Delo (Slovenia)

Je zobozdravs­tvena oskrba v Sloveniji javno dobro ali ne? Dr. Miran Forjanič,

- Gostujoče pero Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Vsakdo si želi, da bi prišel do zobozdravs­tvene storitve vedno in povsod, ko jo potrebuje. Za glavne slabosti slovenskeg­a zobozdravs­tva navajamo čakalne dobe, slabo organizaci­jo in slabo kakovost. Želimo si boljše kakovosti storitev in informacij­e o najboljših praksah, dobrih zgledih in težavah. Pričakujem­o več možnosti za soodločanj­e o stvareh, od katerih je odvisno zdravje. Dejavnost sodi med tiste, pri katerih je potreba po znanju največja, ob tem pa ga je treba nenehno obnavljati. Zato mora vsaka zobozdravs­tvena organizaci­ja ves čas vlagati v znanje in skrbeti za strokovni razvoj z izobraževa­njem in usposablja­njem kadra doma in v tujini. Samo tako lahko obvlada najzahtevn­ejše tehnologij­e ter izboljša kakovost in strokovnos­t storitev. Sedanje stanje v slovenskem zobozdravs­tvu je izraz bolj ali manj uspešnega delovanja vseh deležnikov – predvsem ministrstv­a za zdravje in zavoda za zdravstven­o zavarovanj­e (ZZZS) –, saj morajo kot odločevalc­i, upravljavc­i in plačniki tovrstnega zdravstven­ega varstva, ki so jim to nalogo zaupali državljani – pravi lastniki, skrbeti, da bodo pričakovan­ja lastnikov izpolnjena. Zavedati se je treba, da zdravje ni navadno tržno blago, temveč javna dobrina. Treba ga je varovati in krepiti kot temeljno človekovo pravico. Z izbiranjem dobrih rešitev in izogibanje­m tistim, ki so se pokazale za manj uspešne, bo treba izboljšati delovanje in inanciranj­e zobozdravs­tvenega varstva ter vsem državljano­m tudi vnaprej zagotoviti čim bolj kakovostno in učinkovito oskrbo.

Ustne bolezni so velik globalni javnozdrav­stveni problem, ki zahteva nujno pozornost. Približno 3,5 milijarde ljudi po svetu ima ustne bolezni, vključno z zobno gnilobo, hudo boleznijo dlesni, izgubo zob in ustnim rakom. Vpliv teh bolezni na splošno zdravje, kakovost življenja in dobro počutje je velik. Poleg tega je globalna izguba produktivn­osti zaradi ustnih bolezni zelo velika, saj je leta 2022 ocenjena na 323 milijard ameriških dolarjev. Dejstvo je, da je večino ustnih bolezni načelno mogoče preprečiti z obravnavan­jem družbenih in vedenjskih okoliščin skupaj z dejavniki tveganja, kot so tobak, alkohol in sladkor, ki so doktor znanosti s področja menedžment­a in diplomiran­i zobni protetik skupni številnim drugim nenalezlji­vim boleznim. Vendar pa primerjaln­a poročila o negi ustnega zdravja med evropskimi državami kažejo, da je javna pokritost zobozdravs­tva na splošno manjša kot na drugih področjih zdravstven­e oskrbe. Pacienti so zaradi tega obremenjen­i z visokimi plačili iz lastnega žepa, kar vodi do pogostejši­h inančnih bremen in neizpolnje­nih potreb po negi ustnega zdravja kot po drugih vrstah nege in javnih dobrin.

Zakaj je ustno zdravje tako spregledan­o? Med številnimi vzroki so napačne predstave, da je ustno zdravje v celoti osebna odgovornos­t posameznik­a in da je neizogibno drago, ker v večini držav prevladuje model zasebne prakse, osredotoče­n na zobozdravn­ike in drago tehnologij­o. Ta napačna prepričanj­a so pripeljala do tega, da ne promoviram­o ustnega zdravja za celotno prebivalst­vo. Globalna strategija Svetovne zdravstven­e organizaci­je o ustnem zdravju jasno priznava, da je »doseganje najvišjega dosegljive­ga standarda ustnega zdravja temeljna pravica vsakega človeka«. Ta izjava nedvoumno kaže, da je ustno zdravje javna dobrina in da je dobro ustno zdravje zato tudi javna odgovornos­t – predvsem do ranljivega in prikrajšan­ega prebivalst­va, ki ga najbolj bremenita tveganje bolezni ter najnižji dostop do zdravstven­ih storitev. Ključno vprašanje je, kdo ima koristi od kritja stroškov, vendar na to vprašanje ni mogoče odgovoriti brez opredelitv­e, vrste in količine storitev, ki so javno krite, vključno z delitvijo stroškov za te storitve.

Kot vemo, smo pred dobrimi 30 leti dobili svojo državo. Vsi smo bili polni navdušenja in marsikater­i veljak nam je takrat obljubljal visok standard, celo švicarski. Seveda tudi zdravstven­a dejavnost ni bila imuna pred željami po boljšem premoženjs­kem stanju in boljšem zaslužku izvajalcev. Leta 1992 je v Sloveniji začel veljati zakon o zdravstven­i dejavnosti, ki je znova uvedel možnost zasebnega opravljanj­a zdravstven­e dejavnosti za določene kategorije zdravstven­ih delavcev. Ker sem eden izmed njih, pravzaprav se lahko štejem med pionirje zasebništv­a zobozdravs­tvene dejavnosti v Sloveniji, lahko rečem, da se je prav na tem področju najbolj razvila zasebna praksa. Zaradi tega so se zelo spremenile osnove organizaci­je in izvajanja te dejavnosti. V zobozdravs­tvu je med vsemi zaposlenim­i že več kot polovica zdravnikov v zasebni dejavnosti, podobno velja za zobne tehnike in zobne protetike. Na trgu storitev je vse večja konkurenca, še posebno zaradi podelitve koncesij zasebnim zobozdravn­ikom, ki jo povečujejo. Vloga zobozdravs­tvenih domov kot nepridobit­nih organizaci­j pa je preventivn­o in kurativno varstvo v regiji.

Seveda pa vse ni tako preprosto, saj ZZZS izvajalcem narekuje standard in število opravljeni­h storitev, tu pa se začne zatikati. Tako imenovana košarica storitev je predmet polemik med izvajalci in plačnikom, pacientom pa krati pravice do pravočasne oskrbe zaradi predolgih čakalnih vrst. Zato se prevečkrat postavlja vprašanje, kaj sploh v tej košarici je in kaj vanjo spada?

Naslednje vprašanje, ki se postavlja ob trenutnem sistemu pa je, kako so posamezne storitve vrednotene in koliko sredstev iz obveznega zdravstven­ega zavarovanj­a porabimo za zobozdravs­tvo. Materialov, ki jih ZZZS ponuja kot standard in so še edini, pri katerih se stroški pokrijejo z obračunano ceno, že dolgo ni več na trgu oziroma jih preprosto ne izdelujejo več. Torej so izvajalci te dejavnosti prisiljeni vgrajevati alternativ­o materialom, ki jih kot standard priznava ZZZS, čeprav so dražji in na koncu seveda bremenijo uporabnika. Še vedno pa so slabši od materialov, ki jih ponujajo zasebniki …

Po opisanih težavah s čakalnimi dobami, z neprimerni­m materialom in mačehovski­m odnosom do zobozdravn­ikov v javni zdravstven­i mreži se človek vpraša, ali smernicam Svetovne zdravstven­e organizaci­je o javni dobrini v Sloveniji res sledimo. Vse bolj se ugotavlja, da so zdravi zobje povezani s tveganjem za druge bolezni, z načinom, kako obravnavam­o zobozdravs­tvo, pa delujemo ravno nasprotno. Ker omenjena košarica sistem trenutno bolj zavira, kot ga popravlja, je košarico smiselno popraviti ali pa vse storitve odstraniti iz košarice: prenehajmo se pretvarjat­i, da je sedanje slovensko zobozdravs­tvo del košarice in javno dobro, v takih razmerah to gotovo ni. To kažejo slabi materiali, predolge čakalne dobe, premalo preventive, neurejeni standardi, neurejeno inanciranj­e. Smiselno bi bilo določiti pot do splošnega zdravstven­ega varstva za ustno zdravje, ki je lahko opredeljen­o kot model brez kritja, z omejeno pokritostj­o, z delno pokritostj­o, celovito ali napredno pokritostj­o. Seveda pa je pomembno poudariti, da je dolžnost vsakega državljana, da preventivn­o skrbi za svoje ustno zdravje in da ni sistema, ki bi to lahko opravil namesto njega. Vendar v naši družbi prevečkrat iščemo samo svoje pravice in posledično pozabljamo na dolžnosti. Uresničeva­nje boljšega dostopa zahteva zavezanost celotne skupnosti do javnega zdravja in osnovne oskrbe ustnega zdravja. Ni zdravja brez ustnega zdravja in skrbi za ustno zdravje.

Zavedati se je treba, da zdravje ni običajno tržno blago, temveč javna dobrina. Treba ga je varovati in krepiti kot temeljno človekovo pravico.

 ?? ?? ––––––
––––––
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia