Delo (Slovenia)

Povprečna moštva kar po vrsti razkrivajo težave Dončićeve čete

Košarka Slovenski zvezdnik desetič v sezoni prek 40 točk v ligi NBA, toda Dallas je doživel 24. poraz, sedmega v zadnjih devetih nastopih in še enega proti slabše uvrščeni ekipi

- Eduardo Brozovič Luka Dončić

Ko moštvo niza neuspehe kljub odličnim individual­nim predstavam svojega glavnega zvezdnika, ima razlog za zaskrbljen­ost. To velja tudi za košarkarje Dallasa v ligi NBA. Čeprav se je Luka Dončić v zadnjem nastopu izkazal z 41 točkami, 15 skoki in 6 asistencam­i, se niso mogli ogniti sedmemu razočaranj­u v devetih dvobojih. Prav vse poraze so doživeli proti tekmecem s slabšo rezultatsk­o bero: po dvakrat proti LA Clippers in Portlandu, po enkrat proti Oklahoma Cityju, Atlanti in zdaj še proti Washington­u s 126:127. Čeprav je Dončić na svoji 44. tekmi v sezoni desetič presegel mejo 40 točk, tolikokrat kot v celotnih prejšnjih dveh prvenstvih skupaj (lani mu je uspelo šestkrat, predlani štirikrat), po zadnji predstavi ni skrival jeze. Besen je bil predvsem nase, ker je po 35 točkah v prvih treh četrtinah v zadnjem delu zmogel zgolj še šest točk. Prav tako, ker je 12 sekund pred koncem zgrešil prosti met za prevzem vodstva s 127:126, nato storil osebno napako nad Kylom Kuzmo, ki je prinesel Washington­u minimalno prednost, Ljubljanča­n pa je tik pred koncem izgubil še žogo pri poskusu podaje Spencerju Dinwiddiej­u.

»Ta poraz gre na moj račun. Besen sem in hkrati frustriran, ker ne moremo dobiti takšnih tekem. Veliko podobnih smo že izpustili iz rok. Miniti bo moralo nekaj časa, da se bom pomiril,« je priznal slovenski as, potem ko se je lahko pohvalil z metom iz igre 16:29, čeprav je zgrešil vse štiri poskuse za tri točke. Kar 15 točk je zbral že v uvodni četrtini, toliko, kot jih v povprečju dosega 72. najučinkov­itejši košarkar v ligi NBA na tekmo. Svoj sezonski izkupiček je še nekoliko oplemeniti­l in s 33,8 točke na nastop ohranil vodstvo na lestvici najboljši strelcev pred Joelom Embiidom iz Philadelph­ie (33,6), toda osebna statistika ga ni nikoli pretirano osrečevala.

Lahko igra še bolje

»Košarka je kolektivna igra. Dokler ne bomo začeli zmagovati, ne bom imel posebnega razloga za proslavlja­nje. Tudi jaz lahko igram bolje,« je Dončič poudaril s kislim obrazom. Med njegovimi soigralci sta napadalno izstopala center Dwight Powell (22 točk in 9 skokov) in organizato­r Spencer

Dinwiddie (20 točk in 8 asistenc), branilec Josh Green je prispeval 16 točk, krilo Dorian Finney-Smith 12. Pet košarkarje­v z dvomestnim učinkom ni malo, a prav tako ni malo 127 prejetih točk. Washington je imel šest igralcev z več kot 10 točkami – najučinkov­itejša sta bila krilo Kyle Kuzma (30) in branilec Bradley Beal (22) – in dodobra razkril vrzeli v Dallasovi obrambi.

»Ali se moramo izboljšati še v kakšni prvini? V vseh!« je že nekoliko nestrpno odgovoril slovenski as in zapustil druženje z novinarji po tekmi. Verjetno se je zavedal, da bi imel Dallas še več težav, če bi za Washington igral njegov nekdanji soborec Kristaps Porzingis, ki je sedel ob igrišču z načetim gležnjem. A tudi brez latvijskeg­a centra, ki je moral februarja lani oditi zaradi nezdružlji­vosti z Dončićem, je moštvo iz glavnega mesta ZDA četrtič zapored ugnalo teksaško zasedbo. Četa trenerja Jasona Kidda je po 24. porazu v 49 dvobojih sezone v slabšem položaju kot lani v tem času (28:21) in se bo morala kot trenutno šesta v zahodni konferenci pošteno potruditi v boju za uvrstitev v končnico; neposredno ali prek predkroga.

• Dallas je v zadnjih devetih nastopih v ligi NBA zmagal le dvakrat.

• Njegovo rezultatsk­o krizo so poglobili košarkarji Washington­a.

• Luka Dončić je dosegel 41 točk, njegovo moštvo jih je prejelo 127.

Besen sem in hkrati frustriran, ker ne moremo dobiti takšnih tekem.

 ?? Foto Jerome Miron/USA Today Sports ?? Luka Dončić ni mogel verjeti, da je Dallas zapravil še eno priložnost za zmago.
Foto Jerome Miron/USA Today Sports Luka Dončić ni mogel verjeti, da je Dallas zapravil še eno priložnost za zmago.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia