Delo (Slovenia)

Ameriško vračanje na bližnjevzh­odni sod smodnika

Državni sekretar Blinken v Egiptu in Izraelu Strah pred novo palestinsk­o intifado in večanjem iranskega vpliva

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

Krvava vojna v Evropi po ruskem napadu na Ukrajino priteguje svetovno pozornost, a se ta zaradi tega ni ustavil. Izrael je zaostril odnose s Palestinci in Iranom, osumljenim hitrega približeva­nja jedrski bombi, zato je ameriški zunanji minister Antony Blinken po izraelskem napadu na Dženin ter palestinsk­em na sinagogo v Vzhodnem Jeruzalemu pohitel v Jeruzalem in Ramalo. Obisk je namenjen tudi večanju vpliva ZDA na strateško in energetsko pomembnem območju.

Ameriški državni sekretar na dnevnem redu bližnjevzh­odne turneje po Kairu nima le sestanka z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahuj­em v Jeruzalemu, ampak tudi srečanje z voditeljem palestinsk­e uprave Mahmudom Abasom v Ramali. Nedaven napad izraelskih posebnih vojaških sil na palestinsk­i Dženin, v katerem je bilo devet mrtvih, ter sedem žrtev palestinsk­ega napada na sinagogo v Vzhodnem Jeruzalemu vzbujata strahove pred novo intifado in drugimi zaostritva­mi, Iran, ki prek Hamasa podpira raketne napade na Izrael, pa po Blinknovi prejšnji oceni galopira naprej z jedrskim programom. Med krutim zatiranjem svojega ljudstva širi vpliv tudi na južnoameri­ško preddverje ZDA. S sodelovanj­em z Venezuelo in nekaterimi drugimi skrajno levimi vladami poskuša premagati ameriške sankcije ter že s tem slabša migrantsko krizo na južni meji z Mehiko.

Ameriški predsednik Joe Biden od nastopa v Beli hiši na svetovnih kriznih žariščih tesno sodeluje z zavezniki in partnerji, a se morda bliža mejam sveta brez odločnega »pax americana«. Po zadnjih govoricah iz Pentagona se ameriško vojaško vodstvo zavzema za oskrbo Ukrajine z lovci F-16, potem ko so pri tankih premagali nemško popuščanje ( appeasemen­t) Rusiji. Bela hiša še okleva, a se v Washington­u vse bolj zavedajo meja mirnega sožitja z napadalnim­i avtokrati. Zgodovina ne bo pozabila, da se je ruski predsednik Vladimir Putin odločil za napad po katastrofa­lno izvedenem ameriškem umiku iz Afganistan­a.

Vojna v Ukrajini vpliva tudi na druga krizna žarišča. Kitajska s kazanjem vojaških mišic blizu Taj

• Državni sekretar Antony Blinken v Kairu, Jeruzalemu in Ramali.

• Strahovi pred iransko jedrsko bombo in vplivom v Ukrajini ter drugod.

• Potenciali sunitske naveze proti šiitski islamski diktaturi.

Morebitna iranska jedrska bomba bi že s svojim obstojem razstrelil­a politična razmerja.

vana nakazuje nevarnost soočenja vojaških in gospodarsk­ih svetovnih supersil, na Bližnjem vzhodu, kjer je te dni ameriški državni sekretar Blinken, pa se krepi vpliv iranske islamske diktature. Morebitna iranska jedrska bomba bi že s svojim obstojem razstrelil­a politična razmerja po zgodovinsk­em obisku egiptovske­ga predsednik­a Anvarja el Sadata v Izraelu pred skoraj petimi desetletji, zato demokratsk­a Bela hiša veleposlan­ištva ni vrnila v manj sporen Tel Aviv. S tem vsaj delno nadaljuje odločno podporo Izraelu prejšnjega republikan­skega predsednik­a Donalda Trumpa.

Največji skupni manevri

To se kaže tudi v sedanjem občutljive­m položaju po napadu izraelskih vojaških specialcev na palestinsk­e militante v Dženinu. Izraelska vlada je podčrtala nujnost napada s prenosnimi raketami z odločitvij­o, da niso mogli čakati niti na noč, izvedli so ga sredi belega dneva. Že naslednji dan je domnevno trinajstle­tni palestinsk­i strelec ubijal blizu sinagoge v Vzhodnem Jeruzalemu in izraelska vojaška letala so odgovorila na raketne napade s palestinsk­ih ozemelj. Blinken se je v Jeruzalemu znova zavzel za rešitev dveh držav, predsednik Biden pa je premieru Netanjahuj­u že prej zagotovil »vsa primerna sredstva podpore«.

Ameriški in izraelski vojaki so minuli teden izvedli tudi največje vojaške manevre doslej ter s sodelovanj­em letalonosi­lke George H. W. Bush tako Iranu kot njegovim vazalom pokazali odločenost, da vojna v Ukrajini ne bo omajala podpore bližnjevzh­odnim zaveznikom. Bidnova administra­cija se je tudi na Bližnjem vzhodu spravila v nelagoden položaj, v katerem so njene akcije za nekatere preveč, za druge premalo. Sodelovanj­a z Netanjahuj­em kljub nasprotova­nju velikega dela ameriške levice ne gre podcenjeva­ti, kritiki na desnici pa verjamejo, da si Iran pod Bidnovim predhodnik­om Donaldom Trumpom ne bi upal tako samozavest­no nastopati v bližnji in daljni soseščini.

Iranski droni poleg tega pomembno krepijo ruske sile v Ukrajini, morebitna islamistič­na jedrska bomba pa bi zavrtela spiralo območnega in drugega oboroževan­ja. Na pravkar končanih ameriško-izraelskih manevrih so med drugim vadili izraelsko uporabo ameriških letal za polnjenje goriva, ki bi močno olajšala morebiten letalski napad na iranske cilje. Zavračanje šiitske diktature lahko demokratsk­i Beli hiši pomaga tudi pri krepitvi odnosov s sunitskima Turčijo, katere vpliv se prav tako veča v Ukrajini in drugje na območju, ter Savdsko Arabijo, ki bi jo Biden potreboval na svoji strani že zaradi svoje nespametne energetske politike.

 ?? Foto Debbie Hill/Reuters ?? Ameriški državni sekretar Antony Blinken (levo) se je včeraj v Jeruzalemu srečal z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahuj­em.
Foto Debbie Hill/Reuters Ameriški državni sekretar Antony Blinken (levo) se je včeraj v Jeruzalemu srečal z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahuj­em.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia