Delo (Slovenia)

Napadalec z mačeto naj bi deloval sam in je čakal na izgon

Španija Algeciras je pretresel napad na cerkve, v katerem je bil ubit en človek, še štirje so bili ranjeni

- Gašper Završnik, Madrid

Prebivalci andaluzijs­kega mesta Algeciras na skrajnem jugu Španije so včeraj pred eno izmed dveh cerkva, v katerih je večer prej z mačeto sejal smrt 25-letni Jasin Kanza, vidno pretreseni polagali cvetje in sveče ter se z minuto molka poklonili cerkovniku, ki je v napadu izgubil življenje. Španske oblasti dogodek, v katerem so bili ranjeni še štirje ljudje, preiskujej­o kot morebitno teroristič­no dejanje. Po zadnjih informacij­ah naj bi bil storilec maroški državljan, za katerega je bil pred časom zaradi nezakonite­ga bivanja v Španiji izdan nalog za izgon.

Jasin Kanza je morilski pohod v središču Algecirasa začel v sredo nekaj po sedmi uri zvečer, ko je med mašo z mačeto vstopil v cerkev Marije pomočnice in svetega Izidorja, pri tem zmerjal vernike in huje ranil 74-letnega duhovnika. V policijske­m poročilu je mogoče prebrati, da je storilec nato odkorakal s kraja dogodka ter se odpravil proti katoliškem­u verskemu centru La Palma, oddaljenem­u nekaj sto metrov. Tam naj bi se spravil na sakralni inventar, razpela, podobe in sveče ter se znesel nad cerkovniko­m, ki naj bi ravno takrat pospravlja­l oltar. Žrtvi je sprva uspelo pobegniti skozi zadnja vrata, a ga je nasilnež ujel in pokončal pred verskim objektom.

Potem ko je 65-letnemu cerkvenemu pomočniku zadal usodne rane, je poskusil vstopiti še v kapelo na drugi strani trga, ki je bila takrat zaprta. Preden ga je policija ujela in pridržala, je ranil štiri ljudi ter ubil enega človeka. Duhovnikov­o stanje je bilo resno, vendar naj bi bil po navedbah medijev zunaj smrtne nevarnosti.

Preiskava še poteka

Nacionalna policija je takoj po incidentu, v noči na četrtek, preiskala stanovanje Jasina Kanze, ki naj bi prišel v Španijo pred približno letom dni. Po navedbah notranjega ministrstv­a naj bi v hiši našli etui za mačeto, prav tako naj bi zasegli njegove osebne dokumente in več USB-ključkov ter drugih nosilcev datotek, ki bi morda lahko razkrili motive za napad in njegovo ozadje.

Kakor je pojasnil notranji minister Fernando Grande-Marlaska, nad Jasinom Kanzo ni bil nikoli odrejen nadzor, je pa 25-letni maroški državljan od junija lani čakal na deportacij­o v domovino, saj se je pokazalo, da je v Španiji bival nezakonito. Za zdaj še ni mogoče reči, ali je bil incident »teroristič­ne narave«, vendar je Grande-Marlaska potrdil, da v njem »ni bilo vpletenih tretjih oseb«.

Mesto sožitja različnih narodnosti

Po močno versko obarvanem napadu so se včeraj vrstili pozivi proti prehitrim sklepom ter predvsem proti kriminaliz­aciji številne maroške diaspore in muslimansk­e skupnosti v Španiji, ki jih s ksenofobni­mi in islamofobn­imi komentarji v politične namene poskuša zlorabiti skrajno desna stranka Vox. V lokalnem časniku Europa Sur so v uredniškem komentarju zapisali: »Algeciras je že vrsto let zgled mirnega sobivanja Špancev in na tisoče tujcev, zlasti Maročanov, med katerimi je veliko pripadniko­v druge in tretje generacije. Vsi si delimo ulice in trge v harmoniji.«

Pred »nevarnostj­o demonizira­nja nekaterih skupin« je posvaril tudi vodja škofovske konference Francisco César García Magán, ki je napad označil za »obsojanja vreden, neupraviče­n in odvraten«. Župan mesta, v katerem živi 120.000 ljudi, José Ignacio Landaluce, je za TeleMadrid dejal, da se je Algeciras vedno ponašal z dejstvom, da v mestu živijo v sožitju predstavni­ki 129 narodnosti in da nikoli ni bilo incidenta ali napetosti.

 ?? Foto Marcelo Del Pozo/Reuters ?? Župan mesta Algeciras, v katerem živi približno 120.000 ljudi, je po napadih odredil dan žalovanja.
Foto Marcelo Del Pozo/Reuters Župan mesta Algeciras, v katerem živi približno 120.000 ljudi, je po napadih odredil dan žalovanja.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia