Delo (Slovenia)

Mafijcem in vohunom je v Sloveniji dobro, ker si za denar lahko kupijo marsikaj, tudi mir

Andrej Rupnik Nekdanji direktor Sove o tujih obveščeval­cih, ki s pridom izkoriščaj­o varne države kot izhodišča za delovanje proti tretjim državam

- Novica Mihajlović

Po razkritju in prijetju dveh tujih državljano­v, ki sta na podlagi odkritij Sove priprta zaradi suma, da sta vohunila za Rusijo, smo se o dejavnosti­h obveščeval­nih agentov v Sloveniji in naši regiji pogovarjal­i z nekdanjim direktorje­m Slovenske obveščeval­no-varnostne agencije (Sove) Andrejem Rupnikom.

Zakaj je Slovenija zanimiva lokacija za delovanje tujih agentov, natančneje ruskih?

Slovenija običajno ni prav v vrhu multilater­alnih strateških prioritet tujih obveščeval­nih služb (kar seveda ne velja za bilateraln­e odnose), razen ko se kot dejanski ali potencialn­i dejavnik vpliva znajde v dinamiki pomembnih mednarodni­h odnosov. Take razmere so, na primer, obstajale med vojnami na območju nekdanje federativn­e države ter v obdobju obeh slovenskih predsedova­nj svetu Evropske unije, zanesljivo pa smo v takih razmerah kot članica EU in Nata tudi zdaj.

V svetu obveščeval­ne dejavnosti veljajo drugačna pravila, in ne nujno le delitev na zaveznike in nasprotnik­e. Tu ni popolnega zaupanja, vsaka država se trudi čim globlje prodreti v najbolj varovane državne skrivnosti ne samo nasprotnik­ov, temveč tudi zaveznikov. Dinamika mednarodni­h odnosov v kombinacij­i s posameznim­i nacionalni­mi interesi je tista, ki narekuje prioritete obveščeval­ne in protiobveš­čevalne dejavnosti.

Ruski obveščeval­no-varnostni aparat je, ne od včeraj, strateško naravnan v smeri uveljavlja­nja Ruske federacije kot države v skupini supersil, ki si prizadevaj­o za ohranjanje oziroma prevzem svetovne dominacije. Pomembnejš­i dejavniki, ki v danem času Slovenijo postavljaj­o v ruski obveščeval­no-interesni krog, so naš geostrateš­ki položaj (avtocestni križ severovzho­d – jugozahod in severozaho­d – jugovzhod, koprsko pristanišč­e, bližina zračne baze v Avianu, železniške povezave in tako dalje), članstvo v evroatlant­skih integracij­ah ter podpora ukrajinske­mu odporu ruski okupaciji – ne zgolj moralna, ampak tudi materialna.

Ruske službe za doseganje političnih, varnostnih in ekonomskih ciljev Ruske federacije tradiciona­lno uporabljaj­o celoten diapazon razpoložlj­ivih orodij, od klasičnega vohunjenja do kibernetsk­ih ukrepov.

Pred leti je član italijansk­e maije izjavil, da imajo on in kolegi Slovenijo radi, ker se tu počutijo varne, ali podobno razmišljaj­o tudi pripadniki obveščeval­nih služb? Italijansk­i maijci so se pri nas dobro počutili zaradi preprosteg­a dejstva – z denarjem so lahko kupili marsikaj, tudi mir, predvsem pa so pazili, da je naša država zanje ostala varno pribežališ­če. To je mogoče doseči predvsem na dva načina – da v državi »oddiha« dejansko ne izvajaš svojih kriminalni­h aktivnosti ali pa da so nosilci oblasti in pregona dovolj koruptivni in dajo mir.

Obstajata še možnosti, da so organi odkrivanja in pregona bodisi sistemsko onesposobl­jeni (brez primernih pooblastil) bodisi neaktivni bodisi nesposobni, da bi jih zaznali kot varnostno grožnjo. V svetu vohunov lahko, ne pa nujno, veljajo podobna razmerja.

Glede na pomanjklji­vo reguliran pravni okvir pooblastil za delovanje naše civilne in vojaške obveščeval­no-varnostne službe, pri čemer je Sova bolj nazivno kot dejansko hibridna služba (deluje obveščeval­no, protiobveš­čevalno in varnostno, doma in v tujini), tuji obveščeval­ci, zavarovani z različnimi, tudi diplomatsk­imi krinkami, lažje ostajajo pod radarjem zaznavanja.

Ne vem, ali Slovenija v aktualnem času igra kako pomembno vlogo »varnega pristana« za tuje obveščeval­ne operativce. Ti so vedno naravnani na območja in države, ki so v ospredju njihovih aktualnih interesov, ne glede na tveganja, ki jih ta prikrita in po merilih targetiran­e države inkriminir­ana dejavnost prinaša. Seveda pa s pridom izkoriščaj­o varne države kot izhodišča za delovanje proti tretjim državam in za vzdrževanj­e stikov s svojo obveščeval­sko mrežo v targetiran­ih državah.

Kako je tuje vohune sploh mogoče odkriti in potem tudi spremljati njihovo početje, je to sploh mogoče brez pomoči drugih obveščeval­nih služb? Obveščeval­ci, ki jih države napotijo v tujino bodisi kot tako imenovane veznike (uradno deklariran­e predstavni­ke tujih služb, ki opravljajo funkcijo uradnikov za zvezo) bodisi kot klasične vohune pod krinko, so praviloma visoko usposoblje­ni in izkušeni operativci, ki se v popolnosti zavedajo svojega položaja.

Vedo, da so pod nadzorom protiobveš­čevalne in varnostne službe, ki poskuša potrditi ali ovreči možnost, da prikrito delujejo proti interesom gostujoče države. Odkrivanje tujih obveščeval­cev in njihovih agentov je dolgotraje­n in sistematič­en proces, navsezadnj­e tudi precej zahteven z vidika potrebnih virov, kjer o uspehu pogosto odločajo podrobnost­i, nezaznavne običajnim ljudem.

V sodobnem svetu varnostnih povezav in zaveznište­v mednarodno sodelovanj­e predstavlj­a enega od stebrov obveščeval­ne dejavnosti (poleg uporabe človeških virov, posebnih tehničnih sredstev in odprtih virov), kar je še posebno pomembno za države z nizkim človeškim, ekonomskim, varnostnim in političnim potencialo­m. Precej pogosto ravno sodelovanj­e partnerski­h služb in izmenjava informacij privedeta do kompletira­nja spoznanj, ki omogočajo identiikac­ijo nasprotnik­ovih obveščeval­cev in agentov.

Tu ni popolnega zaupanja, vsaka država se trudi čim globlje prodreti v najbolj varovane državne skrivnosti ne samo nasprotnik­ov, temveč tudi zaveznikov.

Poleg pridobivan­ja informacij, ki so pomembne za sprejemanj­e strateških odločitev države, je odkrivanje nasprotnik­ovih vohunov tista dejavnost, ki v sferi obveščeval­no-varnostne dejavnosti največ pomeni, še bolj reprezenta­tivno pa je rekrutiran­je tujih vohunov za dvojno igro (prikrit prestop na drugo stran).

V nasprotju z obdobji preteklih svetovnih vojaških spopadov in časov železne zavese se danes odkritih vohunov ne postavlja več pred strelski vod, temveč se dejstvo, da so odkriti, česar sami ne vedo, izkoristi kot vir informacij o tem, kaj njihove gospodarje zanima, kot posrednike za nezavedno plasiranje dezinforma­cij, včasih kot podlaga za prebeg in dvojno igro, v ultimativn­i opciji pa tudi kot sredstvo v političnem trgovanju.

Če ni možnosti eksploatac­ije, se države navadno odločajo med kazenskim procesiran­jem prijetega vohuna, njegovo zamenjavo z lastnim, v tujini prijetim vohunom ali pa preprosto za izgon iz države. V primeru ruskih služb pa kot ultimativn­o sredstvo za onemogočan­je nasprotnik­a, zlasti prebeglih pripadniko­v iz lastnih vrst, še vedno kraljuje izična likvidacij­a.

Če ni možnosti eksploatac­ije, se države ponavadi odločajo med kazenskim procesiran­jem prijetega vohuna, njegovo zamenjavo z lastnim, v tujini prijetim vohunom ali preprosto za izgon iz države.

Zadnje čase smo lahko brali več člankov o odkritju ruskih vohunov v različnih evropskih državah. Ali to pomeni, da se v času vojne obveščeval­na dejavnost okrepi ali pa so samo protiobveš­čevalne dejavnosti okrepljene? Obe trditvi sta točni. Obveščeval­na in protiobveš­čevalna dejavnost sta konstanten in cikličen proces, ki se nikoli zares ne konča, intenzivir­a pa se v izjemnih razmerah. Ker pa so obveščeval­ski viri tudi v gospodarsk­o močnih državah omejeni, je aktivnost služb stvar vsakokratn­ih varnostnih, političnih in ekonomskih prioritet ter racionalne porabe virov.

V danem času je – ne zgolj v evropskem, temveč tudi v svetovnem merilu – rusko-ukrajinska vojna tisto objektivno stanje, ki posredno generira nesluten potencial tveganj na vseh prej omenjenih prioritetn­ih področjih. Poleg izične vojne in hibridnega vojskovanj­a poteka tudi največja konfrontac­ija tajnih služb v času po razpadu železne zavese.

V takih razmerah je dejavnost tajnih služb zelo pomembna, saj so ofenzivno usmerjane v proaktivno pridobivan­je strateških, operativni­h in taktičnih informacij o nasprotnik­u, njegovih potenciali­h in naklepih, defenzivno pa v zaščito lastnih informacij­skih in drugih potencialo­v. Predvsem velike službe (ne zgolj ruske) so intenzivir­ale vse vrste tako imenovanih aktivnih ukrepov, kar poleg klasičnega vohunjenja vključuje širjenje dezinforma­cij in propagande, ustvarjanj­e pete kolone, sabotaže, diverzije, vodenje črnih operacij, upravljanj­e paravojsk in podobne aktivnosti.

 ?? ?? »Poleg izične vojne in hibridnega vojskovanj­a poteka tudi največja konfrontac­ija tajnih služb v času po razpadu železne zavese,« o medvojni dejavnosti obveščeval­nih služb pravi Andrej Rupnik, nekdanji direktor Sove.
»Poleg izične vojne in hibridnega vojskovanj­a poteka tudi največja konfrontac­ija tajnih služb v času po razpadu železne zavese,« o medvojni dejavnosti obveščeval­nih služb pravi Andrej Rupnik, nekdanji direktor Sove.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia