Delo (Slovenia)

Skesanec odločilno pripomogel k razbitju združbe

Kavaški klan V tretjem poskusu so obtoženim končno lahko prebrali obtožnico, zagovarjal­a pa se je le trojica

- Jure Predanič

Potem ko je v tretjem poskusu v odmevni zadevi Kavaški klan včeraj tožilec Jože Levašič obtoženim le lahko predstavil očitke iz obtožnice, saj se je končno začela glavna obravnava, so se samo trije od obtoženih včeraj odločili spregovori­ti in podati zagovor. Očitke so zanikali.

Predsednik sodnega senata, sodnik Tomaž Bromše, se je moral prejšnja dva naroka ukvarjati z vsem drugim kot z vsebino. Nazadnje je obrambo zmotila sodnica porotnica, nekdaj zaposlena na policiji, ki »v očeh obtoženih ne more delovati pristransk­o,« je pojasnila odvetnica Martina Žaucer Hrovatin. A je predsednik sodišča Marjan Pogačnik še isti dan zavrnil predlog za njeno izločitev.

Obramba je imela tudi nekaj ugovorov pravne narave. Tako sta denimo zagovornik­a Dragana Todorovića in Marka Radomana opozorila na dejstvo, da sta bila obtoženca v tem postopku obsojena že v Avstriji. Menda tudi zaradi droge iz istega časovnega obdobja, ki je navedeno v naši obtožnici. Po njunih besedah gre za očitek »istega kolektivne­ga kaznivega dejanja.« Ker nekdo zaradi istega dejanja ne more biti dvakrat kaznovan, bi morali zavreči obtožnico zoper njiju in jima opraviti pripor. To je predlagal tudi odvetnik Blaža Kadivca, ki trdi, da njegovemu klientu ali njemu sploh še niso vročili sklepa o preiskavi. Senat se do teh predlogov še ni opredelil.

Kokain prinesel milijone

Levašič je nato le lahko prebral obtožnico, v kateri je opisal tri celice mednarodne hudodelske združbe. Prvo tvorijo brata Klemen in Blaž Kadivec, Drejc Kovač, Danijel Mišljenovi­ć, Stojan Babić, Srdžan Petrović, Elvis Kolenović, Dragan Todorović in Danko Vukojević. To sicer niso vsi, nekateri so na begu ali pa na prestajanj­u zaporne kazni v tujini. Identitete nekaterih pa policija ni razkrila. Poleg Klemena Kadivca naj bi bila vodji te celice državljan Srbije Filip Vrzić, pa tudi hrvaški državljan Marco Skerbec. Oba se skrivata pred roko pravice oziroma sta na begu. Prva celica naj bi na Nizozemske­m, v Španiji in drugih državah kupila vsaj 534 kilogramov kokaina, dve toni konoplje, 30 litrov amfetamins­ke baze, deset kilogramov heroina, 96 kilogramov hašiša in druge droge, in sicer v obdobju decembra 2018 do aretacij maja 20121. Tožilec jim očita, da so samo s preprodajo kokaina v žep pospravili od 1,8 do 4,8 milijona evrov. Poleg tega naj bi samo s prevozom belega prahu zaslužili dodatnih 534.000 evrov.

Drugo celico naj bi vodil Luka Arapović, ki je organom pregona prav tako nedoseglji­v. V njej naj bi bili še Dejan Marijanovi­ć, Sladžan Karimović, Mladen Samardžija, ki je prav tako na begu, pa še Drejc Kovač, Darko Podraščani­n, Radenko Vučenović in Dejan Pejovski. Vučenović in Pejovski sta na hladnem v Nemčiji. Očitajo jim nabavo najmanj 45 kilogramov kokaina na Nizozemske­m in v Belgiji (samo s kokainom so zaslužili od 150 do 400 tisoč evrov), pri nas pa naj bi kupili najmanj 2,5 kilograma heroina.

V tretjo celico pa je tožilec postavi vodjo Miša Krčića, Dragana Todorovića ter Marka Radomana, ki naj bi pred tremi leti iz Španije v Slovenijo in kasneje v Avstrijo prepeljala najmanj 57 kilogramov konoplje.

Levašič je posebej izpostavil vlogo skesanca Darka Nevzatović­a, ki je odločilno pripomogel k razbitju hudodelske združbe. Na policijo se je obrnil maja 2020, po tem, ko naj bi se začel bati za svoje življenje. Policiji je povedal vse, kar ve in ji izročil telefone z dokazi. Sledilo je prijetje prvega prevoznika droge Maria Budimirja na Norveškem, kjer je bil kasneje obsojen. Potem je Nevzatović dobil status tajnega policijske­ga sodelavca, odrejeni pa so bili prikriti preiskoval­ni ukrepi.

Le trije od obtoženih so torej stopili pred sodnika. Krčić je zanikal, da je poleti 2019 dvakrat tihotapil konopljo v skupni teži 57 kilogramov, in dejal, da soobtoženi­h sploh ne pozna. V začetku avgusta, ko naj bi tihotapil prvič, naj bi bil v Münchnu, v drugem primeru pa na Krku, kar bi lahko potrdile priče. Opozoril pa je, da je očitano časovno obdobje »preohlapno«. Podraščani­n je vztrajal pri tem, kar je povedal v sodni preiskavi. Takrat je zanikal, da bi iz Nizozemske v Slovenijo pripeljal 15 kilogramov kokaina, nato pa tri kilograme še v Italijo. Poudaril je, da je poštenjak in ne kriminalec. Tretji, Mišljenovi­ć, pa zato, ker o zahtevah o izločitvi dokazov še ni bilo odločeno, ne more povedati ničesar.

 ?? Foto Črt Piksi ?? Mišo Krčić je zanikal, da je poleti 2019 dvakrat tihotapil konopljo v skupni teži 57 kilogramov.
Foto Črt Piksi Mišo Krčić je zanikal, da je poleti 2019 dvakrat tihotapil konopljo v skupni teži 57 kilogramov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia