Delo (Slovenia)

Papeževa dolga izpoved novinarjem

Vatikan Kje bo stanoval, ko bo odstopil, kaj je greh in kaj zločin, »primer Rupnik« ga je presenetil in prizadel

- Tone Hočevar

Komaj nekaj dni po slovesu od zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki je bil ob novem letu v središču pozornosti svetovne javnosti, je papež Frančišek pred kamerami posnel dolg pogovor za ameriško tiskovno agencijo AP. Lotil se je skoraj vseh tem, ki zanimajo papeža in papeško državo. Tudi kritik na svoj račun, odnosa Cerkve do homoseksua­lcev, svojega morebitneg­a odstopa in kraja, kjer bo živel kot bivši papež. In »afere Rupnik«, na katero so za obzidjem vsaj začasno prenesli vse svoje desetletja trajajoče notranje napetosti, slovenskeg­a jezuita, slikarja in pridigarja pa pribili na križ v imenu vseh, ki so se v institucij­i kdaj pregrešili proti čemur koli.

Pogovor je potekal v španščini, zato je bil lahko bolj sproščen, skoraj kot klepet. Precej odmeven je v veliko državah, ker je bil zelo dolg, pa ga mediji objavljajo vsak po svoje glede na tematiko, ki bolj zanima določeno publiko. Bolj na široko ga prenašajo katoliška glasila, ki pa praviloma nimajo velikega dosega.

Prvi odmevi govorijo, da gre v Vatikanu za nov začetek po desetletne­m obdobju dveh papežev na istem prostoru, drugi pač, da pogovor nakazuje ne tako daljni konec tega papeškega obdobja.

Glavni teološki poudarek mandata

Prihodnji teden gre papež Frančišek v Kongo in Sudan, na turnejo v Afriko, ki je bila lani odložena. Težko pričakovan­ega obiska v Argentini pa argentinsk­i papež tudi zdaj še ne načrtuje. O tem niti ni hotel govoriti, namesto tega je posebej omenil sedanje kar najširše obdobje sinode kot glavni teološki poudarek svojega papeškega mandata.

Če bo kdaj odstopil, bo kot upokojeni rimski škof živel skupaj z drugimi upokojenim­i duhovniki, je povedal in mimogrede ošvrknil bivanje svojega predhodnik­a Ratzingerj­a v vatikanski­h vrtovih, ki je bilo dolgo sobivanje dveh papežev, prvo v zgodovini. Že v začetku pogovora je sicer poudaril, da je svojega predhodnik­a zelo cenil in obiskal vsakokrat, ko je bil v dvomih o čemerkoli.

Če ima kdo kaj proti njemu, naj kritiko pove naravnost v obraz, je Bergoglio skoraj mimogrede komentiral tudi pisanje Ratzingerj­evega tajnika nadškofa Gänsweina v knjigi, ki je izšla takoj po Benediktov­i smrti. Tudi papež Franči

V pogovoru za ameriško tiskovno agencijo AP

šek in drugi visoki prelati njenega izida niso zmogli preprečiti.

Škoi po svetu, ki podpirajo grobo obravnavan­je homoseksua­lcev, naj se spreobrnej­o, istospolna usmerjenos­t ni zločin, je opomnil Bergoglio. Razlikovat­i velja med grehom in zločinom, homoseksua­lnost je greh, ni pa zločin.

Veliko pozornosti je posvetil spolnim zlorabam, ki so od nekdaj, vedno so se dogajale, narobe je bilo, da jih je Cerkev obravnaval­a za zaprtimi vrati in se ni dovolj ozirala na žrtve. Naštel je tudi celo vrsto cerkvenih in sodnih obravnav proti spolnim zločincem med duhovniki.

Primer Rupnik

Prav posebej pomemben del pogovora za ameriško agencijo AP je posvetil najodmevne­jšemu škandalu zadnjih desetletij za vatikanski­m obzidjem. Sedanje dogajanje in širjenje napadov na Rupnika grozita, da se bodo morda razkrila še druga ozadja dogajanja za obzidjem in tudi tiste zlorabe, ki bi jih v institucij­i radi še naprej uspešno prikrivali. Obračun s slovenskim slikarjem, teologom in jezuitskim pridigarje­m Markom Rupnikom se sprevrača v bumerang, ki ga ta trenutek niti papež ne zna preusmerit­i kam drugam.

O »primeru Rupnik«, kakor škandalu pravijo v Rimu, se je tudi papež med govorom precej nerodno zapletel. Povedal je, da mu ni čisto jasno, zakaj so se zadnja leta v zvezi s patrom Rupnikom dogajali protislovn­i zapleti, zadeve domnevno ni poznal, nič ni vplival na njeno razpletanj­e, ni se hotel vmešavati, posredoval je samo postopkovn­o.

Prvi odmevi med vatikanist­i so neprijetna vprašanja, kako to, da ni vedel o odločanju dikasterij­a za doktrino vere, ko pa se tam brez papeževega blagoslova ne odločijo o prelomnih temah. Tudi od postopkov jezuitskeg­a reda se ograjuje, čeravno je sam jezuit, prvi in doslej edini na papeškem prestolu.

Tudi papežev intervju za agencijo AP ta teden kaže, da je slovenska cerkev še enkrat v središču hudo negativne pozornosti vse cerkvene institucij­e. Tokrat še bolj kot pred leti, ko jo je Vatikan obglavil s kazensko odstranitv­ijo kar štirih nadškofov v zelo kratkem obdobju.

Ob »primeru Rupnik« je tudi AP omenil vprašanje, zakaj ob obravnavan­ju duhovniški­h pedoilskih zločinov velja rok zastaranja, v primeru slovenskeg­a patra in njegovih domnevnih pregreh nad redovnicam­i pa ne.

 ?? Foto Remo Casilli/Reuters ?? se je papež Frančišek lotil skoraj vseh tem, ki zanimajo papeža in papeško državo.
Foto Remo Casilli/Reuters se je papež Frančišek lotil skoraj vseh tem, ki zanimajo papeža in papeško državo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia