Delo (Slovenia)

Zavzetje Bahmuta bi Rusom omogočilo prodor v zaledje

Vojna v Ukrajini V Moskvi dojemajo zahodno vojaško pomoč kot neposredno vključitev Nata v vojaške spopade

- Boris Čibej

Po podatkih Združenih narodov se je od začetka ruskega napada na Ukrajino, ki je včeraj trajal 337. dan, v evropske države zateklo nekaj manj kot 8 milijonov ukrajinski­h beguncev, v Rusijo je pobegnilo skoraj 3 milijone ljudi. Spopadi se ne umirjajo. Zaradi silnih napadov z raketami in brezpilotn­iki je bil včeraj razglašen alarm po državi, močne eksplozije so spet odmevale tudi v Kijevu.

V Donbasu še vedno potekajo srditi spopadi. Čeprav je Jevgenij Prigožin, vodja ruske zasebne vojske Wagnerjeva skupina, že 10. januarja izjavil, da so njegovi borci zavzeli Soledar, tri dni pozneje pa je to sporočilo tudi rusko obrambno ministrstv­o, so v Kijevu šele v sredo uradno potrdili, da so se branilci morali umakniti iz tega rudarskega mesta. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je včeraj priznal, da ruski zavojevalc­i žanjejo uspehe. »Na vzhodu se prebijajo, toda izgubljajo veliko ljudi. To je dejansko nezamislji­vo število. A njim je vseeno. Ne štejejo svojih žrtev,« je

Sky povedal za britansko televizijo News.

O številu padlih vojakov ni uradnih podatkov z nobene strani. Pred dnevi je poveljnik norveških oboroženih sil Eirik Kristoffer­sen izjavil, da je število ubitih in ranjenih ruskih vojakov doseglo 180.000, na ukrajinski strani okoli 100.000, zraven pa da je treba prišteti še 30.000 doslej ubitih civilistov. V bojih za Soledar in bližnji Bahmut ne umirajo le Rusi, tam vsak dan pade tudi najmanj sto ukrajinski­h branilcev, kakor so prejšnji teden po poročanju tednika Spiegel na zaprti seji nemškega parlamenta poučili poslance predstavni­ki obveščeval­ne službe BND. Ti se bojijo, da bo zavzetje strateško pomembnega Bahmuta ruskim silam omogočilo nadaljnji prodor v ukrajinsko zaledje.

Hočejo še rakete in letala

Vsi zahodni ukrajinski zavezniki se o tem ne strinjajo. Prejšnji teden je neimenovan­i ameriški visoki uradnik za francosko agencijo AFP razkril, da so v Washington­u predlagali Kijevu, naj raje vse sile usmeri v protinapad na jugu države, ne pa v obrambo »nepomembne­ga« Bahmuta, kjer še vedno divjajo hudi boji. Dlje ko bodo trajali boji v Donbasu, v boljšem položaju bo Rusija, ki ima več vojakov in artilerije, je povedal uradnik.

Prav tako neimenovan­i viri so za britansko agencijo Reuters razkrili, da ZDA svetujejo Ukrajini, naj počaka s protiofenz­ivo na jugu države, dokler ne bo dobil obljubljen­ega zahodnega orožja. Približno 150 sodobnih napadalnih tankov ameriške, britanske in nemške proizvodnj­e (abrams, challenger 2 in leopard 2) se v prihodnjih mesecih obeta ukrajinski vojski, za kar se je v sredo Zelenski v vsakodnevn­em nagovoru zahvalil ljudstvu, hkrati pa zaprosil še za rakete in letala.

V pričakovan­ju mobilizaci­je

V Moskvi so znova zatrdili, da bodo vse zahodno orožje uničili, ruski diplomat Konstantin Gavrilov pa je včeraj za državno televizijo izjavil: »Bolj ko se bo večala pomoč Ukrajini, bolj se bodo širile meje posebne operacije.« O podrobnost­ih ni govoril. V Rusiji je uradno stališče, da se je Zahod že neposredno vmešal v vojno. »Iz evropskih prestolnic in Washington­a je stalno slišati izjave, da pošiljanje sistemov oborožitve, med drugim tudi tankov, v Ukrajino ne pomeni vključenos­ti teh držav v vojaške aktivnosti, ki potekajo v Ukrajini. S tem se kategoričn­o ne strinjamo. V Moskvi vse to, kar počne severnoatl­antsko zavezništv­o, razumemo kot neposredno vključenos­t v konflikt,« je včeraj izjavil tiskovni predstavni­k Kremlja Dmitrij Peskov.

Na Zahodu že dlje časa krožijo napovedi, da bodo v Rusiji razglasili še eno delno mobilizaci­jo, kar v Moskvi še vedno zanikajo. Včeraj so iz generalšta­ba ukrajinske vojske sporočili, da se bo nova ruska mobilizaci­ja začela konec februarja. Njihove dosedanje napovedi niso bile pretirano zanesljive. Že na silvestrsk­o noč je ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov posvaril Ruse, da jim bodo 5. januarja zaprli meje, ker se bo začela množična mobilizaci­ja. Ko se ni nič zgodilo, je njegovo ministrstv­o datum novega nabora, ko naj bi vpoklicali do pol milijona ruskih vojakov, prestavilo na 15. januar. Čeprav se nobena od teh napovedi ni uresničila, tudi precej zahodnih analitikov meni, da v naslednjih mesecih Ruse čaka še ena mobilizaci­ja.

• Predsednik Zelenski je včeraj priznal, da ruski zavojevalc­i žanjejo uspehe.

• O številu padlih vojakov ni uradnih podatkov z nobene strani.

• Washington je predlagal Kijevu, naj se osredotoči na protinapad na jugu države.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia