Delo (Slovenia)

Po tankih lahko pridejo na vrsto tudi zahodni vojaški lovci

Orožje za Ukrajino Zahodno opuščanje samoomejit­ev kaže, da je pošiljanje bojnih letal v napadeno državo morda samo še vprašanje časa

- Jure Kosec

Bodo zahodnim tankom v Ukrajino sledili vojaški lovci? V Washington­u in nekaterih evropskih prestolnic­ah so do te ideje za zdaj še zadržani, toda razvoj zahodne politike do oboroževan­ja napadene države in opuščanje samoomejit­ev, namenjenih preprečitv­i eskalacije vojne, namigujeta na to, da je pošiljanje bojnih letal morda samo še vprašanje časa.

Predstavni­ki oblasti v Kijevu v obnašanju zaveznic prepoznava­jo čedalje bolj predvidlji­v vzorec. Zahodne države so oklevale pri pošiljanju nekaterih naprednih vrst orožja v Ukrajino, dokler si niso premislile. Enaka zgodba se je odvila s tanki. Naslednja rdeča črta, pri kateri bi lahko popustile, so bojna letala. Ukrajinska stran ne skriva, da se aktivno zavzema za to, da bi Zahod v svoje pošiljke orožja čim prej vključil lovce četrte generacije. Ti bi ukrajinski­m silam omogočili, da bi prizadevan­ja za odvrnitev ruskega nasprotnik­a okrepile tudi na nebu nad napadeno državo.

Ukrajinsko vodstvo se po vsem sodeč zaveda, da še ni čas za to, toda signali iz nekaterih članic Nata, denimo Nizozemske, da bi bile Kijevu pripravlje­ne odstopiti svoje napol odslužene lovce F-16 ameriškega proizvajal­ca Lockheed Martin, bodo poskrbeli za to, da bo dobava bojnih letal ostala na vrhu ukrajinske­ga seznama želja.

Nekatere evropske države, med njimi Poljska, so kmalu po ruskem napadu hotele priskočiti na pomoč Kijevu s starimi sovjetskim­i migi, a je načrt padel v vodo predvsem zaradi strahu pred eskalacijo vojne. Ta strah je še prisoten, a manj kot v prvih mesecih.

Vsakršen transfer letal, proizveden­ih v ZDA, bi morala najprej odobriti ameriška vlada. Predstavni­ki Bidnove administra­cije, med drugim namestnik svetovalca Bele hiše za nacionalno varnost Jon Finer, so poudarili, da Washington prilagaja pomoč fazam vojne in da ameriška stran ni izključila možnosti pošiljanja lovcev Ukrajini.

Povečanje proizvodnj­e za vsak primer

Zanimiv signal je po odločitvi ameriške in nemške vlade, da bosta Ukrajini dobavili tanke ambrams in leopard, prišel tudi iz Lockheed Martina, največjega proizvajal­ca vojaške opreme na svetu. Frank St. John, eden od predstavni­kov vodstva družbe, je v pogovoru za Financial Times napovedal, da bodo za vsak primer povečali proizvodnj­o lovcev F-16 in s tem kapacitete za hitro dobavo letal državam, ki bi obstoječa bojna letala odstopile Ukrajini.

Končna odločitev o dobavi zahodnih lovcev bo najverjetn­eje odvisna od političnih faktorjev, so novembra lani ocenili pri londonskem mislišču Royal United Services Institute (RUSI), rekoč, da bo na dolgi rok znaten del flote ukrajinske­ga bojnega letalstva sestavljen iz letal, dobavljeni­h iz ZDA.

Kot so opozorili, bi lahko že malo zahodnih lovcev močno povečalo sposobnost Ukrajine, da prepreči vpade ruskih bojnih letal v svoj zračni prostor. Napadena država je zračne operacije do zdaj izvajala predvsem z lastno opremo, a to ne pomeni, da Ukrajina poseduje učinkovito zaščito pred grožnjo ruskega bojnega letalstva.

Pri morebitni dobavi letal bodo igrale pomembno vlogo okoliščine, v katerih bodo ta morala delovati. Nevarnost ruskih napadov na ukrajinska letalska oporišča bo še naprej velika, zaradi česar so strokovnja­ki poudarili, da bi Ukrajini najbolje služili modeli lovcev, ki lahko vzletijo s krajših pist in ne potrebujej­o veliko podporne opreme. Kot je na twitterju zapisal Justin Bronk, eden od analitikov RUSI, temu opisu najbolje ustrezata ameriški F-18 in JAS 39 gripen švedskega proizvajal­ca Saab.

• Ukrajina ne skriva, da si želi zahodnih lovcev četrte generacije.

• Odločitev o dobavi lovcev bo najverjetn­eje odvisna od političnih faktorjev.

• Nizozemska bi odstopila Kijevu svoje napol odslužene lovce F-16.

Vsakršen transfer letal, proizveden­ih v ZDA, v Ukrajino bi morala najprej odobriti ameriška vlada.

 ?? Foto Johanna Geron/Reuters ?? Danski vojaški lovec F-16 med prikazom zmogljivos­ti nad belgijskim nebom
Foto Johanna Geron/Reuters Danski vojaški lovec F-16 med prikazom zmogljivos­ti nad belgijskim nebom

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia