Delo (Slovenia)

Uefa povsem približala Slovenijo drugemu bobnu

Nogomet Leta 2024 bodo zavele spremembe v klubskih in reprezenta­nčnih tekmovanji­h – Še privlačnej­ša liga narodov in nepredvidl­jive kvaliikaci­je

- Jernej Suhadolnik

Nogometna Slovenija odkrito meri na evropsko prvenstvo, ki bo leta 2024 v Nemčiji, prizorišče prve tekme bo kazahstans­ka metropola Astana, termin prve tekme konec marca. Uefa razmišlja še dlje. Evropska nogometna zveza je zapečatila enoletno razpravo o prihodnost­i reprezenta­nčnih tekmovanj z nekaterimi zanimivimi rešitvami, ki bodo šle na roko tudi Sloveniji.

V sezoni 2024/25 bo zaživela reformiran­a liga prvakov, v kateri bo več prostora tako za velike kot manjše, saj bodo ob širitvi pridobili vsi. Uefa se je lotila tudi področja nacionalni­h reprezenta­nc, ki bo prav tako doživelo spremembe leta 2024. Nekatere evropske novinarje je prek video povezave nagovoril Uein direktor tekmovanj Giorgio Marcheti in predstavil rešitve, ki bodo zaživele po euru 2024. Kaj je delovna skupina v zadnjem letu usklajeval­a s predstavni­ki vseh 55 članic Uefe, je razkril tudi predsednik Aleksander Čeferin.

»Liga narodov je postala uspešnica v primerjavi z dotedanjim sistemom prijateljs­kih tekem. Z uvedbo izločilnih dvobojev bodo imele ekipe še večjo možnost za napredovan­je, pri čemer bo število tekem ostalo enako. Spremembe bodo zavele tudi v kvaliikaci­jah za euro in mundial. Naš cilj je dodatno povečati zanimivost tekmovanj in njihovo moč,« je pojasnil Čeferin.

Spremembe v ligi narodov lahko pojasnimo na primeru Slovenije. Izbrana vrsta Matjaža Keka je v zadnji »sezoni« lige narodov končala na tretjem mestu lige B4 in si zagotovila obstanek v močni drugi ligi. »Po novem bo še pomembneje, na katerem mestu boš končal ligo,« je zatrdil Marcheti in imel kar prav. Slovenijo bi namreč po novem ob enaki uvrstitvi čakala končnica za obstanek z eno od drugouvršč­enih ekip iz lige C. In tako na vseh ravneh – tretji iz lig A bodo igrali za obstanek z drugimi iz lig B. Prvo- in drugouvršč­eni v štirih ligah A bodo marca po novem igrali četrtinaln­e tekme, ki bodo štiri zmagovalce poslale na junijski zaključni turnir lige narodov. Lani so se, denimo, na »inal four« neposredno prebile zmagovalke lig A, ki se bodo 14. in 15. junija merile na Nizozemske­m. V Nyonu so izžrebali para Nizozemska – Hrvaška in Španija – Italija, inale bo 18. junija v Roterdamu.

Najmanj tako pomembna bo evolucija v sistemu kvaliikaci­j za veliko tekmovanje. Izvršni odbor Uefe je potrdil predlagane novosti, ki bodo kvaliikaci­je naredile privlačnej­še za navijače, pokrovitel­je, kupce TV pravic in nogometaše. Namesto sedanjega režima desetih skupin s po petimi ali šestimi reprezenta­ncami bodo ekipe tekmovale v sistemu dvanajstih skupin s po štirimi ali petimi reprezenta­ncami.

»Še vedno bodo ekipe razvrščene v pet jakostnih bobnov kot doslej, še vedno bodo imele možnost za preboj na turnir vse ekipe v Evropi, vse skupaj bo le bolj nepredvidl­jivo in zanesljivo dalj časa zanimivo za gledalce,« je zatrdil Marcheti. Uefa na ta način ni le povečala števila skupin, po

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia