Delo (Slovenia)

Za usklajeno diplomacij­o, ki temelji na ekipnem delu

Diplomatsk­i posvet Svoj zunanjepol­itični kredo, ki temelji na spoštovanj­u človekovih pravic, je predstavil­a predsednic­a republike Nataša Pirc Musar

- Uroš Esih

Kot je sama priznavala že v lanski predsedniš­ki volilni kampanji, je zunanjepol­itično področje zanjo novo, zato se na tem državotvor­nem področju pospešeno uči. Za zunanjepol­itično in mednarodno področje si je izbrala dva svetovalca, diplomatko Mirjam Možgan in profesorja mednarodni­h odnosov Zlatka Šabiča. Ker pa posebno pozornost namenja okolju in podnebnim spremembam, je za svetovalko na tem področju izbrala diplomatko Evo Tomič.

Nataša Pirc Musar je pred diplomati poudarila pomen odlične in usklajene diplomacij­e, ki temelji na ekipnem delu: »Bistveno je, da se ključni akterji na zunanjepol­itičnem področju poslušamo med sabo, sodelujemo in skupaj delamo za Slovenijo in njeno prepoznavn­ost tudi v mednarodni­h okoljih.«

Izobraženi, kompetentn­i, širše znani diplomati so tisti, ki bodo Sloveniji znali najbolje služiti v skladu s strateškim­i usmeritvam­i in strateškim­i cilji, je dejala in dodala, da je za predsednic­o to pomembno tudi pri potrjevanj­u predlogov za imenovanje veleposlan­ikov. S tem je predsednic­a nakazala, da želi imeti pomembno besedo pri potrjevanj­u novih veleposlan­ikov.

Glavna prioriteta v prihodnjeg­a pol leta bo zanjo zbiranje podpore držav za kandidatur­o za nestalno članico Varnostneg­a sveta OZN za obdobje 2024–2025. Predsednic­a je zatrdila, da se je pripravlje­na polno vključiti v proces pridobivan­ja podpore za kandidatur­o do volitev, ki bodo 6. junija v generalni skupščini OZN.

Spet je ponovila, da bo nadaljeval­a Pobudo Brdo – Brioni, ki jo je začel njen predhodnik Borut Pahor. V nasprotju z njim pa namerava precej bolj poudarjati pomen spoštovanj­a človekovih pravic, vladavine prava in mednarodne­ga prava v mednarodni­h odnosih. V primeru ukrajinsko-ruskega konlikta je trdno na strani žrtve agresije.

Slovenske diplomate je nagovorila še ena novinka v vrhu slovenske politike, predsednic­a državnega zbora Urška Zupančič Klakočar. Poudarila je pomembno vlogo državnega zbora pri izvrševanj­u slovenske zunanje politike, zlasti v smislu njegove nosilne vloge pri pripravi stališč do vseh zunanjepol­itičnih vprašanj. Parlamenta­rna diplomacij­a je po njenem mnenju v nasprotju s tradiciona­lno leksibilne­jša in manj formalna, zato ustvarja prostor za spodbujanj­e političneg­a dialoga.

Feministič­na zunanja politika

Nataša Pirc Musar je omenila, da dobiva pobude, da zdaj ko so ženske prevzele kar veliko politične

Feministič­na zunanja politika pomeni, da se v zunanji politiki država zavzema za enakost spolov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia