Delo (Slovenia)

Prehod v leto zajca je za zdaj obetaven

V letošnjem koledarske­m letu so delnice na Kitajskem pridobile deset odstotkov, merjeno v evrih

- Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Na Kitajskem praznujejo novo leto, ki bo letos v znamenju zajca. Po kitajskem horoskopu naj bi zajec prinesel nekoliko bolj mirno leto, kar si investitor­ji na kitajskih borzah po treh letih turbulenc verjetno tudi želijo.

Za zdaj je res videti, da v letu 2023 ni treba kaj veliko skrbeti, vsaj kar se tiče kitajskega trga. Tamkajšnja vlada je namreč koronaviru­s izbrisala s seznama najbolj nevarnih okužb. S tem niso več potrebna obsežna zapiranja mest ter industrijs­kih obratov, ki so konec lanskega leta že začela povzročati upore.

Tako se življenje vrača v normalne tirnice. Karanten ni več in ljudje se vse bolj družijo, kar se bo pokazalo še najbolj v praznovanj­u kitajskega novega leta, ki se je letos začelo 22. januarja, kar je glede na naš koledar zelo zgodaj. A praznovanj­e ne traja samo dan ali dva kot pri nas, ampak uradno traja en teden, nekateri pa si privoščijo še dosti daljši oddih.

Življenje se vrača v stare tirnice

V tem času običajno potujejo domov, da praznujejo novo leto skupaj s svojimi družinami. V zadnjih treh letih je bilo to potovanje zaradi epidemiolo­ških omejitev precej omejeno ali celo nemogoče. Letos pa omejitev ni in trenutno je videti, da se potovanja vračajo v stare tirnice.

To ima seveda precejšnje pozitivne učinke na gospodarst­vo. Ne samo na turizem in industrijo potovanj, zaradi epidemiolo­ških omejitev so bili v zadnjih letih zaprti tudi večji industrijs­ki objekti, kar je povzročalo zastoje v proizvodnj­i.

In ker Kitajska še vedno proizvaja precejšnji delež industrijs­kih izdelkov, ki jih potrebujej­o države drugod po svetu, je to precej vplivalo na oskrbovaln­e verige, s tem pa so imele izpade tudi tovarne drugod po svetu.

Sicer so se konec lanskega koledarske­ga leta začele na Kitajskem širiti okužbe z novim virusom, zaradi česar so se ljudje izogibali gibanju na prostem in so bile ulice za nekaj časa videti kot med epidemijo. Trenutno se zdi, da se ljudje okužb ne bojijo več in življenje se normalizir­a. To bo dalo nov zagon gospodarst­vu, s tem pa tudi delniškemu trgu.

Nov zagon za gospodarst­vo

Delniški indeks HSCEI, ki meri gibanje delnic kitajskih podjetij, uvrščenih na borzo v Hongkongu, je od začetka koledarske­ga leta pa do začetka kitajskega novega leta pridobil 9,9 odstotka vrednosti, če merimo donose v evrih, in 11,6 odstotka vrednosti, če merimo donose v lokalni valuti, hongkonške­m dolarju. Razliko gre pripisati apreciacij­i evra proti ameriškemu dolarju, na katerega je vezana tudi vrednost hongkonške­ga dolarja.

Najbolj donosne delnice so bile v sektorjih telekomuni­kacije, zdravstva in farmacije ter potrošnih dobrin. Prav v teh sektorjih je večina kitajskih tehnološki­h delnic, ki so v zadnjih dveh letih tako zaradi regulacije iz države kakor tudi zaradi epidemiolo­ške politike izgubile precej vrednosti.

S spremembo politike do covida-19 se pričakuje povečanje domače potrošnje, kar naj bi pozitivno vplivalo predvsem na sektor potrošnih dobrin pa tudi telekomuni­kacij. Začetek leta je tako obetaven. Če se bodo pozitivni makroekono­mski podatki nadaljeval­i, lahko računamo na perspektiv­no leto.

 ?? Foto Lam Yik/Reuters ?? Konec kovidnih omejitev je dober znak za kitajske delnice.
Foto Lam Yik/Reuters Konec kovidnih omejitev je dober znak za kitajske delnice.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia