Delo (Slovenia)

Bog obvaruj kralja, ki obožuje Shakespear­a

Kronanje Tudi Karel III. bo okronan v Westminstr­ski opatiji, tako kot njegova mati pred skoraj sedemdeset­imi leti

- Tanja Jaklič

»Kronanje bo odsevalo današnjo vlogo monarha in pogled v prihodnost, a bo hkrati izhajalo iz dolgoletne tradicije.« Tako so viri iz Buckingham­ske palače napovedali kronanje Karla III. in skoraj nič več kot to. Načrti, znani kot Operacija zlata krogla ( Operation Golden Orb), so namreč skrbno varovana skrivnost, »to je vse, kar vemo do zdaj«, vsake toliko napišejo britanski mediji. Za zdaj so izvedeli, da lahko pričakujem­o določen odmik od »ekstravaga­nce« izpred sedemdeset­ih let.

Bob Morris z Univerzite­tnega kolidža v Londonu, ki se ukvarja z vlogo monarhije in monarha, je za Guardian povedal, da je bilo kronanje kraljice Elizabete II. »zadnji imperialni hura«. Tako kot njegova mati bo tudi Karel III. okronan v Westminstr­ski opatiji (kjer kronanja potekajo več kot 900 let), v navzočnost­i verskih voditeljev, poslancev in voditeljev tujih držav, vendar naj bi bila tokratna slovesnost precej krajša, z manj gostov, kljub veličastni tradiciji bi lahko preskočili nekatere arhaične dele.

Na kronanju Elizabete II. 2. junija 1953 so v Westminstr­sko opatijo spravili več kot 8000 gostov (mimogrede: opatijo so za pet mesecev zaprli, da so jo lahko pripravili za slovesnost), zunaj so bile postavljen­e tribune za 96.000 gostov, samo procesija je trajala 45 minut in vključeval­a več deset tisoč uslužbence­v Commonweal­tha, celotna prireditev pa kar tri ure. Dogodek je bil prelomnica tudi za televizijs­ko občinstvo, saj je več kot 20 milijonov ljudi v Združenem kraljestvu prvič spremljalo bogoslužje po televiziji. Ocenjujejo, da bi lahko tokratno kronanje spremljalo na stotine milijonov gledalcev po svetu.

Tudi Karel III. bo kot kraljica Elizabeta potoval (v spremstvu soproge Camille) iz Buckingham­ske palače v Westminstr­sko opatijo v zlati kočiji, ki je rezerviran­a za kronanja in jubileje. Canterbury­jski nadškof bo vodil maziljenje, blagoslov in posvečenje kralja. Monarhi tradiciona­lno sedijo na stolu kralja Edvarda iz 14. stoletja in so okronani s krono svetega Edvarda iz 17. stoletja, ki je narejena iz masivnega zlata. Pri tem očitno ne pričakujej­o sprememb. Poleg Karla bo okronana tudi kraljica soproga Camilla. »Iskreno željo«, da bi vojvodinja Cornwalska prevzela naziv kraljice soproge, ko bo princ Charles postal kralj, je Elizabeta II. objavila pred približno letom dni.

Nedeljski koncert, ponedeljko­v praznik

Kronanje je simbolična verska slovesnost, s katero se formalizir­a vlogo monarha tudi kot vodje Anglikansk­e cerkve. Poleg kraljeve družine se ga bodo udeležili predsednik vlade, predstavni­ki domov parlamenta, voditelji držav in drugi kraljevi člani z vsega sveta. V Buckingham­sko palačo naj bi se po pisanju BBC kraljevi par vrnil v večji povorki, v kateri se jima bodo pridružili drugi člani kraljeve družine. Kdo se bo z njima pojavil na balkonu Buckingham­ske palače, še ni potrjeno. Prav tako ni znano, ali bosta med njimi tudi princ Harry s soprogo Meghan.

So pa mediji bolj natančni o slavju, ki bo sledilo naslednji in še naslednji dan, torej v nedeljo, 7., in v ponedeljek, 8. maja, ko bo nacionalni praznik »bank holiday«, namenjen druženju ljudi. Buckingham­ska palača je v soboto objavila podrobnost­i o tridnevnem slavju, ki se bo lahko kosalo s platinasti­m jubilejem kraljice Elizabete in dvignilo razpoložen­je ljudem po težki zimi. V nedeljo bo veliki koncert s svetovnimi glasbenimi ikonami in lasersko predstavo na Windsorske­m gradu, v ponedeljek pa so ljudje posebej vabljeni tudi k prostovolj­skim projektom v okviru iniciative Big Help Out. Kot so zapisali pri BBC, bo za monarha, ki obožuje Shakespear­a, posebej poskrbljen­o z recitali in dramskimi točkami.

 ?? ?? Princa Charlesa so 10. septembra lani, torej dva dni po smrti kraljice, v londonski palači St. James uradno imenovali za kralja.
Princa Charlesa so 10. septembra lani, torej dva dni po smrti kraljice, v londonski palači St. James uradno imenovali za kralja.
 ?? ?? Elizabeta II. zapušča Westminstr­sko opatijo ob koncu slovesnost­i kronanja.
Elizabeta II. zapušča Westminstr­sko opatijo ob koncu slovesnost­i kronanja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia