Delo (Slovenia)

Nujni postopek za biser Črnega morja

-

rganizacij­a Združenih narodov za izobraževa­nje, znanost in kulturo je v sredo na izredni seji v Parizu odločila, da na seznam ogrožene svetovne dediščine uvrsti zgodovinsk­i center Odese. Pristanišk­emu mestu na jugu Ukrajine, ki od februarja doživlja rusko invazijo, v enajstih mesecih je bilo tarča več topniških in zračnih napadov, pravijo tudi biser Črnega morja.

Predsednic­a Unesca je odločitev pospremila z besedami: »Uvrstitev kaže na našo skupno odločenost, da mesto, ki je zmeraj premagoval­o globalne pretrese, obvarujemo pred nadaljnjim uničenjem.« Poudarila je, da gre za legendarno pristanišk­o ozemlje, ki je pustilo pečat v kinematogr­aiji, literaturi in umetnosti nasploh, z Unescom pa tudi mednarodna skupnost zagotavlja njegovo okrepljeno zaščito. Azoulayeva je dodala, da je bila odločitev glede statusa Odese zaradi še trajajočih spopadov označena za nujni postopek.

OAudrey Azoulay

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Unesco že oktobra lani pozval, naj Odeso uvrsti na seznam svetovne dediščine, med »kraje izjemne univerzaln­e vrednosti«. Bogata zgodovina mesta sega še v čas cesarske Rusije, decembra lani so v prizadevan­ju za odstranite­v znakov zgodovinsk­ega vpliva Rusije lokalni uradniki odstranili kip ruske cesarice Katarine Velike, ki je pogosto prepoznana kot ustanovite­ljica mesta. Ob ruskih vplivih je veliko stavb grajenih v italijansk­em baročnem slogu, med njimi ikonična opera in balet, ki sta med starejšimi v državi. V Unescu zato menijo, da gre za »edinstveni primer mesta, ki združuje različne kulturne tradicije in arhitektur­no polifonijo«. Navajajo, da je mestu s takim statusom odprt dostop do mehanizmov nujne mednarodne pomoči, tako tehnične kot inančne, ki krepijo zaščito lastnine in omogočajo pomoč pri obnovi. V poletnih spopadih so bili sicer poškodovan­i deli dobro stoletje starega mestnega Muzeja lepih umetnosti.

Sredino odločitev je pozdravil ukrajinski minister za kulturo Oleksandr Tkačenko: »Danes je zgodovinsk­i dan. Odesa je v nevarnosti zaradi obsežne ruske invazije. Močno upam, da Unescov dežnik lahko zaščiti vsaj odeško nebo in mesto Odesa pred barbarskim napadom Rusov.«

Medtem je ruska delegatka Tatjana Dovgalenko ob odločitvi Unesca izjavila, da je bila znanstvena objektivno­st sramotno kršena: »Danes smo priča pogrebu konvencije o svetovni dediščini,« je sporočila.

Ukrajina sicer ni članica Unescovega odbora. Doslej je organizaci­ja v državi prepoznala sedem znamenitos­ti svetovne dediščine, med njimi katedralo svete Soije v Kijevu in z njo povezane samostansk­e stavbe v mestu. V vojni doslej ni bila poškodovan­a nobena od njih, je pa Unesco zabeležil škodo na več kot 230 kulturnih zgradbah po državi, med njimi na spomenikih, knjižnicah in zgodovinsk­ih stavbah.

 ?? Foto Alkis Konstantin­idis/Reuters ?? Predsednic­a Unesca je odločitev pospremila z besedami: »Uvrstitev kaže na našo skupno odločenost, da Odeso obvarujemo pred nadaljnjim uničenjem.«
Foto Alkis Konstantin­idis/Reuters Predsednic­a Unesca je odločitev pospremila z besedami: »Uvrstitev kaže na našo skupno odločenost, da Odeso obvarujemo pred nadaljnjim uničenjem.«

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia