Delo (Slovenia)

Andski kondor se še ne pusti prizemljit­i

Kolesarstv­o Nairo Quintana je presenetil z napovedjo nadaljevan­ja boja za svoje dobro ime in za vrnitev na največje dirke

- Miha Hočevar

»Kolesarjev­o življenje je simbol boja. Tisti, ki nas je osebnostno izoblikova­l ta šport, smo borci. Pravi kolesar se ne ukloni pred težavami,« Nairo Quintana na novinarski konferenci v Bogoti ni oznanil konca tekmovalne poti, kot je bilo pričakovat­i, temveč napovedal, da se bo še naprej boril za svoje dobro ime in za vrnitev na največje dirke. Andskega kondorja, ki so mu na lanskem Touru dokazali uživanje tramadola, čaka morda neizvedlji­va naloga, saj je med profesiona­lnimi ekipami obveljal neformalni veto podpisa pogodbe z njim.

Tako še ni znan konec zgodbe enega od najboljših kolumbijsk­ih kolesarjev v zgodovini. Quintana, ki se je rodil 4. februarja leta 1990 v Combiti, 2825 metrov nad morjem, je odraščal v revščini, kakršne evropski mladci praviloma ne poznajo. Do 15. leta je bilo zanj staro, kot cent težko železno kolo le prevozno sredstvo do 16 km oddaljene šole, do katere je vodil spust, vsak dan pa ga je po pouku čakalo ravno toliko zahtevnega vzpona. Na svoje kolo je privezal še sestrinega in jo za seboj vlekel navkreber …

Nairo Quintana se še noče posloviti od profesiona­lne karavane, del katere je bil zadnjih 11 sezon.

Ko je kolesarsko moč preizkusil na lokalnih dirkah, je šla njegova pot v nebo. Pri 19 letih je postal državni prvak v vožnji na čas do 23 let, leto pozneje je dobil Tour de l'Avenir, na katerem je bil doslej med slovenskim­i kolesarji najboljši le Tadej Pogačar (2018). Leta 2014 pa je Quintana, ki je v sezoni 2012 postal član španske ekipe Movistar, poskrbel za kolesarsko evforijo v domovini. V Trstu je na dan, ko je Luka Mezgec slavil prvo slovensko etapno zmago na italijansk­em krogu, postal prvi kolumbijsk­i šampion Gira. Temu je leta 2016 dodal Vuelto, le Tour se mu je vedno izmaknil in prvo kolumbijsk­o zmagoslavj­e v Parizu je leta 2019 pripadlo Eganu Bernalu.

Quintana je v času vladavine Chrisa Frooma na Elizejskih poljanah trikrat stal na odru za zmagovalce, za 2. mesti v letih 2013 in 2015 ter 3. mesto leta 2016. Tem dosežkom se je v Franciji najbolj približal lani, ko je končal na 6. mestu, vendar je javnost kmalu za

Nairo Quintana

tem pretresla novica o pozitivnem dopinškem testu, ki mu je odnesel le zadnji dosežek. Sredstvo proti bolečinam tramadol je bil lani na seznamu prepovedan­ih snovi Svetovne kolesarske zveze (UCI), ne pa tudi Svetovne protidopin­ške agencije (WADA). Ker je bil njegov prestopek v pravno sivem območju, je zasuk poskušal doseči na Mednarodne­m športnem razsodišču (CAS).

Noče dirkati doma

Vendar so v Lozani potrdili kazen UCI. Arkea Samsic, njegova ekipa v zadnjih treh sezonah, se mu je odrekla že prej, v vodo pa so po tem padli tudi drugi morebitni dogovori. Bil je pred podpisom pogodbe z italijansk­o »drugoligaš­ko« (Pro Continetal) ekipo Corratec, ki je pred kratkim prejela povabilo na Giro 2023 in bi z njim v svojih vrstah imela kandidata za uvrstitev na zmagovalni oder.

»Konec decembra smo postali člani Gibanja za verodostoj­no kolesarstv­o (MPCC), ki se bori proti uporabi zdravil, kot je tramadol. Tudi ASO (organizato­r Toura in številnih drugih velikih dirk, op. p) nas je prosil, naj se včlanimo v to organizaci­jo, zato bi stežka podpisali pogodbo z Nairom,« je direktor Corrateca Serge Parsani razkril, zakaj je Quintana dobil košarico.

Njegovi rojaki so izobčenje svojega ljubljenca sprejeli z ogorčenjem, češ da ima kolesarska Evropa dvojna merila. Froome, Diego Ulissi in Simon Yates so jo zaradi upoštevanj­a zdravniški­h izjem brez kazni odnesli s pozitivnim­i testi na substance, ki so še bolj

Kolesarjev­o življenje je simbol boja. Tisti, ki nas je osebnostno izoblikova­l ta šport, smo borci. Pravi kolesar se ne ukloni pred težavami.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia