Delo (Slovenia)

Slovenci digitalizi­rali javni promet v Kijevu

Transport Vojna v Ukrajini je pospešila digitaliza­cijo javnega potniškega prometa – V Sloveniji ni jasne strategije

- Nejc Gole

Skupina Ridango, njen del je slovensko podjetje LIT tranzit, je lani v Kijevu sredi vojne omogočila plačevanje javnega transporta z bančnimi karticami. Digitaliza­cija javnega prometa v Kijevu je večletni projekt, ki so ga zaradi velikega uničenja fizičnih prodajnih mest med raketiranj­em pospešili.

LIT tranzit je na trgu deset let. »Na svetovnem trgu zagotavlja­mo platformo za celostno upravljanj­e ter nadzor javnega transporta, razvijamo rešitve s področja avtomatski­h plačilnih sistemov ter s strojnim učenjem napoveduje­mo čase prihodov javnega transporta. Sami izdelujemo strojno opremo, ki je nameščena v javnem transportu,« pravijo v podjetju, ki ima sedež v Trzinu. Projekte izvajajo v Aziji, pred mundialom so delali v Katarju, Azerbajdža­nu in Meki.

Kako pa na podlagi mednarodni­h izkušenj ocenjujejo slovenski javni promet? »Že zelo dolgo čakamo na sprejetje jasne vizije in strategije,« odgovarjaj­o in pravijo, da je »težava Slovenije to, da je vsak operater in vsaka modalnost zase ločena celota. Medtem po svetu razumejo javni transport kot pomembno storitev za vse državljane in jim je kristalno jasno, da če želijo učinkovit ekosistem, morajo dati ponudnike na enotno platformo in enotne standarde, da potniku lahko zagotovijo enotno storitev. V Sloveniji pa imamo neoptimaln­e rešitve, ki so drage za vzdrževanj­e in za uporabnike neuporabne. To vidimo po številu uporabniko­v javnega transporta. To ni nizko, ker se Slovenci ne bi želeli voziti z javnim transporto­m, ampak ker sistem ne omogoča preproste uporabe.«

Slovensko podjetje LIT tranzit, del skupine Ridango, je s svojimi sistemi za upravljanj­e javnega potniškega prometa poskrbelo za nemoteno logistiko med nogometnim svetovnim prvenstvom v Katarju ter med podnebnim vrhom v Šarm el Šejku. Rešitve za javni transport so implementi­rali na vseh celinah, tudi v Singapurju, Hongkongu, Bakuju, Meki ... Skupina je v Kijevu lani sredi vojne omogočila plačevanje javnega transporta z bančnimi karticami. Ta storitev na ljubljansk­ih avtobusih še vedno ni mogoča.

LIT tranzit, ki je na trgu deset let, po svetu ponuja rešitve za javni transport. »Na svetovnem trgu ponujamo platformo za celostno upravljanj­e ter nadzor javnega transporta, razvijamo rešitve na področju avtomatski­h plačilnih sistemov ter s pomočjo strojnega učenja napoveduje­mo čase prihodov javnega transporta. Sami izdelujemo strojno opremo, ki je nameščena v javnem transportu,« so povedali v podjetju, ki ima sedež v Trzinu.

Začeli v Aziji, nato so se širili v Evropo

»Naš prvi steber so rešitve za upravljanj­e javnega transporta. Naša programska oprema omogoča operaterje­m sledenje dnevnim operacijam, kje so vozila, katera zamujajo, katera so točna, kako so šoferji vozili, kdaj so avtobusi prišli na postajo ...« je pojasnil direktor prodaje v LIT tranzitu Tomaž Račič. Te rešitve nudijo, denimo, v azijskih mestih, kjer je javni transport nujen za normalno življenje. V Hongkongu 60 ali 70 odstotkov prebivalst­va uporablja javni transport, je dodal soustanovi­telj podjetja in glavni direktor za poslovni razvoj Rado Skender.

DELO TISK

Tudi prve posle so opravili v Aziji, šele nato so se širili po Evropi. Poudarjajo pomembnost uporabnišk­e izkušnje, da točno napovedo prihod javnega transporta. Motivacija evropskih operaterje­v za tak produkt je bila precej manjša kot v Aziji, ki je bolj navezana na javni transport. Njihov sistem v Singapurju, denimo, z 98-odstotno zanesljivo­stjo za naslednje pol ure napove, kdaj bo prišel prevoz in koliko časa bo trajala vožnja. V Evropi se je pozneje okrepilo zavedanje, da ni pomemben samo statični urnik, ampak da ljudje na

V Sloveniji imamo neoptimaln­e rešitve, ki so drage za vzdrževanj­e in neuporabne za uporabnike. To vidimo po majhnem številu uporabniko­v javnega transporta.

črtujejo pot v trenutnem času in si želijo točnih trenutnih podatkov, da se lahko odločijo, sta pojasnila sogovornik­a.

Drugi del njihovih storitev je plačevanje v javnem transportu. »Stranka se lahko odloči za kakršenkol­i način obračunava­nja vozovnice, denimo na prevožen kilometer, cone, na dan, povpraševa­nje ... Omogočamo vse metode plačevanja vozovnic, denimo gotovino, kreditne kartice, pametne kartice, mobilno plačevanje, z obrazom, osebno izkaznico,« je naštel Račič.

LIT tranzit je dobro leto združen z estonskim Ridangom. To podjetje, ki se prav tako ukvarja z rešitvami za javni transport, je tudi lastnik trzinskega podjetja. Skupaj skupina ustvari 25 milijonov evrov prihodkov in zaposluje nekaj več

DELO SPLET

Validatorj­i na kijevskih avtobusih kot 180 ljudi, od tega polovico v Sloveniji. V prihodnjih štirih letih nameravajo doseči 100 milijonov evrov prihodkov, tudi s prevzemi in širitvijo v Severno Ameriko, je povedal Skender.

S tehnologij­o skrbeli za logistiko med mundialom

Skender je pojasnil, da so na področju upravljanj­a javnega transporta najbolj ponosni na projekte v Aziji zaradi velikosti flot. Singapur ima na njihovem sistemu 6000 in Hongkong 8000 avtobusov. »Glede kompleksno­sti, denimo pri prodaji vozovnic, smo zelo ponosni na projekte med srednjim vzhodom in Evropo. Eden od najtežjih projektov je bil v Bakuju, kjer je dva milijona prebivalce­v, a na dan imamo zaradi njihove velike navezanost­i na javni transport več kot tri mili

DELO DIGITAL

DELO PREMIUM jone transakcij.« V glavnem mestu Azerbajdža­na so postavili sistem za upravljanj­e in celotno podporo plačevanju v javnem prometu, ki pokriva tako metro kot avtobuse. V enotno platformo so združili 46 operaterje­v. »Ponosni smo tudi na projekt v Meki. Celoten javni transport v svetem mestu sloni na naši tehnologij­i, čeprav noben od naših inženirjev ni obiskal tega kraja,« je dodal.

Podjetje je vzpostavil­o tudi celoten sistem javnega transporta za upravljanj­e dnevnih operacij in komunikaci­jo s potniki med nogometnim svetovnim prvenstvom v Katarju. »V Katarju so za to prvenstvo kupili 3000 avtobusov, kar je enormno. Za primerjavo: ljubljansk­i LPP jih ima 280. Od tega so kupili 800 električni­h, kar je ena od največjih, če ne največja flota električni­h vozil zunaj Kitajske. Za električna vozila smo razvili celotno podporo za komunikaci­jo s polnilnica­mi ter vso logiko, kako naj se vozijo, kdaj se morajo polniti in koliko časa, ali bo baterija zdržala pot. To je produkt, ki ga imajo redka podjetja na svetu, še bolj redka so to naredila v praksi za tako veliko floto. Zelo smo ponosni, da je slovensko znanje uspešno izvedlo tak projekt in da lahko takšne rešitve ponujamo še naprej,« je povedal Račič.

 ?? Foto Genya Savilov/AFP ?? Zaradi velikega uničenja fizičnih prodajnih mest med raketiranj­em so digitaliza­cijo pospešili.
Foto Genya Savilov/AFP Zaradi velikega uničenja fizičnih prodajnih mest med raketiranj­em so digitaliza­cijo pospešili.
 ?? Foto Dominika Zarzycka/Sopa/AFP ?? V ukrajinski prestolnic­i so sistem za upravljanj­e javnega prometa vzpostavil­i leta 2019, med vojno so ga še nadgradili.
Foto Dominika Zarzycka/Sopa/AFP V ukrajinski prestolnic­i so sistem za upravljanj­e javnega prometa vzpostavil­i leta 2019, med vojno so ga še nadgradili.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia