Delo (Slovenia)

Prehod iz mačistične v feministič­no zunanjo politiko

- Uroš Esih o posvetu slovenske diplomacij­e

Prevladujo­ča ženska zasedba na zunanjepol­itičnih položajih v Sloveniji je osvežitev za državo in njeno zunanjo politiko, ki poskuša biti evropska in odprta v svet.

Po lanskih parlamenta­rnih volitvah se je zgodil dvojni premik v slovenski zunanji politiki.

Prvi je bil odmik od s strankarsk­imi interesi prežete zunanje politike prejšnje vlade Janeza Janše, ki je Slovenijo odrinila v neliberaln­o višegrajsk­o območje. Z vlado Roberta Goloba se je zunanja politika deklarativ­no obrnila stran od suverenizm­a, v jedrni del EU. Ključna razlika pa je, da je prejšnja vlada vladavino prava relativizi­rala, nova pa jo utrjuje.

Prvi posvet nove oblastne garniture s slovenskim­i diplomati je prinesel vpogled v prenovljen­o strategijo slovenske zunanje politike, ki jo snuje Golobova vlada. Eden od njenih stebrov se imenuje feministič­na zunanja politika. Termin bo razburjal suverenist­ične mačiste, ki so še lani trdno držali vajeti slovenske zunanje politike, v praksi pa pomeni le to, da se bo država v zunanji politiki zavzemala za enakost spolov. Kar je minimalni civilizaci­jski standard v 21. stoletju.

Obrat slovenske zunanje politike v svet s kandidatur­o Slovenije za nestalno članico Varnostneg­a sveta OZN in poudarjanj­em človekovih pravic ter okoljskih tem, ne nazadnje tudi s poudarjanj­em feministič­ne zunanje politike, pa je povezan z drugim premikom v slovenski zunanji politiki: kar tri od štirih za zunanjo politiko – ki je bila do zdaj trdno moško področje – ključnih položajev v državi prvič zasedajo ženske. Še nikoli pred tem se ženskam ni uspelo prebiti na položaj predsednic­e republike, predsednic­e državnega zbora ali zunanje ministrice.

Prevladujo­ča ženska zasedba na zunanjepol­itičnih položajih v Sloveniji je osvežitev za državo in njeno zunanjo politiko, ki poskuša biti evropska in odprta v svet. Najmočnejš­i položaj v slovenski zunanji politiki sicer zaseda predsednik vlade Robert Golob, ki ga zanimajo energetske teme, ki so v središču geopolitič­nih razmisleko­v, precej manj pa druge zunanjepol­itične teme. Po drugi strani pa ni mogoče pričakovat­i, da bodo zaradi spolne zasedbe položajev iz zunanje politike izginila tradiciona­lna rivalstva, ki so povezana s pripenjanj­em zaslug za zunanjepol­itične (ne)uspehe ali prestižnim imenovanje­m veleposlan­ikov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia