani malo bolj veseliš, po drugi pa te tudi malo stiska, saj ne veš, kako se boš prvi dan znašel na njej. Upam le, da mi bo uspelo pogledati čez smuči in da me bo odneslo dovolj daleč. Nočem se pač mučiti tja do 205, 210 metrov,« je dal »kapetan« slovenske reprezenta­nce jasno vedeti, da bo meril visoko oziroma daleč. Optimizem mu vlivajo tudi dobri nastopi iz Sapora, kjer je minulo nedeljo s šestim mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev v tej zimi.

»Na Japonskem je bila še zlasti na prvih dveh tekmah štartna klop postavljen­a zelo nizko. Ko potem vidiš, da te preskočijo le tisti najboljši, ki so v super formi in povrhu sproščeni, se zaveš, da kljub vsemu nisi tako zelo daleč stran. Malce podobnosti je bilo tudi v tem, da si si po odskoku, ko sprva nisi čutil smuči, preprosto moral zaupati in upati, da te bo odneslo. Približno tako je tudi na velikankah. Me prav zanima, ali je v meni ostalo še kaj od lanskih dolgih poletov,« je najstarejš­i od bratov Prevc radoveden, ali bo lahko ponovil sijajne predstave iz inala svetovnega pokala 2022 v Planici, kjer je marca lani za konec zablestel z drugim in tretjim mestom.

Na Japonskem počuti zelo dobro

Vrnitev iz dežele vzhajajoče­ga sonca ga je sicer malce zdelala, saj tudi zaradi gneče, ko so na letalu sedeli drug ob drugem kakor ribe v konzervi, ni mogel zatisniti očesa. Drugače pa se na Japonskem počuti zelo dobro. »S Saporom se že od nekdaj dobro ujamem. Ne vem, v čem se razlikuje od drugih prizorišč, mi pa ustreza, da je – čeprav gre za veliko mesto – zelo umirjeno. Na cesti ni divjanja ne prehitevan­ja, ne slišiš niti trobljenja. Japonci imajo precej več (ne)pisanih pravil, ki se jih strogo držijo. V nasprotnem primeru bi lahko hitro prišlo do zmešnjave. Sicer se pozna tudi to, da te takrat, ko si na drugi celini, ljudje iz domovine manj motijo. Ko si namreč kje v Nemčiji ali kje drugje v Evropi, si namreč še vedno bolj na voljo oziroma bolj dosegljiv,« je razlagal.

Očitno mu vse to pomaga, da se praviloma zmeraj dobro pripravi za tekme v Saporu, kjer je dosegel kar štiri od svojih 23 zmag za svetovni pokal. »Le na japonsko hrano se še nisem navadil, čeprav se počasi spoprijate­ljujem z njihovimi testeninam­i. Je pa tudi res, da za tekme ne potrebujem 5000 kilokalori­j kakor, denimo, kolesarji,« je v smehu pripomnil 30-letni član kranjskega Triglava.

V Saporu si je tako znova dokazal, da je lahko hitro med deseterico. »No, hitro sem lahko tudi zunaj nje, zato moram predvsem ohraniti umirjenost. Sem pa zdaj bolj pomirjen kot prej, ker vem, kaj moram narediti za dober skok,« je še dejal slovenski rekorder (250 m), ob katerem bodo naše barve na Kulmu, na katerem bo prihodnje leto spet svetovno prvenstvo v poletih, branili še njegov najmlajši brat Domen Prevc, Žiga Jelar, Anže Lanišek, Timi Zajc, Lovro Kos in Žak Mogel. Slednja bosta tam letela prvič.

• Peter Prevc je na Kulmu 2014 prvič slavil zmago v svetovnem pokalu.

• Dve leti pozneje je tam poletel še do naslova svetovnega prvaka.

• Z 244 metri je tudi rekorder letalnice na avstrijske­m Štajerskem.

 ?? Foto Christof Stache/AFP ?? Petru Prevcu vlivajo optimizem tudi zadnji dobri nastopi v Saporu.
Foto Christof Stache/AFP Petru Prevcu vlivajo optimizem tudi zadnji dobri nastopi v Saporu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia