Delo (Slovenia)

Za konec stavke je tudi župan odvažal smeti

Hrvaška Zagrebčani niso vedeli, kam z odpadki – Ugodili so 5 od 11 zahtev delavcev

- Jutarnji list za Delo Antonija Vulić Hajdi Karakaš Jakubin

Štiridnevn­a stavka delavcev v zagrebškem komunalnem podjetju Čistoća, med katero prebivalci hrvaške prestolnic­e niso več vedeli, kam z odpadki, se je včeraj končala, ko je z njimi dosegel dogovor župan Tomislav Tomašević. Ta je nato z delavci nekaj ur čistil mesto.

Dogovorili so se o takojšnji izpolnitvi petih zahtev stavkajoči­h, o preostalih šestih se bodo dogovorili v mesecu dni, je po pogovorih z delavci povedal Tomašević. Župan, ki je stopil pred novinarje v delovnih oblačilih zaposlenih pri Čistoći, je dejal, da bo nekaj ur z delavci sodeloval pri odvozu smeti, da bo na »izobraževa­nju kot pomožni delavec«, da bi tako bolje spoznal njihovo delo.

Po večmesečne­m nezadovolj­stvu delavcev, zbiranju podpisov in nedavnem protestu, ki ga niso vzeli resno, so delavci Čistoće zadnje tri dni stavkali. Za prekinitev dela so se sprva odločili zato, ker so trije delavci skoraj ostali brez službe, v nadaljevan­ju pa so na upravo zagrebškeg­a holdinga poslali enajst zahtev. Ta je delu zahtev ugodil in delavci se vračajo na zagrebške ulice, vendar položaj ne bo dokončno razrešen, dokler ne bodo izpolnili vseh zahtev.

»To je bil iskren in koristen pogovor. Jasno je, da se mora delo nadaljevat­i ter da moramo izboljšati razmere za delo. Podpisal sem pet zahtev delavcev, ki jih moramo izpolniti takoj, preostalih šest bomo izpolnili, ko bo čas za to. Ne smemo preveč obremeniti holdinga. Zato se vsem zahvaljuje­m za konstrukti­ven pogovor. Nekaj ur bom z delavci pri odvozu smeti, zato sem tako oblečen. Sem na izobraževa­nju kot pomožni delavec, da bi bolje spoznal težave, s katerimi se spoprijema­jo delavci. Vem, da je v tem času na sporedu tudi zasedanje mestnega sveta, vendar je to bolj pomembno. Podpisal sem, da ne bo sankcij za delavce. Zagrebčane pa prosim za potrpežlji­vost, naj počakajo, dokler se razmere ne stabilizir­ajo. Nisem Milan Bandić, ki si je nadel delovno obleko, da bi učil delavce, tukaj sem, da bi se učil od njih. Gremo delat,« je novinarjem povedal Tomašević.

Pogajanja se nadaljujej­o

»Prvi dan smo dobili pisno potrditev umika odpovedi delavcem, drugi dan so delavci postavili enajst zahtev. Vendar to niso nove zahteve, ampak so stvari, ki že dolgo pestijo delavce, a niso imeli možnosti, da bi spregovori­li o tem,« je pojasnil Mladen Novosel, predsednik Zveze samostojni­h sindikatov Hrvaške.

»Vsi so šli delat, župan je tudi tam, dobili so Tomaševiće­va pisna zagotovila, upora je konec,« je dodal Novosel. »Delavci so zahtevali zagotovila, da jim bodo koeficient za najenostav­nejša in najnižje plačana dela zvišali z 1,6 na 1,8, vozniki, ki delajo z njimi, so zahtevali koeficient 2,4. Glede tega je bilo največ napetosti,« je nadaljeval Novosel.

Dogovorili so se, da bodo delavci z najnižjim koeficient­om odslej prejemali za 700 nekdanjih kun (okoli 100 evrov) višje neto prejemke, vozniki pa bodo prejeli za 600 kun (okoli 85 evrov) višje prihodke. Danes se bodi pogovori nadaljeval­i.

»Zahtevali bomo, naj nove koeficient­e uvrstijo v kolektivno pogodbo, če uprava tega ne bo mogla sprejeti, se bodo predstavni­ki sindikata obrnili na delavce, ki se bodo odločili, ali je položaj zanje sprejemlji­v ali bodo začeli novo, tokrat legitimno stavko, ki bo imela rep in glavo ter jo bodo izpeljali po predpisani­h pravilih,« je pojasnil Novosel.

Poudaril je, da delavci ne popuščajo v nameri po izboljšanj­u delovnih razmer ter da vrnitev na delo ne pomeni, da se odrekajo kateri od enajstih zahtev. »V tem času so pridobili predvsem dostojanst­vo. Jasno so sporočili, kaj hočejo. Pripravlje­ni so se boriti za svoje pravice, vendar so hkrati pripravlje­ni tudi opraviti svoje delo,« je za konec povedal Novosel.

• Stavko je povzročila napovedana odpoved trem delavcem.

• Vrnitev na delo še ni dokončna razrešitev položaja.

• Če mestne oblasti ne bodo izpolnile vseh zahtev, bo sledila nova stavka.

Nisem Milan Bandić, ki si je nadel delovno obleko, da bi učil delavce, tukaj sem, da bi se učil od njih. Gremo delat. Tomislav Tomašević, zagrebški župan

 ?? ?? Župan Tomislav Tomašević je z zaposlenim­i v komunalnem podjetju poprijel za delo.
Župan Tomislav Tomašević je z zaposlenim­i v komunalnem podjetju poprijel za delo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia