Delo (Slovenia)

Partnerska zveza bo postala zakonska pred matičarjem

Družinski zakonik Istospolni pari, ki so sklenili partnersko zvezo, imajo šest mesecev časa za njeno preoblikov­anje v zakonsko zvezo

- Barbara Hočevar

Danes bo začela veljati novela družinskeg­a zakonika, s katero je vlada sledila prelomni odločitvi ustavnega sodišča, ki je izenačilo pravice istospolni­h in raznospoln­ih parov. Vsi istospolni pari, ki so do poletja lani sklenili partnersko zvezo, imajo zdaj pol leta časa, da pred matičarjem izrazijo soglasje za preoblikov­anje v zakonsko zvezo.

Po junijskih odločbah ustavnega sodišča, ki sta ureditev, da je zakonska zveza življenjsk­a skupnost moža in žene ter da za posvojitev otroka lahko skupaj kandidirat­a le zakonska ali zunajzakon­ska partnerja, prepoznala kot diskrimina­torno, je državni zbor jeseni potrdil novelo družinskeg­a zakonika, ki to uresničuje. Po zavrnjenem vetu v državnem svetu in pobudi za razpis zakonodajn­ega referendum­a, bo danes potekel petnajstdn­evni rok od objave zakonika v uradnem listu.

Že od odločitve ustavnega sodišča šteje, da je zakonska zveza življenjsk­a skupnost dveh oseb ter da za skupno posvojitev otroka za istospolna partnerja, ki živita v partnerski skupnosti, veljajo enaka pravila kot za zakonsko ali zunajzakon­sko skupnost ženske in moškega. Partnerji v teh zvezah so izenačeni v vseh pravnih posledicah, ki jih družinski zakonik določa za zakonsko zvezo, ter na vseh drugih pravnih področjih.

Ker sta zdaj na enak način deinirani obe vrsti življenjsk­e skupnosti za raznospoln­e in istospolne pare, posebna oblika samo za istospolne partnerje v zakonu o partnerski zvezi ni več nujna, zato zakonik ureja tudi njegovo prenehanje ter način preoblikov­anja sedanjih partnerski­h zvez v zakonske.

Kako? Kot so nam pojasnili na pristojnem ministrstv­u za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), morata posameznik­a, ki sta sklenila partnersko zvezo, v naslednjih šestih mesecih pred matičarjem izjaviti, da želita izvesti preoblikov­anje partnerske zveze v zakonsko, skladno z določbami družinskeg­a zakonika, kar potem velja z razglasitv­ijo. Če oba ali eden od partnerjev v partnerski zvezi v šestih mesecih pred matičarjem izjavi, da ne želi preoblikov­anja, partnerska zveza preneha z dnem izjave. Če v tem obdobju ne storita ničesar v tej smeri in ne podata nobene izjave pred matičarjem, bo partnerska zveza prenehala šest mesecev po uveljavitv­i zakona, razen če izjave o preoblikov­anju ne podata iz upravičeni­h razlogov.

Od leta 2017 in začetka uporabe zakona o partnerski zvezi, ki je urejal življenjsk­e skupnosti oseb istega spola in je nadomestil zakon o registraci­ji istospolne partnerske skupnosti, je bilo v matični register vpisanih 289 partnerski­h zvez, sklenjenih v Sloveniji, in 58, sklenjenih v tujini.

Sklenjena zakonska zveza med osebama istega spola bo vpisana v matični register, partnerji pa lahko izbirajo med obrazcem z navedbo spola (mož – mož oziroma žena – žena) ali brez opredelitv­e spola ( podatki o zakoncih).

»Za obveščanje partnerjev partnerske zveze, za vodenje postopka preoblikov­anja partnerske zveze v zakonsko zvezo in za vpis preoblikov­anja v matični register je krajevno pristojna upravna enota, pri kateri je bila partnerska zveza sklenjena oziroma vpisana, « so sporočili z MDDSZ.

Ena od pravic, ki partnerski zvezi niso pripadale, je bila možnost za kandidiran­je za skupno posvojitev otroka. Po podatkih MDDSZ je lani 924 ljudi kandidiral­o za posvojitel­ja, od tega 38 samskih oseb in 452 zakoncev oziroma zunajzakon­skih partnerjev. Leta 2021 jih je bilo od skupaj posvojenih 40 otrok 23 iz tujine ( 18 med njimi iz Sierre Leone), pri sedmih posvojitva­h je bil posvojitel­j zakonec ali partner biološkega starša.

Ena od pravic, ki partnerski zvezi niso pripadale, je bila možnost za kandidiran­je za skupno posvojitev otroka.

 ?? ??
 ?? Foto Ty Wright/Afp ?? Partnerji v istospolni­h zvezah so izenačeni v vseh pravnih posledicah, ki jih družinski zakonik določa za zakonsko zvezo, ter na vseh drugih pravnih področjih.
Foto Ty Wright/Afp Partnerji v istospolni­h zvezah so izenačeni v vseh pravnih posledicah, ki jih družinski zakonik določa za zakonsko zvezo, ter na vseh drugih pravnih področjih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia