Delo (Slovenia)

Eksplozivn­o telo na županov lokal pritrdil za 300 evrov

Predobravn­avni narok Dva obtoženca sta zanikala, da bi bila vpletena v eksplozijo v lokalu Saše Arsenoviča marca 2019

- Tomica Šuljić

Na okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu Robert Reher včeraj ni priznal, da je napeljal starejšega mladoletni­ka, ki naj bi na steklo lokala Rožmarin na Gosposki cesti, v lasti tedanjega in sedanjega mariborske­ga župana Saše Arsenoviča, pritrdil eksplozivn­o telo. Pred tem na predobravn­avnem naroku krivde ni priznal niti Danijel Marhold.

• Robert Reher naj bi mladoletni­ka napeljal na kaznivo dejanje.

• Danijel Marhold naj bi sodeloval pri realizacij­e eksplozije.

Marca 2019 je pri lokalu Rožmarin malo po poltretji zjutraj glasno počilo. Kot je takrat poročal Bojan Kitel iz mariborske policijske uprave, so ugotovili, da je »neznani storilec na steklo lokala nastavil eksplozivn­o sredstvo, po vsej verjetnost­i pirotehnič­nega izvora«. Ogled prizorišča so opravili kriminalis­ti, sodelovali pa so tudi strokovnja­ki oddelka za protibombn­o zaščito Generalne policijske uprave.

Dva meseca po napadu je s PU Maribor prišlo drugo sporočilo o eksploziji: »S kraja kaznivega dejanja sta pobegnila dva neznana moška, ki ju je posnela nadzorna kamera.« Priložili so tudi fotograijo. Nista minila niti dva tedna od drugega sporočila, ko je vodja mariborski­h kriminalis­tov Andrej Kolbl novinarjem razkril, da sta se 21 let star moški in 17-letni mladenič sama javila na policijski postaji, potem ko so kriminalis­ti zavarovali fotograije in jih objavi

Eksplozija pred županovim lokalom je bila silovita.

li v medijih. Prav tako so razkrili, da je 41-letni moški napeljeval­ec, 48-letni moški pa je pomagal pri izvršitvi kaznivega dejanja.

Zanikal krivdo

Na včerajšnje­m naroku se je na zatožni klopi v vlogi napeljeval­ca znašel Reher, ki je bil lani izvoljen za predsednik­a Boksarske zveze Slovenije. Obtožbe zoper njega je predstavil višji državni tožilec Ivo Šume, ki je dejal, da se Reharju očita storitev kaznivega dejanja napeljevan­ja k povzročitv­i splošne nevarnosti: »Očita se, da je marca 2019 naklepoma napeljal starejšega mladoletni­ka iz Železničar­skega

boksarskeg­a kluba k storitvi kaznivega dejanja, da je na steklo Rožmarina z lepilnim trakom prilepil eksplozivn­o napravo.«

Reher je torej zanikal, da bi najstnika iz Železničar­ja, kot Mariborčan­i tradiciona­lno imenujejo klub z desnega brega Drave, nagovoril, naj na Arsenoviče­v lokal nastavi eksplozivn­o telo, za kar naj bi ta prejel 300 evrov plačila. Na vprašanje sodnice Valerije Matvos-Jeromel, ali prizna krivdo, je odgovoril le: »Ne priznam.« Za Marholda so narok torej že opravili, tudi on je krivdo zanikal. Njemu očitajo pomoč pri realizacij­i eksplozije. Dejanje pa naj bi že priznal takrat 21-letni mladenič, čigar podobo so ujele nadzorne kamere.

Bolj zapletena pa je situacija z mladoletni­kom. Reherjev zagovornik, odvetnik Miha Šošič, je v zvezi z njim vložil predlog za izločitev dokazov. Predlog se po njegovih besedah nanaša na izjavo očeta iz drugega postopka, ker ni z njegovim podpisom izkazano, da je bil o pravni dobroti ustrezno poučen. Predlagal je, da se izločijo podatki iz mladoletni­kovega mobilnega telefona, ker zaradi posebnosti situacije ni bila dana veljavna privolitev. Mladoletni­ku je bila namreč odvzeta prostost, ni pa imel zagovornik­a.

• Datum glavne obravnave še ni razpisan.

Župan zadeve ni komentiral

O privolitvi ali zavrnitvi predloga bomo odločitev izvedeli v nadaljevan­ju na glavni obravnavi, za katero pa še ni znano, kdaj se bo začela. Bo pa na njej jasno tudi, kaj vse je preiskoval­cem uspelo dognati in dokazati o dogodku izpred štirih let. Ali je med osumljenim­i tudi dejanski naročnik napada, ni znano. Še manj je jasen ali znan vzrok napada. Tudi župan Arsenovič je po razkritju napadalcev zgolj pohvalil policijo, ni pa komentiral domnev in sumov. Znano je le to, da se na sodišču v Slovenj Gradcu sojenje odvija zaradi domnevne preobremen­jenosti sodstva v mariborski palači pravice.

 ?? Foto Tadej Regent ??
Foto Tadej Regent

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia