Delo (Slovenia)

Čisto posebna knjiga, a še nima naslova

-

Eden od najbolj kontroverz­nih evropskih politikov zadnjega časa in nekdanji britanski premier, 58-letni Boris Johnson, je z založbo Harper Collins podpisal pogodbo o pisanju spominov. V knjigi naj bi popisal predvsem čas, ko je vodil britansko vlado.

Premier je postal julija 2019, državi načeloval med pandemijo covida-19, okužil se je tudi sam in se zdravil na oddelku za intenzivno nego, pa prve mesece po izbruhu vojne v Ukrajini. Zagovornik brexita je odstopil julija lani, ko ga ni podprlo več članov njegove vlade. Med bivanjem v Downing Streetu 10 so ga najbolj bremenili očitki, da je med pandemijo covida-19 večkrat kršil zaščitna pravila in celo organizira­l zabave na sedežu vlade. Padec z oblasti so povzročile tudi donacije bogatih konservati­vnih podporniko­v. Podarjene funte je porabil za počitnice s takratno zaročenko in nato tretjo ženo Carrie, pa za ekstravaga­ntno opremo v premierske­m stanovanju. S soprogo sta avgusta lani dopustoval­a tudi na Jezerskem. Na založbi so obljubili, da bo knjiga Johnsonovi­h spominov nekaj posebnega, toda naslova za zdaj še nima. Na družabnih omrežjih so se pojavili predlogi, naj bodo spomini naslovljen­i Pokora, Tat, Klovnov padec, Njegove žene in njihovi ljubimci ... Tudi datum izida ni znan, pa tudi, kolikšen honorar bo nekdanji ministrski predsednik prejel za pisanje. Govori se, da naj bi založba za pravice do izdaje spominov odštela sedemmestn­o številko v funtih, torej najmanj milijon.

Že kot premier je oče sedmih otrok tarnal, da ima premalo denarja, in žel zgražanje ter posmeh. Verjetno njegovi spomini ne bodo vredni drobiža, zelo solidno zasluži kot poslanec, čeravno, kot so poročali mediji na Otoku, se v parlamentu sila redko pojavi. Več kot 5000 evrov je zaslužil za vsako kolumno v Telegraphu. Je nedvomno mojster besede, napisal je več knjig, med drugim o legendarne­m britanskem premieru Winstonu Churchillu. Leta 2015 je podpisal pogodbo za knjigo o Williamu Shakespear­u, ki bi morala iziti leto pozneje, a je bil izid prestavlje­n za nedoločen čas. Po lanskem odstopu naj bi zgolj z govornimi nastopi po svetu zaslužil več kot 1,5 milijona evrov.

Javnost dvomi, da bo Johnson, če se bo osredotoči­l le na politični pol življenja, v katerem je bil in je spet poslanec, (odstavljen­i) minister za kulturo vlade v senci, londonski župan, zunanji minister in premier, izpovedno tako odkrit, kot je bil princ Harry v knjigi Rezerva. Bolj so prepričani, da bo »lagal o svojih premnogih lažeh«.

 ?? Foto Peter Nicholls/Reuters ?? Javnost dvomi, da bo nekdanji ministrski predsednik, če se bo osredotoči­l le na politični pol svojega življenja, izpovedno tako odkrit, kot je bil princ Harry v knjigi Rezerva.
Foto Peter Nicholls/Reuters Javnost dvomi, da bo nekdanji ministrski predsednik, če se bo osredotoči­l le na politični pol svojega življenja, izpovedno tako odkrit, kot je bil princ Harry v knjigi Rezerva.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia