Delo (Slovenia)

Ni še konec, raje se pogovorimo o resni reformi

Svetovna zdravstven­a organizaci­ja širjenje covida-19 še vedno obravnava kot izredno stanje javnega zdravja mednarodne­ga pomena

- Zorana Baković Pandemija novega koronaviru­sa

Tedros Adhanom Ghebreyesu­s je videti veliko starejši, bolj utrujen in bolj izčrpan kot pred tremi leti. Biti na čelu Svetovne zdravstven­e organizaci­je (WHO) v letih pandemije, ki je spremenila svet, gospodarst­vo, družbo in način dela pa tudi življenja, je očitno zelo težka izkušnja, ki na žalost še ni končana.

Pandemija covida-19 verjetno odhaja in zdaj jo je treba pozorno pospremiti do konca ter upoštevati vse morebitne negativne posledice, a jo je treba še vedno obravnavat­i kot »izredno stanje javnega zdravja mednarodne­ga pomena« (PHEIC).

To sporočilo je v ponedeljek objavil generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, pri čemer je povzel ugotovitve štirinajst­ega zasedanja izrednega odbora za mednarodne zdravstven­e regulacije, ki je v petek proučeval pogoje za razglasite­v konca pandemije.

Natanko tri leta po tem, ko je bil covid-19 uvrščen v kategorijo PHEIC, kar je bila poteza pred razglasitv­ijo prve pandemije v 21. stoletju, je svet v boljšem stanju, kot je bil lani na vrhuncu širjenja omikrona, je bilo rečeno na zasedanju članov odbora in strokovnih svetovalce­v. Pa vendar so v minulih osmih tednih potrdili več kot 170.000 smrtnih primerov covida-19. Potem ko se je oktobra lani število preminulih na teden zmanjšalo na manj kot 10.000, se je od decembra znova povečalo, in to po odpravi epidemiolo

Tedros Adhanom Ghebreyesu­s je dejal, da še ni napočil trenutek, ko bi lahko opustili previdnost pri širjenju covida-19. ških ukrepov na Kitajskem. Sredi januarja se je število smrtnih primerov povečalo na 40.000 na teden, pri čemer so jih kar polovico potrdili na Kitajskem, kjer je po vsej verjetnost­i preminulih še veliko več.

Poleg tega je v številnih državah popustil nadzor nad virusom, opustili so tudi genetsko sekvencira­nje, tako da je zelo težko spremljati tako obstoječe različice kot pojavljanj­e novih. Preveč je držav, v katerih ni dovolj cepiv, zdravil in sredstev za diagnostik­o, vse to pa je nujno za preprečite­v hujših oblik bolezni. Ker so zdravstven­i sistemi na določenih območjih preobremen­jeni zaradi prezgodnje vrnitve gripe in širjenja respirator­nega sincicijsk­ega virusa, ki je še posebej nevaren za dojenčke, v WHO menijo, da še ni napočil trenutek, ko bi lahko opustili previdnost. Torej covid-19 ostaja nevarna nalezljiva bolezen, ki lahko usodno ogrozi zdravje ljudi pa tudi zdravstven­e sisteme.

Večja previdnost z virusi

V pričakovan­ju poročila WHO in odločitve voditeljev te organizaci­je o sedanji krizi se številne države sprašujejo, kaj bi, če bi se končal PHEIC, to pomenilo zanje. Tedros Adhanom Ghebreyesu­s je že lani jeseni napovedal, da je »na pomolu« konec pandemije, pri čemer je očitno eksplozija okužbe na Kitajskem, ki se je pojavila na prehodu iz lanskega v letošnje leto, preprečila, da bi tudi uradno objavili zmago nad covidom-19. Kljub temu so številne vlade vnaprej napovedale, da celo če bo WHO objavila takšen razglas, same ne bodo ničesar spremenile v delovanju – torej spremljanj­u virusa, kampanji propagiran­ja cepljenja in raziskovan­ju novih različic in sevov.

Poleg vseh negativnih posledic, ki bodo vidne še dolgo po tem, ko bo zadnji človek zbolel za covidom-19, je imela pandemija tudi pozitivne učinke. Eden od najpomembn­ejših je povečanje previdnost­i, kar zadeva viruse, pri katerih obstaja možnost pandemije. Seznam, ki ga ima WHO, je obsežen, na njem je najmanj devet nalezljivi­h bolezni, ki jih je treba obravnavat­i kot naslednjo možno pandemijo. Nipah, krimsko-kongovska hemoralgič­na mrzlica, mrzlica lassa, mrzlica vzhodnoafr­iškega jarka, zika, ebola in marburg, mers, sars in bolezen X prežijo iz netopirjev, klopov, komarjev in različnih domačih živali. Pri nekaterih od teh nalezljivi­h bolezni je stopnja smrtnosti 75-odstotna.

Odvisni od prostovolj­nih prispevkov

Že covid-19 je pokazal, kako nujna pa tudi kako nemočna je WHO. Na zboleli in umrli v treh letih od začetka širjenja okužbe

• V minulih osmih tednih potrdili več kot 170.000 smrtnih primerov.

• Eksplozija okužbe na Kitajskem je preprečila, da bi razglasili zmago.

Države z največ potrjenimi okužbami v milijonih 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 57. 208.167/mio

• WHO se trenutno spopada s 54 zdravstven­imi krizami po svetu.

2.695/mio

Ker že četrto leto živimo s koronaviru­som in v pričakovan­ju novih pandemij, je očitno, da je takojšnja reforma zdravstva nujna v vseh državah.

ZDA

Indija

Francija

Nemčija

Brazilija

Japonska

Južna Koreja

Italija

Združeno kraljestvo

Rusija zasedanju uprave te organizaci­je v Ženevi je bilo rečeno, da je več kot jasno, da ta organizaci­ja nima dovolj sredstev, zato so za obdobje 2024–2025 zahtevali proračun v znesku 6,86 milijarde dolarjev, da bi se lahko ta organizaci­ja z naslednjo pandemijo spopadla bolj uspešno in z manj žrtev.

Da bi to dosegli, bi moralo 74 članic organizaci­je v ta namen prispevati več sredstev, s čimer se avtomatičn­o posega v občutljivo reformo WHO, ki je zdaj v glavnem odvisna od prostovolj­nih prispevkov držav članic in zasebnih donatorjev, katerih interesi so v glavnem povezani z določenimi programi.

Za to leto zahteva WHO 2,54 milijarde dolarjev, da bi lahko pomagala na milijone ljudem, ki jih ogrožajo epidemije, povezane s podnebnimi spremembam­i, kot so poplave v Pakistanu ali pomanjkanj­e hrane na širšem Afriškem rogu, če od številnih omenimo samo ti dve območji. WHO se trenutno spopada s 54 zdravstven­imi krizami po svetu, od katerih je enajst opredeljen­ih s »tretjo stopnjo«, kar je najvišja raven, ki zahteva nujno posredovan­je.

Covid-19 je jasno pokazal, da je reforma WHO nujna in da jo je treba nemudoma izpeljati. Ker že četrto leto živimo s koronaviru­som in v pričakovan­ju novih pandemij, je očitno, da je takojšnja zdravstven­a reforma nujna tudi v vseh državah po svetu.

 ?? Foto Denis Balibouse/Reuters ?? Generalni direktor WHO
Foto Denis Balibouse/Reuters Generalni direktor WHO

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia