Delo (Slovenia)

27. januar je svetovni dan spomina na žrtve holokavsta

-

Sovjetska Rdeča armada je osvobodila največje koncentrac­ijsko taborišče v nacistični Nemčiji Auschwitz. Ime izhaja iz nemškega imena za poljski kraj Oświęcim, ki leži okoli 60 kilometrov zahodno od Krakova. Obletnica osvoboditv­e taborišča se v svetu obhaja kot mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. V Auschwitzu je bilo med drugo svetovno vojno zaprtih tudi 2342 Slovenk in Slovencev, 1331 jih ni preživelo trpljenja in mučenja. Nemci so

1945

taborišče ustanovili maja 1940, v njem je umrlo okrog 1,1 milijona ljudi, od tega večina Judov.

V Parizu je bil sklenjen pariški sporazum o koncu vietnamske vojne. Severni Vietnam in Vietkong ter Južni Vietnam in ZDA so podpisali pogodbo, ki je določala prekinitev ognja, izmenjavo vojnih ujetnikov in umik vsega ameriškega vojaškega osebja iz Južnega Vietnama. Kljub podpisu sporazuma so se konflikti v zaledju nadaljeval­i še do leta 1975. ZDA so se v vietnamsko vojno zapletle po incidentu v Tonkinškem zalivu avgusta 1964.

1973

Umrl je ameriški pisatelj Jerome D. Salinger (roj. 1919), ki mu je kultni status prinesel roman The Catcher in the Rye iz leta 1951. V sodobnem prevodu Borisa Jukiča je slovenski naslov dela Varuh v rži, medtem ko ga starejše generacije, ki so brale prvi prevod tega dela, za katerega je leta 1966 poskrbela Milka Mirtič-Saje, poznajo kot Igro v rži. Zgodba o tesnobi mladostnik­a je bila zaradi neprimerne­ga besednjaka, seksualnih tem in zavračanja tradiciona­lnih ameriških vrednot v ZDA v 70. letih najbolj cenzuriran­o literarno delo.

2010

Ko je John Barrymore (1882–1942) igral Hamleta na Broadwayu, je nekoč prišla na matinejo igralka Jane Cowl (1883–1950). Ob njenem prihodu je v gledališču završalo, potem pa so med vso igro morali poslušati njene komentarje, kar je seveda motilo splošno zbranost. Barrymore ni z ničimer pokazal, da ve za njeno navzočnost – dokler se ni moral nazadnje priklanjat­i pred zastorom. Takrat se je globoko priklonil proti loži, v kateri je sedela Cowlova, in rekel:

»Nazadnje bi rad izkoristil priložnost, da se zahvalim gospodični Cowl, ker nam je naklonila tolikšno pozornost in aktivno sodelovala v naši predstavi.«

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia