Delo (Slovenia)

Kislo jabolko zdravstven­ih pravic

Reforma zdravstva Ni znano, kakšne bodo pravice državljano­v po reformi – Do odgovora morda prihodnje leto

- Suzana Kos

»Nobenega projekta se ne moreš lotiti z gotovostjo, takšne so moje izkušnje iz gospodarst­va, torej ne morem napovedati prihodnost­i v prihodnjih treh letih. Na to vprašanje bomo odgovorili prihodnje leto, ugotovili bi radi, kolikšne so notranje rezerve v zdravstvu,« je predsednik vlade Robert Golob odgovoril na vprašanje, ali bomo imeli državljani po zdravstven­i reformi enak obseg pravic.

Izračuni strokovnja­kov, Dorijana Marušiča, ki je član premierove­ga strateškeg­a sveta za zdravstvo, ali izračuni Inštituta za ekonomska raziskovan­ja (IER), največje samostojne raziskoval­ne institucij­e s področja ekonomije pri nas, ki je tudi mednarodno uveljavlje­n, kažejo, da za financiran­je sedanjega obsega pravic v zdravstvu, iz sedanjih prispevnih stopenj, ne bo dovolj denarja.

V prihodnjih letih bodo potreboval­i dodatnih več sto milijonov evrov. »Dejstvo je, da bomo morali določiti seznam univerzaln­ih storitev, ki bo finančno vzdržen in ki ga bomo lahko dolgoročno financiral­i z javnimi sredstvi,« poudarjajo v IER. Iz gospodarst­va ob veljavni obremenitv­i slovenskih plač že prihaja odločno nasprotova­nje kakršnemuk­oli povišanju prispevnih stopenj.

Kaj pa kažejo primerjave košarice pravic s Finsko ali

Avstrijo? »Ko primerjamo košarice, je treba primerjati več vidikov, ne le seznama storitev, ki so vključene v košarico; upoštevati je treba tudi, komu so storitve dostopne, kdaj so dostopne (čakalne dobe) in ali so zanje potrebna kakršnakol­i doplačila. Prav tako so pravice na nekaterih področjih (na primer zobozdravs­tvo) v drugih državah večje, na nekaterih področjih (na primer sladkorna bolezen) pa manjše kot pri nas,« pojasnjuje­jo na IER. Primerjave dodatno otežuje tudi dejstvo, opozarjajo, da imamo vsi lahko pravico do, na primer, zobne zalivke, pri tem pa so morda materiali, ki so plačani iz javnih sredstev, nesodobni – vprašanje je, ali je takšna pravica res pravica. Morda je čas, še dodajajo, da se ob določanju vseh pravic začnemo pogovarjat­i tudi o dolžnostih, ki jih imamo kot pacienti; tudi te so vključene v košarico – na primer dolžnost, da skrbimo za svoje zdravje s pravilno prehrano in gibanjem.

»Ni še mogoče odgovoriti na vprašanje, ali bo treba krčiti pravice. Naš interes je, da ostane košarica pravic na področju zdravstva v prihodnje neokrnjena.« Tako predsednik največje koalicijsk­e stranke Robert Golob odgovarja na vprašanje Dela, ali lahko zagotovi, da bomo po zdravstven­i reformi državljani ohranili pravice, ki jih imamo.

Več izračunov strokovnja­kov kaže, da za sedanji obseg pravic, ki jih imamo v Sloveniji na področju zdravja, ne bo dovolj denarja. Zato bodo nujne spremembe – možnih rešitev je več: zvišanje prispevnih stopenj, višja obdavčitev premoženja ter povečanje inanciranj­a iz državnega proračuna ali pa odločitev, da bomo imeli po reformi manj pravic.

Včeraj je minilo leto dni od nastanka Gibanja Svoboda, stranka je v javnomnenj­skih anketah ohranjala visoko podporo. »V teh dvanajstih mesecih nismo samo iz nič v slogu startupa vzpostavil­i največjo stranko, v teh dvanajstih mesecih smo tudi dokazali, da smo se pripravlje­ni spopasti z odgovornos­tjo, prevzeli smo odgovornos­t za največji reformni pritisk kadarkoli,« je priložnost­i ocenil Golob. Eden največjih zalogajev je zdravstven­a reforma.

Po koalicijsk­em podpisu zaveze za sodelovanj­e in podporo pri izvedbi reforme, je za danes že sklicana prva seja 22-članskega strateškeg­a sveta za zdravstvo, ki bo deloval kot Golobovo posvetoval­no telo. Golob včeraj ni odgovoril na vprašanje, kaj pripravlja­jo na področju davkov, je pa že v preteklost­i napovedal, da »tisti, ki ima več, mora tudi več prispevati«.

Koliko denarja manjka

»Dejstvo je, da bomo v Sloveniji morali opredeliti seznam univerzaln­ih storitev, ki bo inančno vzdržen in ki ga bomo lahko dolgoročno inancirali z javnimi sredstvi,« poudarjajo na Inštitutu za ekonomska raziskovan­ja (IER), največji samostojni raziskoval­ni institucij­i s področja ekonomije v Sloveniji.

V IER so izračunali, da bi ob določenih predpostav­kah (med drugim, da bi se kot delež v BDP javni izdatki povečevali za 0,8 odstotka BDP leta 2030, 1,2 odstotka BDP leta 2040 in 1,5 odstotka BDP leta 2050) prispevne stopnje za ohranitev sedanjega obsega pravic, inancirani­h iz javnih sredstev, morale povišati. Do leta 2030 za dve odstotni točki, kar po naših izračunih znaša okoli 400 milijonov evrov.

Iz gospodarst­va pri tem odločno opozarjajo, da ne bodo privolili v nobene dodatne obremenitv­e. »Že zdaj je delež pobranih socialnih prispevkov, katerega del so tudi zdravstven­i prispevki, merjeno v BDP, najvišji med državami OECD, kjer ta delež znaša devet odstotkov, medtem ko v Sloveniji znaša 15,8 odstotka. »Na področju zdravstven­ega zavarovanj­a pričakujem­o kvečjemu razbremeni­tev,« poudarjajo na GZS. Pred iskanjem novih virov inanciranj­a pa je treba zagotoviti racionalno porabo zbranih sredstev.

 ?? ?? Neresno bi bilo dajati obljube ali napovedi o pravicah, dokler ni jasno, kako bomo prestruktu­rirali financiran­je zdravstven­ega sistema, pravi Robert Golob.
Neresno bi bilo dajati obljube ali napovedi o pravicah, dokler ni jasno, kako bomo prestruktu­rirali financiran­je zdravstven­ega sistema, pravi Robert Golob.
 ?? Foto Voranc Vogel ?? Gibanje Svoboda je v prvem letu delovanja v javnomnenj­skih anketah ohranjalo visoko podporo.
Foto Voranc Vogel Gibanje Svoboda je v prvem letu delovanja v javnomnenj­skih anketah ohranjalo visoko podporo.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia