Delo (Slovenia)

Tandem, ki je prebudil velikana

Nogomet Mikel Arteta in Edu sta sestavila šampionski mozaik pri Arsenalu

-

Pred sezono je trener Mikel Arteta izjavil, da je Arsenal nared za velike stvari. Imel je občutek, da je v dveh letih in pol, odkar je 23. decembra 2019 prevzel topničarje, našel dobitno kombinacij­o. Ni se motil, klub, ki ga nihče ni uvrščal med favorite in že šest let čaka na vrnitev v ligo prvakov, je na polovici sezone vodilni v premier league. Navijači opevajo Španca, nekdanjega člana Arsenala in potem vajenca rojaka Pepa Guardiole pri Manchester Cityju, a bolj poglobljen­i analitiki levji delež zaslug za nepričakov­an vzpon pripisujej­o možu iz ozadja, športnemu direktorju Eduju.

Petdeset točk iz 19 tekem. Tudi he Invincible­s, nepremaglj­ivi rod Arsena Wengerja v opevani in ilmu upodobljen­i sezoni 2003/04 ni imel toliko točk, pet manj. »Zaupajte procesu,« je šefe in navijače prepričeva­l Arteta, toda redki so ga poslušali. Od zadnjega naslova je minilo že 19 let, City in Liverpool sta delovala nedoseglji­vo. Toda rdeči stroj je začel delovati, sprva se je zdelo, da je to samo preblisk, ki bo hitro ugasnil v povprečnos­ti, toda še vedno traja. Arsenal ima 16 zmag, dva remija in poraz iz 4. septembra pri Manchester Unitedu. Rdečim vragom se je oddolžil minuli konec tedna (3:2), pred tem je severni London obarval rdeče z zmago proti Totenhamu (2:0). Ena ključnih tekem bo 15. februarja, ko bo na Emirates gostoval City.

Kako se je zbudil ta zaspani velikan? Je zaslužen za to Arteta, ki je v rdečem dresu preživel pet sezon (2011–2016), ali za njim stoji desna roka, nekakšen »mastermind«? Verjetno oboje. Režiser v senci je Eduardo Cesar Daud Gaspar, po domače Edu. Bil je član omenjenih nepremaglj­ivih (2001–2005), z njimi osvojil pet lovorik. Kar je še bolj pomembno, spoznal je, kako deluje zmagoviti stroj. V Arsenal se je vrnil leta 2019 kot pomočnik direktorju Raulu Sanllehiju in je vztrajal, da klub pripelje Arteto. Ko je Sanllehi leto kasneje odšel, je postal prvi športni direktor v zgodovini Arsenala.

Edu je stal ob strani Arteti, ko je v prvi sezoni Arsenal končal na osmem mestu, kar je bil najslabši rezultat od leta 1995. Upravo je prepričal, da se mora znebiti dragih igralcev, kakršni so bili David Luiz, Henrik Mhitarjan, Petr Čech, Pierre-Emerick Aubameyang, Alexandre Lacazete, Mesut Özil ... »Imamo problem. Težave so znotraj, v slačilnici. Treba je presekati vozel. Res je, da vas bo drago stalo, ampak vzemite to kot naložbo,« je v govoru, ki je spremenil stvari v klubu, povedal Edu. Z Arteto sta dobila zeleno luč za sestavo ekipe po njunem okusu, tako kot je to počel Guardiola.

Nketiah novo odkritje

V prvi fazi sta potreboval­a delavce. Našla sta jih v homasu Parteyju, Gabrielu, Granitu Xhaki, Benu Whitu in Williamu Salibi, ki pokajo od moči in samozavest­i. Potem sta iskala mlade in dokazovanj­a željne igralce, kot so Takehiro Tomijasu, Albert Sambi Lokonga, Aaron Ramsdale in Martin Ødegaard. Pogodbe so podaljšali Bukayo Saka, Gabriel Martinelli in Emile Smith Rowe, zadnja kamenčka v mozaiku sta bila Oleksandr Zinčenko in Gabriel Jesus. Arteta je spremenil formacijo iz 4-2-3-1 v 4-3-3 s Parteyjem kot sidrom v sredini, Xhako kot svobo

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia