Delo (Slovenia)

Uspešnice, posnete pred 31. decembrom 2021

-

Kanadski pevec Justin Bieber (28) se je pridružil vrsti glasbeniko­v, ki so prodali avtorske pravice za svoj glasbeni opus. Svoj delež pravic za uspešnice, nad katerimi se navdušuje predvsem mlajša generacija, je prodal družbi Hipgnosis Songs Capital, kot je poročala AFP, naj bi mu kanilo v žep 200 milijonov dolarjev oziroma približno 183,7 milijona evrov. Podjetje si odslej lasti deleže njegovih največjih uspešnic, posnetih pred 31. decembrom 2021, med katerimi sta tudi pesmi Baby in Sorry, kar pomeni, da bodo zaslužili vsakič, ko bodo javno predvajali kakšno njegovo skladbo.

Kanadski pevec, ki je eden od najbolj priljublje­nih glasbenih izvajalcev 21. stoletja, se je s prodajo svojega opusa, ki obsega 290 pesmi, pridružil glasbeniko­m, ki so že unovčili svoje glasbene kataloge. Pogodbo s Hipgnosis Songs Capital, milijardni­m podjetjem, v katerem imata deleže inančni gigant Blackstone in investicij­sko podjetje British Hipgnosis Song Management, imata tudi Justin Timberlake in Shakira, trend prodaje glasbenih opusov pa je še bolj priljublje­n pri starejših glasbeniki­h. V zadnjih dveh letih sta se za podobno potezo odločili legendi Bob Dylan in Bruce Springstee­n. Dylan je celoten opus prodal Universal Musicu, poznavalci navajajo ceno od 300 do 400 milijonov dolarjev, nato pa je pravice za njegovo glasbo odkupil Sony, kar naj bi legendarne­mu pevcu prineslo še 200 milijonov. Springstee­n naj bi s prodajo svojega življenjsk­ega dela Sonyju zaslužil 500 milijonov dolarjev. Neil Young je Hipgnosisu prodal 50 odstotkov svoje glasbe, med tistimi, ki so prodali del ali celoten glasbeni katalog, so tudi Blondie, Imagine Dragons, The Killers in Barry Manilow, posthumno so prodali tudi avtorske pravice Whitney Houston in Davida Bowieja.

Hipgnosis Songs Fund je začel na londonski borzi kotirati leta 2018 in vabi vlagatelje. Ustanovite­lj sklada Merck Mercuriadi­s, ki je dejal, da so pesmi »lahko vredne več od zlata ali nafte«, je ob razkritju, da so sklenili dogovor z Justinom Bieberjem, katerega vrednosti niso javno razkrili, povedal: »Vpliv Justina Bieberja na globalno kulturo v zadnjih štirinajst­ih letih je bil resnično neverjeten.«

Justina Bieberja je, potem ko je mama njegove posnetke objavljala na youtubu, odkril menedžer Scooter Braun. Zaslovel je leta 2009 s ploščo My World in kmalu postal najstniški idol. Je prvi glasbenik v zgodovini, ki je imel pet albumov na vrhu ameriške glasbene lestvice pred 18. rojstnim dnevom.

 ?? Foto Angela Weiss/AFP * ?? Kanadski pevec je eden od najbolj priljublje­nih glasbenih izvajalcev 21. stoletja.
Foto Angela Weiss/AFP * Kanadski pevec je eden od najbolj priljublje­nih glasbenih izvajalcev 21. stoletja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia