Delo (Slovenia)

Škotski igralec vrnil odlikovanj­e britanskeg­a imperija

-

Škotski igralec Alan Cumming je ob nedavnem rojstnem dnevu na instagramu 479.000 sledilcem sporočil, da bo vrnil britansko odlikovanj­e, ki ga je prejel leta 2009. »Danes praznujem 58 let in naredil sem nekaj zase. Vrnil sem svoj OBE ( Oicer of the British Empire), « je zapisal igralec, ki se na tem družbenem omrežju predstavlj­a kot »škotski škrat, ujet v telo moškega srednjih let«. V zapisu se je spomnil, kako počaščen in hvaležen je bil, ko je pred štirinajst­imi leti, za kraljičin rojstni dan, prejel naziv častnik britanskeg­a imperija, ki je tretja stopnja reda britanskeg­a imperija.

Nagrade ni prejel le zaradi igralskih dosežkov, temveč predvsem zaradi aktivizma na področju boja za pravice skupnosti LGBT+ v ZDA. »Zelo sem ponosen, da sem Britanec in galvanizir­ani Američan,« je izjavil tedaj. Igralcu z ameriškim državljans­tvom je odprla pot v Hollywood vloga ruskega hekerja v ilmu James Bond: Zlato oko (1995), v Cannesu je bil dobro sprejet tudi njegov režiserki debi Obletnica ( The Anniversar­y Party), kjer si je režijsko paličico delil z Jennifer Jason Leigh, sicer pa je bil za vlogo v televizijs­ki seriji Dobra žena večkrat nominiran za emmyja.

Zdaj je spremenil mnenje o britanskem odlikovanj­u. »Smrt britanske kraljice Elizabete II. septembra lani ter posledična razprava o vlogi monarhije in načinu, na katerega je britanski imperij dolgo koval dobiček na račun izkoriščan­ja staroselsk­ih ljudstev po svetu, sta mi odprli oči,« je zapisal do pred tem očitno nevedni Cumming. »Vrnil sem svoje odlikovanj­e, pojasnil razloge in še enkrat izrazil globoko hvaležnost, da sem ga prejel,« je objavil škotski igralec, sicer tudi podpornik gibanja za neodvisnos­t Škotske, ki si prizadeva za ločitev od Združenega kraljestva.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia