Delo (Slovenia)

Dokaz, da je globalizac­ija mogoča

- Zorana Baković o pandemiji covida-19

Bistveno je, da Kitajska prižge luči tudi tam, kjer je nastal virus. Kajti v tem kotičku že preži tisti naslednji.

Tisto, česar ni uspelo nobeni ideologiji, valuti, trgu, religiji ali moralni vrednoti, je uspelo preprostem­u virusu. Sars-cov-2 je dokazal, da je globalizac­ija mogoča, saj je dosegel skoraj vse točke na zemeljski obli in vplival na življenje skoraj vsakega zemljana.

Med pandemijo covida-19, ki je spremenila naša življenja, smo se morali veliko naučiti o sebi. Še veliko več pa smo se naučili o tem, koliko v vseh družbah primanjkuj­e empatije, v nekaterih državah pa tudi transparen­tnosti, pri čemer sta obe nujni za hitro odpravljan­je tovrstnih kriz. Predvsem pa smo dojeli, da je zdravstvo bistven element človekovih pravic, družbene pravičnost­i in temeljev demokratič­ne skupnosti. Vse to nam je pokazal običajni koronaviru­s.

In še veliko več. Naučil nas je, kako je osamitev včasih nevarna, včasih pa nujna, in to zato, da bi razmišljal­i inovativno in kreativno molčali. Dokazal nam je, kako relativen je napredek civilizaci­je in koliko je stranskih poti, po katerih je mogoče prihodnost usmeriti naravnost v srednji vek.

Koronaviru­s nas je pahnil v inflacijo, kakršne že dolgo ni bilo, predložil nam je račune, ki jih je zdaj treba plačati, okužil nas je z jasnim starizmom in odkritim rasizmom, po vsem tem pa številne zavedel do prepričanj­a, da bodo odgovore na najtežja vprašanja našli v konspirati­vni megli.

Virus nas je prisilil, da smo se vprašali, kako je mogoče, da se bolj izplača vojskovati kot raziskovat­i, verjeti v populistič­ne mite, namesto da bi se učili, poteptati tuje meje, namesto da bi premikali meje spoznanj. Na žalost nas ni privedel do odgovorov na vsa ta vprašanja. Morda se je zato odločil, da bo še nekaj časa ostal med nami. Dobrodošli v četrtem letu obdobja koronaviru­sa.

Tako kot pred tremi leti, ko se je vse skupaj začelo, moramo tudi zdaj omeniti Kitajsko. Če njeno partijsko vodstvo ne bi prikrivalo pojava koronaviru­sa, morda sploh ne bi bilo pandemije. In če ne bi zdaj prikrivalo števila obolelih in preminulih, bi bili morda bliže njenemu koncu. Za prihodnost kakršne koli zdrave globalizac­ije je bistveno, da Kitajska prižge luči tudi tam, kjer je nastal virus. Kajti v tem kotičku že preži tisti naslednji, ki se pripravlja na pot okoli sveta.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia