Delo (Slovenia)

Pričakovan­ja po velikem filmskem letu

Slovenski ilmski center Nataša Bučar: Za nami je eno od najuspešne­jših let slovenskeg­a ilma v zadnjem tridesetle­tju

- Celovečern­i filmi ★ Igor Bratož

Najpomembn­ejše nagrade za slovenske ilme 2022 režija Matevž Luzar

Direktoric­a Slovenskeg­a ilmskega centra Nataša Bučar je na včerajšnji predstavit­vi letošnjega ilmskega leta povedala, da se je lansko sklenilo izjemno, s prvo evropsko ilmsko nagrado v zadnjem desetletju za slovenski ilm, dobil jo je kratki ilm Babičino seksualno življenje Urške Djukić. Leto se je začelo enako odlično, z nominacijo tega, na različnih festivalih že dvanajstkr­at nagrajeneg­a ilma za nagrado cezar v kategoriji za najboljši animirani kratki ilm. »Sliši se pompozno, toda iz podatkov in uspehov lahko razberemo dejstvo, da je za nami prav gotovo eno od najuspešne­jših let slovenskeg­a ilma v tridesetih letih,« je včeraj v Cankarjeve­m domu povedala direktoric­a Slovenskeg­a ilmskega centra (SFC) Nataša Bučar.

Leto superlativ­ov

»Leto 2022 je bilo deinitivno veliko, upam in nadejam se, da bo tako tudi letos,« je dodala direktoric­a SFC, »rekordno je bilo tako po številu gledalcev domačega ilma v kinematogr­aih kot po mednarodni­h uspehih, med katerimi je treba izpostavit­i evropsko ilmsko nagrado za kratki ilm Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić. Tudi na področju privabljan­ja tujih snemanj je bilo lansko leto prelomno, saj so v Piranu snemali Netlixovo produkcijo he Union, kar je največja tuja produkcija pri nas doslej. Letos bo SFC razpolagal z bistveno višjimi sredstvi za nacionalno ilmsko produkcijo, kar ji napoveduje še boljšo prihodnost. Ocenjujem, da je slovenski ilm v zelo dobri kondiciji in na dobri poti.«

Lansko leto je bilo izjemno po tem, da so slovenski ilmi v kinematogr­aih dosegli doslej rekorden 17,5-odstotni tržni delež, skupaj si je slovenske ilme ogledalo 307.776 od 1.760.000 kinematogr­afskih obiskovalc­ev. Na SFC ugotavljaj­o, da gre za absolutni rekord: v letih 2013 in 2016 je delež obiskovalc­ev slovenskih ilmov presegel 9 odstotkov, nikoli v samostojni Sloveniji pa ni bil večji od 10 odstotkov.

Prednost kratkih ilmov pred celovečerc­i

Lani je SFC pripravil devet retrospekt­ivnih ciklov predvsem po Evropi, med njimi je bila prva slo

11,1 mio €

prihodkov oziroma tujih vlaganj je prineslo 25-odstotno denarno povračilo Netlixovi produkciji v Piranu venska retrospekt­iva v Parizu, kot ogrevanje za vse možnosti, ki jih bo ponudilo letošnje slovensko častno gostovanje na frankfurts­kem knjižnem sejmu, pa so dva retrospekt­ivna cikla pripravili v Nemčiji, prvega na festivalu otroškega in mladinskeg­a ilma Schlingel, drugega na leipziškem mednarodne­m festivalu dokumentar­nega in animiraneg­a ilma Dok Leipzig, kjer je bila Slovenija v fokusu z geslom Osvajanje poetičnega prostora – slovenska animacija. Retrospekt­ive slovenskih ilmov so si lahko ogledali še v Beogradu, Pulju, Sombotelu, Budimpešti in Sarajevu.

Direktoric­a SFC je včeraj dodala: »Največje, bistveno bolj odmevne nagrade prejemajo slovenski kratki ilmi, ne celovečern­i, razlog za to vidim v tem, da je inanciranj­e kratkih ilmov v Sloveniji lažje, pri celovečern­em ilmu pa igra pomembno vlogo višina sredstev. To lahko razberemo tudi ob letošnjih dobitnikih evropskih ilmskih nagrad, satirična komedija Rubena Östlunda Trikotnik žalosti je bila posneta z 12 milijoni evrov, Korzet Marie Kreutzer z 8,5 milijona. To so zneski, ki jih v Sloveniji kljub ustvarjaln­emu potencialu ne moremo doseči, s kratkimi ilmi pa lahko konkuriram­o.« To izjavo je Nataša Bučar seveda postavila v širši kontekst: »Kot veste, celovečern­ih animiranih ilmov sploh ne podpiramo, ker so za to potrebna zares izjemno visoka sredstva, ki jih (še) nimamo.«

Največji projekt: Netlix v Piranu

V pregledu lanskega ilmskega leta je direktoric­a Slovenskeg­a ilmskega centra opozorila tudi na podatek, da je bila Netlixova produkcija he Union s Halle Berry in Markom Wahlbergom, ki so jo septembra lani snemali v piranski občini, morda prelomen trenutek: največji mednarodni ilmski projekt pri nas je izkoristil razpoložlj­ivo 25-odstotno denarno povračilo v višini nekaj več kot 2,7 milijona evrov, a to je ustvarilo skoraj 11,1 milijona evrov prihodkov oziroma tujih vlaganj. Bližnja prihodnost se zdi po besedah direktoric­e SFC za evropske države trenutno malce negotova, ameriške produkcijs­ke hiše se delno umikajo, ker v Evropi vidijo celino, na kateri poteka vojna in snemanje ni varno.

Enajst celovečerc­ev

Letos bo padla prva klapa enajstih igranih celovečern­ih ilmov: Tartinijev ključ (režija Vinci Vogue Anžlovar, produkcijs­ka hiša Blade produkcija), Čao bela (r. Jani Sever, produkcijs­ka hiša Sever & Sever), prvenec Litle Trouble Girls (r. Urška Djukić, produkcijs­ka hiša Spok Films), prvenec Fantasy (r. Katarina Rešek - Kukla, produkcijs­ka hiša December), prvenec Noben glas (r. Ester Ivakič, produkcijs­ka

Smučarske sanje/Melting Dreams hiša Temporama), (r. Klemen Dvornik, produkcijs­ka hiša A Atalanta), Vse, kar je narobe s tabo (r. Urša Menart, produkcijs­ka hiša Vertigo), prvenec To je rop! (r. Gregor Andolšek, produkcijs­ka hiša

Temporama), Izgubljeni sin (r. Darko Štante, produkcijs­ka hiša Staragara), NK Svoboda (r. Boris Petkovič, produkcijs­ka hiša Iridium ilm) in Sadni ilm (r. Gregor Božič, produkcijs­ka hiša Nosorogi).

Na razpisih za leto 2022 je SFC podprl sedem igranih celovečern­ih projektov v skupni vrednosti 3.130.000 evrov: Belo se pere na devetdeset (r. Marko Naberšnik, prorežiser­ke Haidy dukcijska hiša Perfo), 20 metrov (r. Damjan Kozole, produkcijs­ka hiša Vertigo), NK Svoboda, Dekle noči (r. Luka Marčetič, produkcijs­ka hiša Temporama), Sadni ilm, Tartinijev ključ in Čao bela. Podprli so še dokumentar­na celovečern­a projekta v skupni vrednosti 270.000 evrov, Nekoč v Posočju (r. Ema Kugler, produkcijs­ka hiša Zavod Zank) in OHO (r. Damjan Kozole, produkcijs­ka hiša Vertigo), tri kratke igrane ilme v skupni vrednosti 150.000 evrov, Rimbaud z mojega dvorišča (r. Matjaž Jamnik, Gaja Naja Rojec, produkcijs­ka hiša Nosorogi), Odpostajan­je (r. Ivana Vogrinc Vidali, produkcijs­ka hiša Temporama), Dobrodošli doma (r. Filip Jembrih, produkcijs­ka hiša Perfo), in štiri animirane kratke ilme v skupni vrednosti 123.700 evrov, Nihče ni nikoli gledal slonov kot ti (r. Sandra Jovanovska, produkcijs­ka hiša Staragara), Dekle, ki se ni balo medvedov (r. Lea Vučko, produkcijs­ka hiša Invida), Plavutarji (r. Veronika Hozjan, produkcijs­ka hiša Dagiba) in Distopije (r. Sara Bezovšek, produkcijs­ka hiša Temporama).

Med najbolj gledanimi ilmi pri nas je lani na prvem mestu pristal Top Gun Maverick, v deseterici so trije slovenski ilmi, Pr' Hostar 2, Gajin svet 2 in Kapa.

 ?? ?? Prizor iz lanske slovensko-avstrijsko-inske koprodukci­je Kancler, ki bo slovensko premiero doživela konec tega meseca.
Prizor iz lanske slovensko-avstrijsko-inske koprodukci­je Kancler, ki bo slovensko premiero doživela konec tega meseca.
 ?? Foto arhiv Animateke ?? Animirani ilm Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić je dobil že dvanajst nagrad, med njimi t. i. evropskega oskarja v kategoriji kratkih ilmov, nominiran je tudi za nagrado cezar.
Foto arhiv Animateke Animirani ilm Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić je dobil že dvanajst nagrad, med njimi t. i. evropskega oskarja v kategoriji kratkih ilmov, nominiran je tudi za nagrado cezar.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia